10 идеи за картини с цветя за дома

С този текст не бихме искали да ви правим изкуствоведи, но да разгледаме символиката на десет картини с цветя, като  като идеи и вдъхновение да поставите картини с цветя в дома.

Статията поставя на фокус десет много красиви цветя, които често се появяват в произведенията на изкуството и които може да станат част от вашия домашен декор именно чрез красиви картини нарисувани от съвременни български художници.

Картини с рози

Розата е кралицата на всички цветя, е едно от най-изобразяваните растения в картини. Значението на това цвете зависи от цвета му. Червената роза е символ на любов, преданост и желание. Представлява дълбоки чувства – освен любов, чувства на уважение и възхищение. Бялата роза символизира невинност, чистота, чест, ново начало. Жълтата роза представлява приятелство и грижа, предизвиква чувства на радост и топлина. По-светлите розови цветове показват сладост и изящество, докато по-тъмните розови цветове изразяват дълбока признателност. Розите с оранжев цвят са знак за енергичност и здраве. Освен това те са символ на силна страст, гордост и очарование.

Лавандула

Това прекрасно средиземноморско растение с лилави цветове и неустоим аромат, символизира чистота, спокойствие; ангажираност и предпазливост; вечност и благодат. Често лавандулата е символ за любов от пръв поглед. Много често художниците рисуват поля с лавандула, за да засилят ритмичното усещане за спокойствие.

Теменуга

Цветето на теменуга символизира идеална любов, прекрасни мисли; но е и цвете символизиращо свободомислие. Не случайно тя вдъхновява и големите художници да рисуват малки натюрморти, за да подчертаят красотата на цветето. То е необичаен избор за картини с цветя в дома, но със сигурност има какво да донесе като цвят и естетика.

Хризантема

Цветето на хризантемата представя стабилността на приятелските и неромантични връзки, подкрепата на членовете на семейството и близките; радост, продължение на живота, прераждане; лоялност и отдаденост – както платонични, така и романтични. Това е страхотно цвете за картина в хола.

Мак

Това червено нежно цвете с нежните си листенца в своята символика се свързва със съня, смъртта, сънищата. Освен това е знак за предаване и вечен живот, мир в смъртта, консолидация със смъртта, въображение и послания чрез сънища. Това е „по-опасно” цвете и затова не се препоръчва за декора на дома. Картини с макове са подходящи в кабинет на психолог или в среда,  в която се работи по теми свързани със символиката на цветето.

Идеи за изкуство с цветя за дома

Маргаритка

Прекрасната маргаритка е символ на невинност и чистота, но още ново начало и истинска любов. Много често маргаритката като картина се поставя в кухненски помещения, ресторанти, заведения за хранене, защото носи свежест и чистота като послание.

Далия (Гергина)

Символиката на цветето далия е много интересна. Означава добронамереност във време на напрежение и стресови ситуации. Поражда желание за успех, положителна промяна в живота, уникалност. По същия начин представлява баланс между приключение и почивка и отдаденост на човек или идеал.

Картина с ириси

Ирисът е кралското цвете. Символизира вярност, мъдрост, надежда и героизъм. Освен това,  цветето ни кара да покажем истинските си цветове, истинското си „Аз“. То обаче се свързва и с Богородица и с раждането на дете, затова картина с ириси може да се постави в семейната спалня.

Картини с лале

Сред най-разпространените картини с цветя са тези с лалета. Освен че впечатлява с красотата си, лалето е едно от цветята на любовта. Означава безкрайна, страстна любов. Перфектната любов на едно семейство и неговите членове. Лалето представя любовта, която е забравена или пренебрегната. Във всеки случай лалетата се характеризират с просперитет, удоволствие и изобилие. Това прави картините с лалета много подходящи за хол и всекидневна.

Магнолия

Магнолията е цветето на чистотата и достойнството. Това цвете носи Ин енергията – женската страна на живота. То е дискретен начин за изпращане на любовни послания. Чудесно ще украси стената при дамския будоар.

Когато едно цвете трепти с вашата енергия и търсите неговата конкретна символика, можете да потърсите картина с неговия образ. Така то ще придобие още по-силен смисъл когато го поставите в домашния интериор.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap