Грижи за градината в края на лятото

‍Късното лято и началото на есента са чудесно време за грижи за градината, за отглеждане на собствени зеленчуци и за последни приготовления за есенните цветя. В края на лятото дните започват да се скъсяват, нощите са по-хладни и слънчевата светлина е по-малко. Всички тези фактори са в заговор срещу градинарите. Ако искате да си набавите свежи зеленчуци, ето няколко съвета как да отглеждате градина в края на лятото.

Време за вършитба

Краят на лятото е времето да се оберат всички останали плодове, зеленчуци и ядливи листа от градината.  Направете това  действие според това, което е останало в градината в края на лятото, за да пристъпите към планове за консервиране, замразяване или раздаване на излишната продукция.

 Сухи билки като мащерка, босилек, лавандула и розмарин, са такива, които можете да използвате през зимата като ги изсушите правилни. За да съберете и запазите семената на боба и тиквата, оставете плодовете да узреят напълно и да изсъхнат , преди да ги берете. Съхранявайте семената в етикетиран буркан или плик на хладно място с ниска влажност.

Премахнете годните за консумация плодове и зеленчуци, болните растения и плевелите

Почистете растенията от всички останали плодове и семена и ги отстранете от градинските лехи. Можете да добавите растенията към компостна купчина, ако имате такава, или да ги хвърлите в кофата за зелени отпадъци. (Есента е чудесно време да започнете компостирането.) Отстранете и изхвърлете всички растения, които показват признаци на заболяване. Растенията, покрити с брашнеста мана, която често се появява като прашни бели петна по листата, трябва да се добавят към боклука или кофата за боклук, а не към компостната купчина.

Опразнете и почистете  саксиите

След като приберете всички останали плодове или ядливи листа, отстранете уморените или умиращи летни билки и зеленчукови растения от контейнерите. Ако растенията не показват признаци на заболяване, можете да изпразните почвата от контейнерите върху купчината компост или върху градинските лехи. Разстелете почвата с гребло и отстранете всички корени на ръка. Почистете саксиите с четка и разтвор от оцет и сапунена вода. Съхранявайте ги с главата надолу в защитено място до следващата пролет или ги напълнете с прясна почва за саксии.

Подготовка за зимата с кореноплодни зеленчуци

Ако искате градината да продължи живота си през есента, можете да планувате предварително засаждане на кореноплодни зеленчуци като моркови, цвекло и картофи. Това ще ви позволи да се снабдите с добро количество от тези зеленчуци преди настъпването на зимата. Ако успеете да засадите тези зеленчуци преди първите студове, те ще оцелеят през зимата.

Мисъл за градината

Отглеждането на собствени зеленчуци е чудесен начин да си набавите пресни продукти. Но е важно да помните, че ще трябва да прекарвате много време в градината си, така че се уверете, че разполагате с достатъчно време и прилично количество търпение. И не забравяйте да наблюдавате внимателно растенията си! Също така е важно да планирате предварително и да започнете семената си на закрито, да поливате редовно градината си и да изкопаете зеленчуците си преди настъпването на зимата. След като усвоите основните принципи на грижи за градината, ще можете да се наслаждавате на пресни продукти от вашата градина през цялата година.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap