В помощ на домашния градинар: митове и факти за сукулентите

Отваряме рубриката в помощ на домашния градинар, защото днес има много митове за това как се отглеждат растения, билки, плодове и зеленчуци в домашната градина. Редом с това има много митове за домашното градинарство практикувано от хора, с по-малко опит и с не толкова знания, колкото професионалните градинари. С нашите съвети ще помогнем на любителите да се справят по-добре с домашните си растения, независимо дали ги отглеждат в градината, на балкона или вкъщи.

Днес темата е за сукулентите, като опровергаваме мита, че тези растения не могат да бъдат “убити” и посочваме важни факти за тях.

Сукуленти – митове и факти за отглеждане в домашна среда

Съществуват над 10 000 сукулентни растения, сред които са и кактусите. Много от тях произхождат от Южна Африка, Мадагаскар и Карибския басейн. Сукулентните растения имат дебели, месести листа, стъбла или корени. Това е един от начините, по които те са се приспособили към сухите условия, като се възползват от всяка налична вода и я задържат за по-късна употреба. Когато са пълни с вода, листата могат да изглеждат набъбнали. Когато водата се изчерпва, листата започват да изглеждат набръчкани.

Една от причините да си мислим, че сукулентите не умират е, защото те са се приспособили за живот в екстремно враждебна суха среда, такава с малко валежи и с големи температурни амплитуди. Веднъж присадени или предназначени за домашно отглеждане, сукулентите се оказват, в съвсем друга среда, която изисква адекватни грижи.

Мит – сукулентите не могат да бъдат убити

Макар да е вярно, че сукулентите са пословично лесни за отглеждане, не е невъзможно да бъдат убити. Много хора уморяват сукулентите, защото или прекаляват с поливането, или не осигуряват подходящо осветление. Сукулентите се справят добре, стига да получават много светлина и точната доза напояване. Защото има различни сукуленти с различни нужди.

За щастие, сукулентите все още са доста лесни за поддръжка и са отлични растения за начинаещи. Те са чудесни за забравящи хора или такива, които имат натоварен график, тъй като растенията сами могат да се справят с трудни ситуации. Можете да си позволите да пропуснете цикъла на поливане или да оставите сукулентите сами. Но от друга страна, не можете да си позволите, да ги обгрижвате прекалено много.

Общи грижи за сукулентите

Вода: През лятото оставете почвата да изсъхне между поливанията и след това я полейте така, че почвата да е напоена, но не и да капе. Не оставяйте корените да стоят в мокра или преовлажнена почва.

През зимата повечето сукуленти се нуждаят от поливане само веднъж на около месец. Те са основно в състояние на покой. Ако домът ви е особено сух, може да се наложи да поливате по-често. Ако имат нужда от вода, листата леко се набръчкват и започват да изглеждат изсъхнали. Но както и през лятото, не оставяйте растенията да стоят в преовлажнена почва.

Почва: В саксиите използвайте груба, бързо отцеждаща се почва. Това е една от групите растения, които не виреят добре в традиционната глинеста градинска смес. Продават се специални смеси за саксии, предназначени за сукуленти.

В почвата повечето сукуленти обичат леко кисела почва (pH 5,5-6,5). В много песъчливите почви добавете малко органична материя, за да запазите влагата достатъчно дълго, за да могат растенията да я поемат. При глинести почви най-добрият вариант са повдигнатите лехи.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap