Вътрешни стълби: Изграждане, купуване и идеи

 Повечето хора ще се съгласят, че вътрешните стълби са ключова част от всеки дом. Ето всичко, което трябва да знаете за вътрешните стълби от изграждането до закупуването и оформянето им:

Интериорни вътрешни стълби:

Когато хората мислят за вътрешни стълби, те могат да си представят набор от стълби, които водят до горния етаж. Това е често срещан тип стълби, които ще намерите в домовете или офисите. Ако обмисляте да добавите вътрешно стълбище към дома си, важно е да знаете, че има четири основни типа:

  • Традиционното стълбище има два полета и обикновено има площадка между всеки поле.
  • Непрекъснат дизайн може да има един или повече полета без междинни кацания.
  • Комбиниран дизайн включва един полет с кацане отгоре и един полет без междинно кацане.
  • Спиралните конструкции обикновено имат един или повече завои, преди да достигнат нивото на пода.

Модерни вътрешни стълби:

Дизайн на вътрешни стълби:

Изграждане на вътрешно стълбище:

Вътрешните стълби могат да бъдат направени от всякакви материали, включително стомана, дърво, алуминий или дори бетон. Ако искате да спестите място и разходи, тогава стоманата е чудесен вариант, защото са модулни и могат лесно да се преместват. Едно нещо, което трябва да имате предвид, когато разглеждате варианти за изграждане на вашите вътрешни стълби е, че не става въпрос само за стълби, но и за парапети.

Този проект ще отнеме около пет дни, стига да разполагате с всички необходими материали предварително и да отделите достатъчно място за работа. Има много различни съображения, когато става въпрос за изграждане на вътрешни стълби като височина, дължина и наклон, преди да започнете, така че винаги е най-добре да планирате добре предварително.

Дизайн на стълби ДНК верига:

“Летящи стълби” : 

Дървено вътрешно стълбище:

Стъпала на вътрешни стълби:

Стъпалата са най-важната част от всяко стълбище. Общият брой стъпки ще зависи от височината и ширината на вашето стълбище. Пример:

Илюзия за водопад на вътрешни стълби:

Класически двуцветни стъпала :

Стъпала с ефект “летене”

Парапети за вътрешни стълби:

Най-важното при вътрешните стълби са парапетите. Парапетите винаги трябва да осигуряват безопасност и да са сигурни, за да предотвратят нещо да се случи. Те също така трябва да са достатъчно здрави, за да поемат теглото на човек, което може да не е така, ако е старо и се нуждае от поправка. Най-добрият парапет за вътрешни стълби е този, който има две релси, обикновено направени от дърво. Лесно се измерва по този начин и можете да се уверите, че и двете релси са с еднаква височина.

Следващият най-добър вариант би бил парапет с една релса, която се извива около стълбището, като L-образна или U-образна форма. Парапетът без никакви релси е друга възможност, но те са най-подходящи за хора, които знаят границите си, когато ги използват или имат деца в домакинството си. Ако купувате нови стълби, тогава трябва да помислите какъв вид парапет ще получите, преди да го изградите, тъй като ще трябва да бъде осигурен на място, преди да бъде построен. Ще намерите много различни видове парапети онлайн, така че направете проучване и вижте какво работи най-добре за вас!

Парапет с декоративни елементи от желязо:

Модерен парапет: 

Стоманен парапет с елемент на преплитане:

Класически дървен парапет:

Осветление на вътрешни стълби:

Когато има много естествена светлина, тя отскача от стените и осветява стълбите. Същото може да се случи и с изкуствената светлина. Ако имате светлини през нощта, те ще отскачат от стените и ще осветят стълбите.

Идея за осветление на вътрешни стълби:

Комбинация от ниски и високи лампи за стълби:

LED осветление за стълби: 

Стелки за стъпала:

Една от най-важните части на всяко стълбище са стълбищните стелки. Това са малките и често пренебрегвани парчета дърво, които запълват празнините между всяка стъпка. Стелките за стълби осигуряват издръжлива повърхност, по която хората могат да ходят, което предотвратява превръщането на незначителни разливи в големи бедствия. Те също така осигуряват сцепление, така че хората да не се подхлъзват или спъват по пътя нагоре или надолу по стълбите.

Стелка за стъпала в цвят кафе: 

Стелка за стъпала с в кафяво и бежово:

Черни стелки за стъпала:

Пътеки за вътрешни стълби:

Един от начините да добавите малко стил към вътрешните си стълби е като добавите пътеки. Когато избирате водач за вътрешните си стълби, трябва да измерите правилно. Това ще гарантира, че пътеката пасва добре на стълбището и няма да се натрупва в края на стълбите или да създава неудобна празнина.

Бежова пътека за вътрешни стълби:

Пътека за стълби от мокет:

Гумени пътечки за стълби:

Модели на вътрешни стълби:

Има различни модели вътрешни стълби. Правите стълби са най-популярни, но има и L-образни, U-образни и кръгли стълби. Ето някои от най-популярните модели стълби:

Еднораменна стълба:

Стълбата с едно рамо е мярка за безопасност. Този тип стълба осигурява опора за едната страна на тялото ви и не разчита на вас да се балансирате. Тези стълби са предназначени само за вътрешна употреба и често се използват при високи тавани. Примери: 

Двураменно стълбище:

Двураменното стълбище обикновено се използва в домовете за свързване на нивата на къща. Този дизайн ви позволява лесно да ходите нагоре и надолу по стълбите, докато носите предмети. Примери:

П-образен тип стълби:

Ако просто търсите просто, елегантно решение, тогава П-образният тип стълби е идеален. Това е класически дизайн, който работи добре с всякакъв вид дом или стил. Нещо повече, почиства се лесно и не заема твърде много място в стаята, защото стъпалата са близо едно до друго. Примери:

С-образен тип стълби:

С-образните стълби са популярен избор, защото предлагат повече пространство и могат да бъдат по-лесни за изкачване. Те също така улесняват преместването на мебели нагоре или надолу по стълбите. Въпреки това, този стил също има някои недостатъци. С-образните стълби обикновено имат малка площадка в горната част, която може да не е достатъчна за много хора. Примери:

Вътрешни вити стълби:

Вътрешните спирални стълби са любими в съвременните домове. Те са популярни, защото са по-евтини и предлагат повече пространство от традиционните стълбища. Примери:

Стълби с конзолни стъпала :

Стълбите с конзолни стъпала са популярен дизайнерски елемент на много модерни домове. Тези стълби имат стъпала и щрангове на външния ръб на стъпалото, с конзолна дъска, която добавя опора към вътрешния ръб. Конструкцията е проста, но здрава, защото не е необходимо да прикрепяте тези дъски към нищо друго. Примери:

Падаща  стълба за таван:

Ако искате да създадете по-отворен план на етажа за вашия дом, помислете за добавяне на стълба за спускане на тавана. Това ще ви даде усещането за отворен план на етажа с малко или никакво препятствие на тавана. Спускащата се стълба също е чудесна за детски стаи или всяка друга стая, където искате да можете да стигнете до тавана, без да се нуждаете от стол или табуретка. Примери:

Вътрешни стълби идеи:

Има няколко варианта за вътрешни стълби. Можете да изградите свои собствени, да закупите предварително направени стълби или да закупите материалите, за да ги изградите сами. Примери:

Вътрешни стълби от дърво:

Ако имате изградено стълбище, важно е да знаете различните видове дървесина и за какво са най-подходящи. Дъбът е популярен избор за стълбища, тъй като е здрав, издръжлив и има красиво зърно. Борът също е популярен избор, защото е евтин и лесен за работа при изграждането на стълби. Най-разпространеният тип дървени стълби е правото стълбище, което се издига на 90 градуса спрямо пода с две или три отделни стъпала от двете страни. Примери:

Вътрешни стълби от стъкло:

Вътрешните стъклени стълби са красив начин да включите повече светлина и прозрачност във вашия дом. Ако искате най-доброто от двата свята, вътрешните стълби могат да бъдат идеалното решение. Прозрачното стъкло не закрива видимостта, но ще ви осигури достатъчно светлина за всяка стая на горния етаж. Освен това се почистват по-лесно от тапицираните килими или плочки. Освен това са лесни за поддръжка и са практичен вариант за стълби с малки деца или домашни любимци в къщата. Примери:

Вътрешни стълби от метал:

В процеса на строителство металните стълби са популярен избор. Металните стълби са лесни за инсталиране и не е нужно да се притеснявате, че ще бъдат отстранени от вода. Примери:

Вътрешни стълби от ковано желязо:

Ако търсите по-традиционно усещане, вътрешните стълби от ковано желязо са елегантен и достъпен вариант. Те са идеалният избор, ако имате дървени подове или растения, тъй като ще ви помогнат да предпазите мръсотията от попадане върху килимите ви. Този материал също е издръжлив и ще продължи години, без да избледнява или ръждясва. Примери:

Вътрешни стълби от бетон:

Ако строите нова къща, трябва да вземете много решения. Едно от тях е типът стълби, които ще бъдат във вашия дом. Ако търсите вътрешно бетонно стълбище, има два основни стила: стандартен и конзолен. Примери:

Облицовка на вътрешни стълби:

Облицовката на вътрешните стълби е нещо, което трябва да вземете предвид, тъй като може да повлияе значително на стила и облика на вашия интериор. Можете да използвате материал като дървен материал или просто да ги боядисате. Примери за облицовка:

Вътрешни стълби с гранитогрес и мрамор:

Вътрешните стълби от мрамор и гранит са популярен вариант за много хора. Ако искате да включите тези материали във вашия интериорен дизайн, важно е да знаете, че те са много крехки. Те могат лесно да се отчупят и ще трябва да се уверите, че се поддържат, като използвате защитен уплътнител. Примери:

Вътрешни стълби с плочки:

За стълби с плочки ще трябва да започнете с измерване на стената, където искате стълбите, и след това да маркирате стълбището си. Оттам ще трябва да изрежете плочките си по размер и да започнете да ги полагате на пода. Примери:

Вътрешни стълби с ламинат:

Ламинираните стълби са популярен избор за домове като този. Първото нещо, което ще искате да решите, е дали искате стълбите ви да бъдат вътрешни или външни. Вътрешните стълби могат да заемат място в и без това тясна стая, така че трябва да се използват само във входа на вашия дом, който е на последния етаж. Ако все пак решите за вътрешно стълбище и планирате да използвате ламинат, уверете се, че има вграден парапет. Това ще гарантира, че децата и домашните любимци няма да паднат неволно по стълбите и да се наранят. Примери:

Магазини за интериорни стълби:

Различни магазини за интериорни стълби продават различни видове вътрешни стълби. Можете да ги намерите тук:

https://bauhaus.bg/interiorni-stalbi/c/294

https://www.arkada22.com/stulbi/interiorni-stulbi.html

https://www.miptrade.com/

https://timeinter.com/unique/stairs

Парапети от ковано желязо:

Фирма за метални стълби:

https://jelezar.com/bg/vtreshni-interiorni-stlbi_p57.html

https://metalen.bg/metalni-ct-lbi-en

Фирма за дървени стълби:

https://www.masiv.bg/stupala-i-parapeti/stupala-stulbi-i-stulbishta

https://www.stairs.bg/bg

https://www.daibau.bg/ceni/darveni_stalbi

Надяваме се, да сме помогнали в избора ви на тапети за вашият дом. За още полезни съвети и идеи за дома, разгледайте нашият блог.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap