Грижи за градината в края на лятото | Creative Home

Грижи за градината в края на лятото

‍Късното лято и началото на есента са чудесно време за грижи за градината, за отглеждане на собствени зеленчуци и за последни приготовления за есенните цветя. В края на лятото дните започват да се скъсяват, нощите са по-хладни и слънчевата светлина е по-малко. Всички тези фактори са в заговор срещу градинарите. Ако искате да си набавите свежи зеленчуци, ето няколко съвета как да отглеждате градина в края на лятото.

Време за вършитба

Краят на лятото е времето да се оберат всички останали плодове, зеленчуци и ядливи листа от градината.  Направете това  действие според това, което е останало в градината в края на лятото, за да пристъпите към планове за консервиране, замразяване или раздаване на излишната продукция.

 Сухи билки като мащерка, босилек, лавандула и розмарин, са такива, които можете да използвате през зимата като ги изсушите правилни. За да съберете и запазите семената на боба и тиквата, оставете плодовете да узреят напълно и да изсъхнат , преди да ги берете. Съхранявайте семената в етикетиран буркан или плик на хладно място с ниска влажност.

Премахнете годните за консумация плодове и зеленчуци, болните растения и плевелите

Почистете растенията от всички останали плодове и семена и ги отстранете от градинските лехи. Можете да добавите растенията към компостна купчина, ако имате такава, или да ги хвърлите в кофата за зелени отпадъци. (Есента е чудесно време да започнете компостирането.) Отстранете и изхвърлете всички растения, които показват признаци на заболяване. Растенията, покрити с брашнеста мана, която често се появява като прашни бели петна по листата, трябва да се добавят към боклука или кофата за боклук, а не към компостната купчина.

Опразнете и почистете  саксиите

След като приберете всички останали плодове или ядливи листа, отстранете уморените или умиращи летни билки и зеленчукови растения от контейнерите. Ако растенията не показват признаци на заболяване, можете да изпразните почвата от контейнерите върху купчината компост или върху градинските лехи. Разстелете почвата с гребло и отстранете всички корени на ръка. Почистете саксиите с четка и разтвор от оцет и сапунена вода. Съхранявайте ги с главата надолу в защитено място до следващата пролет или ги напълнете с прясна почва за саксии.

Подготовка за зимата с кореноплодни зеленчуци

Ако искате градината да продължи живота си през есента, можете да планувате предварително засаждане на кореноплодни зеленчуци като моркови, цвекло и картофи. Това ще ви позволи да се снабдите с добро количество от тези зеленчуци преди настъпването на зимата. Ако успеете да засадите тези зеленчуци преди първите студове, те ще оцелеят през зимата.

Мисъл за градината

Отглеждането на собствени зеленчуци е чудесен начин да си набавите пресни продукти. Но е важно да помните, че ще трябва да прекарвате много време в градината си, така че се уверете, че разполагате с достатъчно време и прилично количество търпение. И не забравяйте да наблюдавате внимателно растенията си! Също така е важно да планирате предварително и да започнете семената си на закрито, да поливате редовно градината си и да изкопаете зеленчуците си преди настъпването на зимата. След като усвоите основните принципи на грижи за градината, ще можете да се наслаждавате на пресни продукти от вашата градина през цялата година.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap