5 неща, които добрият гост прави

В България имаме анекдота за професионалния гост. Това е човек, който много обича да отива на гости и да злоупотребява с гостоприемството на домакините, при това доста по-често от обикновеното. Без значение колко близки сте с вашия домакин или домакини, все пак ще посетите място, което не е вашето. Дори ако гордо ви кажат „това, което е мое, е и твое“, вие ще искате да дадете най-доброто от себе си, да уважите дома и да бъдете най-добрия възможен гост.

Какво ви трябва още, за да бъдете добър гост

Не е нужно много, за да бъдеш добър гост – всички знаем основните маниери, свързани с това – но какво да кажем за тези неизказани правила, които лесно се забравят. Следващите пет такива, ще ви направят повече от добър гост, който всеки ще иска да посрещне вкъщи. Овладяването на изкуството на гостуването е въпрос на маниери и на етикет, а то ще ви позволи да се чувствате уверени, когато отивате на гости и на по-непознати личности.

Вие предлагате нещо в замяна

Въпреки че не е нужно да носите екстравагантен подарък или да харчите голяма сума за вашия домакин, експертите по гостоприемство и етикет, отбелязват че не трябва да идвате с празни ръце. Затова винаги се появявайте навреме и носете малък подарък за домакина на събитието или събирането. Не е задължително да е голям или скъп, но трябва да показва, че оценявате, че сте поканени. В случая на такова гостуване, подаръкът не трябва да е ангажиращ грижите на домакина.

Не прекалявайте с гостоприемството

 За да избегнете добавянето на повече стрес към вашия домакин, имайте предвид времето и кога събирането или посещението е към края си. Когато видите други гости да си тръгват или домакинът започне да почиства и събира якета, време е да приключите разговорите си, да се сбогувате с домакина си и да тръгнете. Ако ще останете и имате какво още да кажете, предложете да помогнете на домакина да почисти. Не забравяйте да благодарите на вашия домакин за прекрасното им гостоприемство и че очаквате с нетърпение да ги видите отново скоро. Дори нещата да не са преминали както сте очаквали, вие ще изразите уважение към покана и гостоприемството.

Бъдете честни за разливи или счупвания

Случайното счупване на някаква вещ или разливане на напитка върху одеяло, докато сте в къщата на приятел, е сигурен начин, че стомахът ви да се свие. Това е неприятен момент и е напълно нормално да се чувствате неудобно, но избягвайте идеята да скриете инцидента. Първо, с по-скъпите вещи на домакина нямате работа, освен ако не сте помолени за професионална услуга и второ, ако се случи такъв инцидент предложете да платите щетите. Когато става дума за разливане на течност, поискайте да помогнете за почистването.

Уважавайте домакинското пространство и време

Може да звучи като нещо разбираемо, но ако се чувствате изключително добре с приятел или близък на когото сте на гости, е лесно да прескочите границите. Има неща обаче, които трябва да избягвате: не ровете в килера, банята, други стаи. Ако имате нужда от нещо, просто попитайте учтиво. Не консумирайте храна от хладилника или от масата, без първо да попитате.

Времето и графикът също са важни. Когато сте на гости и имате планове, които включват по-дълъг разговор, обсъдете това с вашия домакин, попитайте те го дали ще има време за вас, за да планувате колко да останете.

Обяснявате много за диетичните ограничения

Може да сте свикнали да се храните по определен начин, че да забравите, че може да не е стандартен за някой друг. Независимо дали сте веган, или не пиете мляко, имате алергия или непоносимост към храна, ако ще гостувате на обяд или вечеря, трябва да уведомите домакина си предварително. Може да бъде стресиращо и за всички ви, като дойде времето за хранене и това не е съвместимо с начина, по който е здравословен за вас. Опитайте се също така да имате отворен ум, за това, което ще ви се предложи. Може да откриете, че обичате вкусовете на ястие, на което обикновено бихте отказали.

Както домакинството, така и гостуването са отговорни дейности, които изискват грижа и от двете страни. Според това с какво е свързано вашето гостуване се променят и правилата. Например ако останете да спите на гости, можете да предложите помощ за оправянето на леглото или други дела, които ще улеснят домакина. Горните пет правила обаче са особено важни, ако искате вашето гостуване да премине отлично. 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap