10 идеи за картини с цветя за дома | Creative Home

10 идеи за картини с цветя за дома

С този текст не бихме искали да ви правим изкуствоведи, но да разгледаме символиката на десет картини с цветя, като  като идеи и вдъхновение да поставите картини с цветя в дома.

Статията поставя на фокус десет много красиви цветя, които често се появяват в произведенията на изкуството и които може да станат част от вашия домашен декор именно чрез красиви картини нарисувани от съвременни български художници.

Картини с рози

Розата е кралицата на всички цветя, е едно от най-изобразяваните растения в картини. Значението на това цвете зависи от цвета му. Червената роза е символ на любов, преданост и желание. Представлява дълбоки чувства – освен любов, чувства на уважение и възхищение. Бялата роза символизира невинност, чистота, чест, ново начало. Жълтата роза представлява приятелство и грижа, предизвиква чувства на радост и топлина. По-светлите розови цветове показват сладост и изящество, докато по-тъмните розови цветове изразяват дълбока признателност. Розите с оранжев цвят са знак за енергичност и здраве. Освен това те са символ на силна страст, гордост и очарование.

Лавандула

Това прекрасно средиземноморско растение с лилави цветове и неустоим аромат, символизира чистота, спокойствие; ангажираност и предпазливост; вечност и благодат. Често лавандулата е символ за любов от пръв поглед. Много често художниците рисуват поля с лавандула, за да засилят ритмичното усещане за спокойствие.

Теменуга

Цветето на теменуга символизира идеална любов, прекрасни мисли; но е и цвете символизиращо свободомислие. Не случайно тя вдъхновява и големите художници да рисуват малки натюрморти, за да подчертаят красотата на цветето. То е необичаен избор за картини с цветя в дома, но със сигурност има какво да донесе като цвят и естетика.

Хризантема

Цветето на хризантемата представя стабилността на приятелските и неромантични връзки, подкрепата на членовете на семейството и близките; радост, продължение на живота, прераждане; лоялност и отдаденост – както платонични, така и романтични. Това е страхотно цвете за картина в хола.

Мак

Това червено нежно цвете с нежните си листенца в своята символика се свързва със съня, смъртта, сънищата. Освен това е знак за предаване и вечен живот, мир в смъртта, консолидация със смъртта, въображение и послания чрез сънища. Това е „по-опасно” цвете и затова не се препоръчва за декора на дома. Картини с макове са подходящи в кабинет на психолог или в среда,  в която се работи по теми свързани със символиката на цветето.

Идеи за изкуство с цветя за дома

Маргаритка

Прекрасната маргаритка е символ на невинност и чистота, но още ново начало и истинска любов. Много често маргаритката като картина се поставя в кухненски помещения, ресторанти, заведения за хранене, защото носи свежест и чистота като послание.

Далия (Гергина)

Символиката на цветето далия е много интересна. Означава добронамереност във време на напрежение и стресови ситуации. Поражда желание за успех, положителна промяна в живота, уникалност. По същия начин представлява баланс между приключение и почивка и отдаденост на човек или идеал.

Картина с ириси

Ирисът е кралското цвете. Символизира вярност, мъдрост, надежда и героизъм. Освен това,  цветето ни кара да покажем истинските си цветове, истинското си „Аз“. То обаче се свързва и с Богородица и с раждането на дете, затова картина с ириси може да се постави в семейната спалня.

Картини с лале

Сред най-разпространените картини с цветя са тези с лалета. Освен че впечатлява с красотата си, лалето е едно от цветята на любовта. Означава безкрайна, страстна любов. Перфектната любов на едно семейство и неговите членове. Лалето представя любовта, която е забравена или пренебрегната. Във всеки случай лалетата се характеризират с просперитет, удоволствие и изобилие. Това прави картините с лалета много подходящи за хол и всекидневна.

Магнолия

Магнолията е цветето на чистотата и достойнството. Това цвете носи Ин енергията – женската страна на живота. То е дискретен начин за изпращане на любовни послания. Чудесно ще украси стената при дамския будоар.

Когато едно цвете трепти с вашата енергия и търсите неговата конкретна символика, можете да потърсите картина с неговия образ. Така то ще придобие още по-силен смисъл когато го поставите в домашния интериор.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap