Арт Деко интериорен дизайн

Какво е Арт Деко интериорен дизайн? Това ще е въпросът, чийто отговор ще търсим в първата статия от рубриката ни за стилове в интериорния дизайн. Арт Деко е стил вдъхновен от френското изкуство и дизайн от 20-те години на миналия век, наименованието е съкратено от arts decoratifs и не случайно го избрахме за старт на рубриката. Това е дизайн, който обхваща почти всички, което може да бъде докоснато от изкуството на дизайна, като започнем от графичния дизайн и стигнем до интериори, мебели, сгради, коли, бижута, до най-обикновени битови предмети.

 

Доста рядко е, когато даден стил в дизайна има толкова широк обхват и може да се срещне почти навсякъде. Дори днес този стил е „жив и здрав” и се използва за вдъхновение на интериорните дизайнери, които го използват в обзавеждането в помещения изградени по всички принципи на  съвременната архитектура.

Не малко фирми за интериорен дизайн, наблюдават възраждане на интереса към Арт Деко дизайна сред своите клиенти. Стилът включващ елементи с голям контраст, смели отблясъци от месинг и хром, кръгли силуети и наситени нюанси – е класически шик, но днес може да изглежда също толкова модерен, колкото преди 100 години, когато движението започна.

Характеристика на Арт Деко

Арт Деко движението, погледнато през архитектура от този период е нещо като индустриалната естетика от този период. Арт деко аз намирам в племенните неща. Всичко това е моето основно вдъхновение! Това казва Памела Лав, една от най-големите дизайнерки на бижута. Така тя насочва мислите за разбиране на стила Арт Деко като лесно разпознаваем от всички, като присъщ за сетивата на хората.

Основно Арт Деко се характеризира с лъскави, метални покрития от неръждаема стомана, стъкло и хром. За разлика от винтидж стила, с който често го бъркат, където има повече флорални мотиви, при Арт Деко са характерни геометричните вдъхновения, триъгълни и зигзагообразни фигури, прави и гладки линии, слънчеви изблици и мотиви свързани с изгрева на слънцето, щампи с животни, а цветовете са живи, вибриращи, дори леко кичозни.

 

Мебелите и стенното изкуство в един дом, вдъхновен от Арт деко, се определят от назъбени, заострени ръбове. Като размери също са по-големи – столове, шкафове, скринове и дивани, които са типични за 20-те години на миналия век днес намират своята нова основа за съществуване в съвременния интериор.

Осветителните тела са също толкова структурирани, колкото декора и мебелите. Обикновено са изработени от лъскави материали като полиран бронз, хром или стомана. Смелите геометрични шарки често се отпечатват върху стенни аплици, стойки и лампите.

Артистите и дизайнерите, които работят в Арт Деко стила се заиграват със златното сечение. Те търсят хармоничната божествена пропорция, като я пресъздават именно чрез тези на пръв поглед остри и силни геометрични форми. Това, което кара Арт Деко да завладее въображението с такава лекота  е неговата широта.

Арт Деко интериорен дизайн

 

По същество това не е просто един стил, а мозайка от различни и дори противоречиви стилове, обединяващи сили, за да създадат нещо, което тогава е било изцяло ново и вълнуващо.  Изтъкнатите архитекти, дизайнери, творци включват Льо Корбюзие, Айлин Грей, Рене Лалик, Емил-Жак Рулман и А.М. Касандр.

Като цяло съвременната тенденция на Арт Деко стила вдъхновява интериори с контрасти и драматични пространства, в които могат да се видят повече наситеност на цветовете, месинг, хром и луксозни или неочаквани материали, като кадифе, бетон, инкрустация, мрамор, лак, ресни и опушено стъкло. Днес също виждаме геометрични шарки и нарастване на материалните инвестиции, като мрамор и дървесина.

Следете развитието на дизайнерската ни рубрика. Тя има за цел не само да ви запознае с различните стилове в уеб дизайна, но и да видите как те се използват в съвременната ни домашна и градска среда. В този смисъл, тази статия бе обща за Арт Деко дизайн и със сигурност могат да се кажат още много неща за характеристиките на този стил. По-важно е обаче да видите в детайли как стила работи в кухнята, в хола, в банята. Затова през седмицата ще продължат статии, които да покажат именно това!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap