Видове трапезни столове – ръководство

Тази статия разисква видовете трапезни столове според техния дизайн. Относно функцията, трапезните столове не е задължително да се поставят единствено в трапезарията, защото в съвременния интериорен дизайн, има вариации в подредбата за мястото за хранене в къщата. Едно семейство може да сложи трапезна маса във всекидневната и да обособи място за хранене в тази част.

Когато избирате трапезни столове, може да се позовете на следните характеристики.

4 основни стилове на трапезни столове

Възможностите за трапезни столове са почти безкрайни, но всички те произлизат от два основни модела, с още два техни подвидове. Производителите вземат основата и правят своите модификации, за да доставят на клиентите този огромен избор.

Страничен стол

Страничният стол е най-традиционният тип стол за хранене. Това е столът, който ще намерите в трапезариите навсякъде по света. Този стил описва почти всеки модел трапезен стол без подлакътници, от семпъл и обикновен до пищен и богато украсен. Много комплекти маси за хранене включват само странични столове, тъй като те се поставят спретнато един до друг и позволяват разпределение на повече хора да се поберат около масата.

Стол тип кресло

Ако искате да добавите малко разнообразие към вашата маса, можете да изберете да замените няколко от страничните столове с такива, които са хибридни като дизайн.  Очевидно това е стол, който е проектиран да съответства на дизайна на страничния стол, но има добавяне на подлакътници, затова столът наподобява кресло. Въпреки че можете да изберете да използвате този вид трапезни столове за всички места за сядане на вашата маса за хранене, по-вероятно е да ги запазите за главата на масата.

Стол тип Парсънс

 Този модел е много подобен на страничния стол, тъй като няма подлакътници, но конкретно се отнася до стол, дефиниран от чисти линии и семпла елегантност, с омекотяване на седалката и облегалката за уютен комфорт, който поддържа изискана привлекателност. Тези модели са тапицирани, което му дава място за разнообразие от опции в цвят и модел.

Стол тип Карвър

Вид стол-кресло, но стилен вариант за главата на масата или за всичките ви места за хранене. Подлакътниците (ръцете) са безпроблемно свързани с облегалката на стола, създавайки рационализиран вид. Столовете Карвър традиционно са изработени от дърво, с тъкани седалки, но има съвременни модели, които често се предлагат в тапицирани варианти за допълнително омекотяване.

Видове трапезни столове според облегалката

Гърбът на стола придава различния визия на всеки един от изброените дотук четири вида трапезни столове.

Облегалка с летви: Перфектен за трапезни комплекти в рустик стил, този тип трапезен стол разполага с вертикална облегалка с летви, най-често изработена от дърво, и може да има или подходяща дървена седалка, или тапицирана, мека алтернатива. Този практичен стол е здрав и чудесен за домакинство с деца.

Крилата облегалка: Уютни, но изискани столове са един от видовете трапезни столове, които подхождат на всяка трапезария. Наречени на „крилата“ отстрани на стола, тези трапезни столове са идеални за главата на масата в аристократична и елегантна обстановка за хранене.

Стълбовидна облегалка: Подобно на стол с летвена облегалка, тези столовете са чудесни за традиционна, спокойна обстановка за хранене. Тесните или широки хоризонтални летви дават името на тези столове и обикновено са направени от дърво, но могат да бъдат тапицирани за допълнителен комфорт.

Кръстосана облегалка: Столовете с кръстосана облегалка или X-образна облегалка придават на вашата трапезария лек и ефирен вид благодарение на тяхната отвореност. Изберете типове трапезни столове с напречна облегалка, изработени от дърво за традиционен стил, или изберете столове с напречна облегалка, изработени от метал или дори пластмаса за смел съвременен външен вид.

Видове трапезни столове според основата

Класически стол на четири крачета – това са най-разпространените трапезни столове и това е нормално, защото улеснява производителите. Модификациите на този вид обаче са безкрайни и зависи от производителите какви крачета ще изберат според модела: тънки кръгли, масивни дървени, с квадратна основа и т.н.

Видове трапезни столове – ръководствоКонзола – един от най-впечатляващите видове трапезни столове за съвременни пространства, конзолните столове избягват традиционния дизайн с четири крака в полза на L-образна рамка, която прави седалката на стола да изглежда като плаваща. Рамката обикновено е метална, създавайки ултрамодерен вид.

 

Видове трапезни столове – ръководствоТип шейна (плъзгач) – този модел са страхотни за отворен вид, който добавя пространство около вашата маса за хранене. Краката от всяка страна са свързани в основата, предизвиквайки вид на пътеки за шейни и оставяйки предната и задната част на основата на стола отворени.

 

Видове трапезни столове – ръководствоПиедестални столове – ако пространството е ограничено във вашата трапезария, краката на пиедестала могат да дадат на всеки малко повече място за движение. Вместо четирите крака на стола да са разположени в четирите ъгъла на седалката, те са в центъра, за да добавят повече място около основата на седалката.

 

 

Стол лале (бар-стол) – столът има един пиедестал, обикновено с широко, заоблено стъпало, формира основата на този стол и създава елегантен външен вид, който е чудесен за ретро вдъхновени или модерни трапезарии. Ако имате кухненски остров или висока маса и искате координиращи трапезни столове и бар столове, можете да помислите за този тип.

Има толкова много различни типове трапезни столове, че може да бъде непосилно да изберете правилните за вашата трапезария или кухня. Докато трапезните столове и маси понякога се продават като комплект, по-често можете да изберете перфектните столове, които да подхождат на вашата маса, отделно.

Галерия – вижте модификациите на трапезните столове със снимки

Видове трапезни столове – ръководство

Страничен стол със стълбовиден гръб.

 

Видове трапезни столове – ръководство

Арт Деко стол, трапезен стол тип кресло с тапицирана седалка и облегалка.

 

Видове трапезни столове – ръководство

Маса със столове Kарвър

 

Видове трапезни столове – ръководство

Странични столове с летвена облегалка

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap