Арт Деко интериорен дизайн

Арт Деко интериорен дизайн

Какво е Арт Деко интериорен дизайн? Това ще е въпросът, чийто отговор ще търсим в първата статия от рубриката ни за стилове в интериорния дизайн. Арт Деко е стил вдъхновен от френското изкуство и дизайн от 20-те години на миналия век, наименованието е съкратено от arts decoratifs и не случайно го избрахме за старт на рубриката. Това е дизайн, който обхваща почти всички, което може да бъде докоснато от изкуството на дизайна, като започнем от графичния дизайн и стигнем до интериори, мебели, сгради, коли, бижута, до най-обикновени битови предмети.

 

Доста рядко е, когато даден стил в дизайна има толкова широк обхват и може да се срещне почти навсякъде. Дори днес този стил е „жив и здрав” и се използва за вдъхновение на интериорните дизайнери, които го използват в обзавеждането в помещения изградени по всички принципи на  съвременната архитектура.

Не малко фирми за интериорен дизайн, наблюдават възраждане на интереса към Арт Деко дизайна сред своите клиенти. Стилът включващ елементи с голям контраст, смели отблясъци от месинг и хром, кръгли силуети и наситени нюанси – е класически шик, но днес може да изглежда също толкова модерен, колкото преди 100 години, когато движението започна.

Характеристика на Арт Деко

Арт Деко движението, погледнато през архитектура от този период е нещо като индустриалната естетика от този период. Арт деко аз намирам в племенните неща. Всичко това е моето основно вдъхновение! Това казва Памела Лав, една от най-големите дизайнерки на бижута. Така тя насочва мислите за разбиране на стила Арт Деко като лесно разпознаваем от всички, като присъщ за сетивата на хората.

Основно Арт Деко се характеризира с лъскави, метални покрития от неръждаема стомана, стъкло и хром. За разлика от винтидж стила, с който често го бъркат, където има повече флорални мотиви, при Арт Деко са характерни геометричните вдъхновения, триъгълни и зигзагообразни фигури, прави и гладки линии, слънчеви изблици и мотиви свързани с изгрева на слънцето, щампи с животни, а цветовете са живи, вибриращи, дори леко кичозни.

 

Мебелите и стенното изкуство в един дом, вдъхновен от Арт деко, се определят от назъбени, заострени ръбове. Като размери също са по-големи – столове, шкафове, скринове и дивани, които са типични за 20-те години на миналия век днес намират своята нова основа за съществуване в съвременния интериор.

Осветителните тела са също толкова структурирани, колкото декора и мебелите. Обикновено са изработени от лъскави материали като полиран бронз, хром или стомана. Смелите геометрични шарки често се отпечатват върху стенни аплици, стойки и лампите.

Артистите и дизайнерите, които работят в Арт Деко стила се заиграват със златното сечение. Те търсят хармоничната божествена пропорция, като я пресъздават именно чрез тези на пръв поглед остри и силни геометрични форми. Това, което кара Арт Деко да завладее въображението с такава лекота  е неговата широта.

Арт Деко интериорен дизайн

 

По същество това не е просто един стил, а мозайка от различни и дори противоречиви стилове, обединяващи сили, за да създадат нещо, което тогава е било изцяло ново и вълнуващо.  Изтъкнатите архитекти, дизайнери, творци включват Льо Корбюзие, Айлин Грей, Рене Лалик, Емил-Жак Рулман и А.М. Касандр.

Като цяло съвременната тенденция на Арт Деко стила вдъхновява интериори с контрасти и драматични пространства, в които могат да се видят повече наситеност на цветовете, месинг, хром и луксозни или неочаквани материали, като кадифе, бетон, инкрустация, мрамор, лак, ресни и опушено стъкло. Днес също виждаме геометрични шарки и нарастване на материалните инвестиции, като мрамор и дървесина.

Следете развитието на дизайнерската ни рубрика. Тя има за цел не само да ви запознае с различните стилове в уеб дизайна, но и да видите как те се използват в съвременната ни домашна и градска среда. В този смисъл, тази статия бе обща за Арт Деко дизайн и със сигурност могат да се кажат още много неща за характеристиките на този стил. По-важно е обаче да видите в детайли как стила работи в кухнята, в хола, в банята. Затова през седмицата ще продължат статии, които да покажат именно това!

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap