Видове остъкляване на прозорци – всичко, което трябва да знаете

Не само естетиката, за която да мислите, когато избирате видове остъкляване за вашия дом има значение. С нарастването на разходите за енергия, топлинните характеристики също ще бъдат ключов фактор при решението за остъкляването на Вашите прозорци.

Трябва да знаете, че типовете остъкления, които избирате, оказват влияние върху това колко топлина се задържа.

Остъкляването е стъкленият компонент, затворен в рамката на прозореца. Много фактори определят топлинните характеристики на вашите прозорци. Това включва качеството на монтажа и материала на рамката (uPVC, дървен материал, метал и др.).

Видове остъкляване на Вашите прозорци

Изолационно стъкло

Този тип прозорец намалява загубата на топлина, като се състои от множество стъкла, запечатани, с газов пълнеж в средата. Обикновено между стъклата се използват аргон или криптон. Поради плътните си качества, те помагат за намаляване на степента на топлопроводимост между стъклата.

Повечето новопостроени домове се предлагат с двоен стъклопакет като стандарт, за да се гарантира спазването на строителните разпоредби (по отношение на топлинните загуби).

Смесването на двоен и троен стъклопакет е друга възможност, ако имате по-високи стремежи към енергийните характеристики на къщата си. Помислете за инсталиране на тройни стъклопакети на по-хладната северна страна на къщата и двоен стъклопакет от по-топлата южна страна.

Соларно редукционно стъкло

Някои видове остъкления имат специално покритие от метален оксид, за да се намали количеството топлина, влизащо в сградата. Това покритие помага за предотвратяване на прегряване. Обикновено се използва от южната страна на имоти, които се нагряват от слънцето . То отразява и поглъща топлината, както и филтриращата светлина за намаляване на отблясъците. Използването на слънчево контролно стъкло може да намали нуждата от климатици и щори.

Стъкло за намаляване на шума

Известно още като акустично стъкло, този тип остъкляване намалява количеството шум, който може да влезе във вашия дом отвън. Това е идеалният избор, ако живеете близо до оживен път. Все пак искате да живеете на спокойно и тихо място.

Ако вземем за пример прозорци с двоен стъклопакет – двете стъкла ще имат малко различна дебелина. Има и звукова ламинатна шумопоглъщаща сърцевина, която помага за намаляване на пренасянето на шума.

Безопасно стъкло за прозорци

В зони, където стъклото представлява потенциална опасност – например, структурно остъкляване на покрива, което е монтирано над главата – се използва безопасно стъкло. Стъклото обикновено се укрепва чрез процес на топлинна обработка. Това означава, че се разделя на малки парченца, когато се счупи, вместо да се разпада на големи и опасни парчета.

Структурирано стъкло

Често използвани за създаване на уникален дизайн, големите листове стъкло без рамки поемат част от тежестта на заобикалящата структура. Други опции включват структурни стъклени покриви, стъклени стени или опростени прозорци. Въпреки това, дизайнът и инженерингът за структурно остъкляване обикновено са доста сложни, така че е важно да работите със специалист стъклар, който има много опит в работата с този тип инсталация.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap