Различните стилове в обзавеждането

Когато мислим за интериорен дизайн, често мислим за неща като обзавеждане и подови настилки. Въпреки че това са важни части от дома, най-важната част от всеки интериор е самото пространство. Това е мястото, където дизайнът влиза в игра. Когато вашият дом става все по-голям и искате да добавите повече жилищни пространства, важно е да знаете как различните стилове работят заедно, за да създадете приветлива и приветлива среда. Важно е да знаете, че най-добрите интериорни дизайнери са тези, които разбират разликата между това, което искате да направите с дома си, и това, което трябва да направите с него. И затова те са толкова успешни.

В тази статия ще говорим за стилове в интериорния дизайн. За много хора изборът на правилния стил на обзавеждане и декориране е сложна и трудна задача. Но има някои ключови неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че е успешен. Тази статия ще ви помогне да намерите правилния стил за вашия дом или офис, като ще ви научим как да различите стиловете един от друг.

стилове в обзавеждането

20-те най – популярни стилове в обзавеждането на дома

интериорен дизайн

Съвременен стил

Съвременният стил или още известен като модерен стил се основава на огромно разнообразие. При него се наблюдава синхрон между качествени и ефективни елементи. Много характерни за този стил са големи свободни пространства. Цветовете са земни, неутрални, като самият стил е изчистен, като не остава без интересен.  

Примери:

Urban Modern

Така нареченият “Ърбан” е по скоро градски стил. Той е изключително популярен за прилагане в апартамент. Луксозен е и лесно се комбинира с други стилове. Пример :

Видове стилове в обзавеждането свързани с географското място:

Скандинавски

Скандинавският стил е още известен като минималистичен стил. Основата му е от цветове, като бяло, бежово, сиво или тъмно синьо, които влизат в съчетание с прави линии. За обзавеждането се използват само основни елементи , като при този стил се залага на малки декорации. Примери :

Различните стилове в обзавеждането

Подобно на другите модернистични течения, скандинавският дизайн олицетворява стремежа към простота, функционалност и ефективност, но той също така поставя и акцент върху достъпността.

Вдъхновен от демократичните идеали в дизайна, скандинавският дизайн установява внимателен баланс между ефективността, присъща на минимализма и една гостоприемна топлота.

Мебелите и декорациите в скандинавски стил се характеризират с присъствието на органични материали и изчистени детайли. Цветната палитра прелива в черно и бяло, със сиви и сини акценти, а понякога и с акцент в изненадващо контрастен цвят, които визуално създават спокойна релаксираща атмосфера. Силуетите и контурите са по-заоблени и извити, което, заедно с органичните текстури, създават много по-уютен амбианс, дори и при най-оскъдните оформления и подредби.

Започваме с любимия на повечето хора скандинавски интериор. Трите опорни точки на стила: светла цветова гама, рационално използоване на пространството и натурални материали. Най-любимият от материалите — дървесината.Максимум простор и светлина, минимум декорация и тъмни нюанси.

Минималистичното скандинавско пространство обича внимание към всеки детайл. В него няма да видите масивни елементи и набиващ се на очи декор, но за сметка на това ще срещнете цветови акценти, скандинавски орнаменти, живи растения и почти задължително текстил и керамика.

Главни плюсове: Този стил организира добре пространството с помощта на ергономични форми на мебелите и изобилие на светли цветове като разширява визуално пространството.

За кого е подходящ: Практични личности, които не се чувстват комфортно сред помпозни полилеи и класически орнаменти. Също така на хора, които държат техният дом да бъде подреден, семпъл и чист.

интериорен дизайн

Как да декорираме в скандинавски стил :

Азиатски / Дзен

Този стил крие в себе си хармония и баланс между елементите. Той е предназначен да излъчва спокойствие и свобода, като е подходящ за хора, които имат забързано ежедневие. При този тип хора, дзен стилът може да помогне, като създаде помещение, в което да намерят спокойствие, тишина и вътрешен мир. Този стил концентрира в себе си баланс, изисканост и работи с материали от естествен произход и земни цветове.  Примери :

Класически китайски мебели :

Класическия европейски/ Традиционен

Традиционният европейски стил може да се определи, като стил между миналото и бъдещето. В себе си той събира елегантност, нежност и лукс. Обзавеждането се комбинира от малки елементи и масивни такива. Стените са семпли, като комплиментират отлично мебелите и малките, но луксозни декорации. Примери:

Европейски стил в мебелите:

Провинциален / Кънтри

Един от най-популярните стилове днес е точно провинциалният/ кънтри стил. На първо място този стил придава уют и топлина. Дървото е основен елемент в изграждането на кънтри стил. Примери :

интериорен дизайн
интериорен дизайн

Средиземноморски / Крайбрежен

Този стил е свеж, красив и удобен. Синьото и бялото са основни цветове, а материали в тюркоаз са перфектното допълнение. Пример:

Дизайн в средиземноморски стил :

Примери за тоскански стил:

Различните стилове в обзавеждането

Дизайн в тоскански стил:

Тропически стил

Тропическият стил е подходящ за жилища с много естествена светлина. Той носи магията на тропиците и създава усещане за топлина и екзотика. Зеленината е присъща за този стил, а в мебелировката най-често се използва бамбук. Използват се светли неутрални цветове, които се съчетават с зелените и дървесни нюанси.

Дизайн в тропически стил:

Битов български стил

Битовият  български стил е пряко свързан с миналото ни. Оставяме линк към няколко странички с полезна и интересна информация свързана с него:

https://nauka.bg/2012/49/Interior-na-bulgarski-kushti-ot-19ti-vek-2012.pdf

Исторически стилове в интериора

Хай-тек: нови технологии в интериора

Хай -тек стилът съдържа характерни елементи в себе си. Хромът и стъклото са неизменна част от него. Този стил може да се определи, като много съвременен и модерен. Примери за хай-тек стил:

Хай- тек елементи в кухнята:

Шаби шик

Шаби шикът е стил станал модерен през 80-те, който запазва своята популярност и днес. Шаби шикът е нежен и женствен винтидж стил. Изпълнен с  бледи и нежни цветове, които добре подчертават винтидж мебелите, той се превръща в мечта на всяка жена. Примери :

Дизайн в стил шаби шик :

Мид-сенчъри модърн / Ретро модернизъм

Ретро стилът произлиза още през 50-те години, като и днес неговите любители се множат. Популярни цветове при този стил са жълто,оранжево и зелено, като се комбинират с дърво и често подова настилка направена от плочки. Примери:

Различните стилове в обзавеждането

Арт Деко

Арт декото днес е свеж поглед на стил създаден през 20-те години на 20 век. Симетрията и синхрона са ключ към създаването на този стил. Този стил е за хора, които оценяват изкуството и може да се нарече един от най- смелите стилове днес. Пример:

Различните стилове в обзавеждането

Дизайн в стил Арт Деко:

Примери за винтидж стил в обзавеждането:

Примери за смесване на стилове в обзавеждането

Ето, няколко свежи примера за смесване на различните стилове :

Надяваме се, да сме помогнали с вдъхновение за създаване на различни стилове в домът ви . За още полезни съвети и идеи за дома, разгледайте нашият блог.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap