8 вида съдове и посуда, които не се мият в съдомиялна  

Вашата съдомиялна вкъщи прави почистването съдовете в кухнята бързо и по-ефективно, но е важно да знаете кои съдове е по-добре да се мият на ръка. Докато повечето кухненски съдове като цяло са безопасни в съдомиялна машина има и такива, които може да се повредят от препарат за съдомиялна машина и висока температура.

Тънки пластмасови съдове – вътре в съдомиялната е доста горещо, така че тънката пластмасова материя просто ще бъде физически променена. Дори с по-масивни пластмасови съдове е опасно, освен ако не е маркирано от производителя, че конкретния съд може да се мие в съдомиялна машина. Никакви пластмасови лъжички и чашки, никакви сламки, всичко това е в списъка със забраните.

Луксозни съдове – много красиви съдове са украсени толкова деликатно, с толкова фина офорт техника, че няма как да издържат на средата, която се създава вътре в съдомиялната. Особено важи за чинии и чаши със сребриста или златиста декорация.

Забележка: Някои сребърни прибори и прибори от стерлингово сребро могат да се мият в съдомиялна машина, ако не използвате почистващи препарати с лимонена киселина или не миете заедно с неръждаема стомана, но обикновено е най-добре да миете сребърните съдове на ръка, за да избегнете потъмняване и други химически реакции.

Грижете се добре за вашата съдомиялна

Оцветени чинии и чаши и модели с щампа –  освен ако не са обозначени от производителя, любимите ви чаши за кафе с надписи и картинки, подобни чинийки за торта с най-различни принтирани образи върху тях, просто не трябва да се поставят в съдомиялната. След всеки цикъл на миене, ще започнете да забелязвате как художественият елемент започва да избледнява.

Ножове – избягвайте да поставяте остри ножове в съдомиялната машина. Остриетата могат да се счупят или да се затъпят, а самият нож може дори да повреди рафтовете на съдомиялната машина.

Дървена дъска за рязане – високата топлина и влажност в съдомиялната машина могат да причинят подуване, изкривяване или напукване на дървените дъски за рязане и дървените дръжки на приборите, така че се придържайте към миенето на ръка.

Порцеланoви съдове – любимите сервизи от порцелан, които често са част от семейните ценности нямат място в миялната машина. Освен че може да се счупят в контакта с други съдове вътре в машината, ако те имат и декорация, тя може да бъде с нарушена цялост в края на измиването.

Термоси и термочаши – макар че са направени да носят горещи напитки, тяхната външна обвивка и механизъм за работа са направени от фина материя, вакуумни уплътнения, които може да бъдат компрометирани от механизма на работа на домашната съдомиялна.

Алуминиеви чинии, тави и форми за кексчета – тези така практични алуминиеви съдове също не е добре да ги поставяте в миялната машина. Алуминиевата обвивка просто ще бъде постепенно разрушена. Риск има и защото самата алуминиева нишка може да остави следи по другите съдове в машината.

Четете наръчника за употреба за съдомиялна

И не забравяйте, когато пускате вашата съдомиялна, проверете за всеки случай отново какво сте подредили в нея и какво ще бъде подложено на миене. Особено добре е да проверявате миялната машиана, ако имате малки пакостници вкъщи, които харесват да въртят номера на домашните уреди.

За улеснение: Няма стандартна дефиниция за това какво може да се мие в съдомиялна машина, но общият консенсус е, че съдовете, които могат да издържат без да се повредят на висока температура и препаратите за почистване, могат да се считат за безопасни за съдомиялна машина.

Всеки производител на кухненски съдове следва свои собствени мерки и процес, за да определи своя стандарт и често можете да намерите някои варианти на „подходящи за съдомиялна машина“, отпечатани на дъното на съдовете или на кутиите, с които ги закупувате. Съобразете се с тези надписи, за да сте по-сигурни в ползването на машината.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap