Изкуство с цветя за декорация в дома

Това е статия за изкуство с цветя, но няма да говорим само за икебана, защото както знаем от нея на дървесата ги боли. Изкуство с цветя за декорация обаче казано по този начин е много широка тема

Ние ще разделим нещата на две – изкуство с цветя директно набрани от градината или от природата и превърнати в някакъв вид арт инсталация за декорация в дома. Другият вид е изкуство, в което цветята са нарисувани, снимани или получени като образ чрез новите технологии.

Тук обаче няма да получите съвети как да правите самите инсталации, а ще отворим темата, която ще разглеждаме след това и за всеки един вид изкуство с цветя, което ще бъде споменато тук.

Изкуство с цветя от природата или градината

Вече споменахме икебаната – това е японското изкуство за аранжиране на цветя, цветове, клони, листа и стъбла, които намират нов живот като материали за създаване на изкуство. За разлика от западните навици за небрежно поставяне на цветя във ваза, икебаната има за цел да извади вътрешните качества на цветята и другите живи материали и да изрази емоция. Тя обаче се ръководи от философски принципи създадени в Япония и за да бъде добре аранжирана и красива, трябва да се изучава. Само тогава ще се изпълни търсената красота в дома.

Изкуство с цветя за декорация в дома

https://www.pinterest.com/pin/247486942014479577/

Това небрежно поставяне на цветя във ваза казано за западните навици не е толкова справедливо. Все пак в Европа, през 17.век се случват промени свързани с геополитическата ситуация. Подреждането на растителни материали наистина се превръща в изкуство и важен декоративен инструмент в аристократичните домове. През този период на световно изследване, колонизация и търговия, нови растения навлизат в Европа, където се развива страстен интерес към градинарството и към използването на цветята за декорация и украса.

Книгата „Цветова декорация вкъщи” от 1907 г. силно повлиява върху развитието на флоралната декорация като изкуство през целия XX-ти век. Книгата променя отношението към изкуството от цветя, което е било приоритет на градинарите и насочва вниманието към по-малките къщи и зараждащата се средна класа, където в  по-малките къщи отговорността за декора става приоритет на стопанката на къщата. Основната идея на книгата е, че декорациите с цветя всъщност могат да бъдат планирани и проектирани по такъв начин, че да повишат качеството на една стая. Оттогава насетне, интериорните декоратори добавят своите специализирани знания към практическото изразяване на тази идея.

Друг типичен пример за изкуство с цветя е така нареченото изкуство от изсушени цветя. Там няма чак толкова дълбока философия като при икебаната, но при възможността, чисто физически да се използва този процес, след това, по-талантливите и вдъхновени хора, биха могли да направят страхотни аранжировки за дома си.

Изкуство с цветя за декорация в дома

https://www.pinterest.com/pin/155303887523740886/

Изкуство с цветя от картини, фотографии, тапети

Откакто хората са развили способността си да рисуват, те имитират в образите, това което правят в ежедневието си, но вече в символичен аспект. Например, още в древните култури се намират изображения на вази с цветя, което говори, че нашите предци са декорирали интериорите по вече споменатия начин – с грижливо подбрани и подредени цветя. Защо обаче им е трябвало да ги рисуват?

Живописването на природата придава нов смисъл на образите. Например една червена роза в градината има една красота и е свързана с цялостния декор в градината. Но една роза изобразена в картина, с подчертани неин цвят, грация, особености, вече символично изобразява посланието което носи от художника към зрителя, или от поръчителя на картината към този, който е насочена. Ето по този начин изкуството с цветя в картини в дома освен чисто декоративна функция, може да има и много голяма символична стойност.

Изкуство с цветя за декорация в дома

https://www.pinterest.com/TheRandomImage/

Фотография на цветя, сложена в рамка и изложена като декорация в дома е много традиционен метод в съвременното домашно обзавеждане. За разлика от живописното платно където цветята сякаш живеят свой нов живот създаден от художника, при фотографията е уловен един конкретен миг от живота на едно цвете, на една ваза с цветя, на градина и т.н. По този начин човек се лишава от дълбоките символични фактори на цветята, но получава чистата естетическа наслада от цветовете и формите в природата.

Изключително популярни в съвременния интериорен дизайн са декорациите на цветя под формата на тапети, плочки, дамаски, драперии. Цветята върху тях се щамповат или бродират, според вида продукт. Тенденцията обаче е една – присъствието на флоралната декорация под формата на изкуство с цветя.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap