Видове животински принт в модата и домашния интериор

Това което наричаме животински принт в съвременния интериорен дизайн е технологично нанесен мотив върху горната част на дадена повърхност. Виждали сме такива нанесени принтове върху тениски, модни дрехи и аксесоари, мебелни тапицерии, тапети, килими и постели.

В статията можете да се запознаете с всички видове животински принт, които се използват в модната и мебелната индустрия, и като цяло в индустрията по обзавеждането на дома. Не е важно дали е използван ситопечат или дигитален печат върху дадената повърхност, но развитието на технологиите, така че да разполагате с голям избор от модели и мотиви за домашния интериор.

Видове животински принт – подредени по азбучен ред

Видове животински принт в модата и домашния интериорГепард – един от разпознаваемите котешки отпечатъци, който  състои се от дебели плътни черни петна, често примесени с по-малки черни точки. Той стана изключително популярен през 30-те години на миналия век благодарение на филма Тарзан. Щампата с гепардов мотив се смята за по-изтънчена от другите видове принтове на диви котки.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЖираф – животинският принт с жираф е по-малко известен от тези на хищниците. Щампата е съставена от правоъгълни форми, струпани плътно върху кафяв фон. Подобно на кравата, жирафът е смел модел за интериорно обзавеждане – поради неутралните си цветове е много по-ненатрапчив и удобен за декориране.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЗебра – популярен още от 70-те години на миналия век, благодарение на засиления интерес към световните култури по онова време, щампата на зебрата е много графична и версатилна. Състои се от дълги черни ивици, плътно опаковани една до друга на бял фон. Може да се използва успешно върху мебелни тапицерии, килими и постелки, тапети, дори плочки за баня и други такива домашни повърхности.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЗмия – част от модата от началото на 20 век, змийският принт е известен със своя отчетлив шарен вид на неутрален фон. Най-често се използва за аксесоари като чанти, колани и обувки. Влиза и в екзотични дизайнерски решения за дома. Съвременната технология позволява използването на много цветове като основа на самия змийски мотив.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКоруба на костенурка – познат мотив още от древността, черупката на костенурка е известна с луксозния си вид. Обикновено щампата с кафяви петна се използва главно за аксесоари, като бижута, колани и най-вече слънчеви очила. В домашния интериор може да се види като мотив върху тапети и постелки, но по-рядко като тапицерия.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКрава – мотивът с животински принт крава се е появил за първи път на модните подиуми като част от есенно зимни колекции. Кравешкият принт се състои от неправилни, закръглени форми с черен цвят, отпечатани на бял фон. Кравешкият принт се счита за по-малко изтънчен в сравнение с котешките модели или тези на влечугите.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорКрокодил – крокодилската животинска щампа се използва още от 19 век. Мотивът се състои от дребни, неправилни люспи, обикновено в неправилен графичен модел. Обикновено се намира под формата на аксесоари като чанти, колани и обувки, но може да присъства и върху дрехи. Той е по-малко използван в интериорния дизайн.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорЛеопард – един от най-известните модели животински принт – леопардовият мотив е от кръгове с дебели ръбове с изчистен по-светъл център. Той става изключително популярен както в модната индустрия, така и в света на интериорния дизайн. Използва се върху тапицерии на мебели, деко възглавници, постелки.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорПаун – рядък животински принт, щампата с паун се състои от типично цветни паунови пера, които дори навяват мисли за флорален модел. Този принт се свързва с мистериозност и ексцентричност и може да бъде представен върху облекла и аксесоари като портмонета. В дома също намира приложение особено върху спално бельо.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорТигър – концептуален отпечатък за множество интериорни проекти, тигровият мотив се разпознава по-лесно от тези на големите котки, заради цвета. Състои се от дълги, вълнообразни, неправилни ивици, разположени на оранжев фон. Съвременната технология също позволява запазване на мотива, но предлагането му в различен цвят. Заради силата и мистиката на животното, не малко интериорни дизайнери използват тигровия животински принт за проекти в домашни интериори.

 

Видове животински принт в модата и домашния интериорХиена – рядък животински принт, принтът на хиена, може да бъде с петна или райета. Версията на петна изглежда подобна на щампа на гепард, докато раираната версия изглежда подобна на щампа на тигър, но и в двата случая фонът е по-кафяв. Среща се в интериори с африкански дизайн, но не е толкова разпространен.

Видове животински принт в модата и домашния интериорЯгуар – котешка щампа, съставена от черни мръсни розеткови петна, наречени така заради кръговете с дебели ръбове с черни петна в средата. Принтът с ягуар датира от цивилизацията на маите и става популярен през 70-те години на миналия век с движението на Пънк музиката. Днес се смята за екзотичен принт, който може да се ползва успешно в интериорния дизайн.

 

Съвременните технологии предполагат съвместното използване на най-различни животински щампи в повечето индустрии свързани с обзавеждането и модата, като дори създават нови животински принтове, които се ползват по-рядко, но също са интересни, странни и предизвикват интерес. 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap