Екологичен интериорен дизайн

Съвременното течение екологичен интериорен дизайн е отговор на тенденцията за икономията, пестенето на енергия и използването на екофрендли (ecofriendly) материали като централен аспект в домашното обзавеждане. Устойчивите практики в декора позволяват на собствениците на жилища да намалят своя екологичен отпечатък, като същевременно включват естетиката на елементите на дизайна.

Какво е устойчивост и какво означава екологичен интериорен дизайн?

Изследване, публикувано в едно от най-престижните списания, Международният журнал за устойчиво строителство и развитие, обяснява, че екологично устойчивият интериорен дизайн се отнася до използването на естетически принципи и стратегии в домашното обзавеждане, които осигуряват екологични ползи в глобален мащаб. За да направят възможен екологичния интериорен дизайн, собствениците на жилища трябва да знаят как могат да го постигнат в собствените си имоти.

Тази идея е много трудно да бъде осъществена като „направи си сам” проект, защото се изисква проектиране и реализация на идеите от сплотен екип специалисти. Все пак собствениците може да вземат единични решения за обзавеждането, които да се базират на принципите на екологичния дизайн. Ето някои от тях, които засягат създаването на нов дом или реновацията на вече създадено жилищно пространство.

Екологичен интериорен дизайн

Изберете екологично чисти материали за мебели, подови настилки и килими за екологичен интериорен дизайн

Когато хората обикновено мислят за „екологичен дизайн“, те не отразяват непременно предметите в дома си. По-скоро обмислят инсталирането на слънчеви панели, пестенето на вода или намаляването на потреблението на електроенергия. Разбира се, всичко това са важни фактори за устойчив начин на живот, но други елементи на декора също играят съществена роля в създаването на по-здравословна планета. Например потърсете мебели, подови настилки и архитектурни дизайнерски елементи, които използват възобновяеми материали.

Производителите на мебели, на подови настилки и на всякакви елементи от домашния интериор вече описват състава на всеки един продукт. Така ще знаете когато използвате например подова настилка дали в нея има биоразградими материали, дали моделът е рециклируем, дали има опасни материали вложени в него и т.н. Последното е ограничено до минимум благодарение на стандартите на ЕС.

Изберете екологични покрития

Боята или лакът, които придават цветовия блясък на дома, също играят роля за устойчивостта. Като цяло ще искате да намерите покрития с намалени нива на летливи органични съединения (ЛОС). Елементи в много бои са именно такива ЛОС, които се изпаряват при стайна температура в процес на отделяне на газ, което може да продължи няколко седмици. В резултат на това ЛОС могат да причинят неприятни за здравето ефекти, и могат да замърсят и външния въздух. Много покрития също съдържат биоциди, фунгициди и пигменти, които, подобно на ЛОС, могат да навредят на околната среда.

За да намалите екологичния си отпечатък, имайте предвид тези щадящи околната среда покрития:

  • Нетоксична боя
  • Бои с ниско съдържание на биоциди
  • Млечна боя
  • Боя на водна основа, байцове и уплътнители
  • Латексова боя

Използвайте възможностите за устойчиво осветление

Интериорните дизайнери знаят, че видът на дома не се създава само с мебелите (въпреки че те играят съществена роля). Настроението на пространството също включва всички аспекти на къщата, включително осветлението. Като такъв можете също да приложите екологичен дизайн към източниците на светлина във вашия дом.

Преминете към енергийно ефективни LED крушки LED крушките използват поне 75 процента по-малко енергия от крушките с нажежаема жичка и издържат 25 пъти по-дълго. Това, че смените крушката, не означава, че трябва да смените източника на светлина. Това означава, че все още можете да запазите своя елегантен, античен полилей, който идеално допълва дизайна на каталога ви.  Плюс това, на пазара всяка година се появяват нови продукти, които стават все по-екологични и мощни като енергиен клас.

Пуснете слънчевата светлина… през прозорците

Независимо дали дръпнете напълно завесите или просто изберете леки и прозрачни памучни опции, можете лесно да използвате слънцето като източник на светлина. Като алтернатива, венецианските щори ви позволяват да контролирате количеството и посоката на светлината. Това са подходящи моменти да се възползвате от този природен елемент, да пестите електричество и да получите здравословна доза витамин D.

Изберете екологичен стил на интериорен дизайн

Някои дизайнерски естетики са по-отговорни за околната среда от други. Ето няколко стила, които предлагат предимства за екологичния дизайнер. Минималистичният стил може да внесе своя отпечатък във всеки дизайн. Следвайки метода на Кондо за премахване на бъркотията, организиране и опростяване, можете не само да създадете по-ергономична и внимателна обстановка, но и по-устойчив дом.

Скандинавският дизайн е белязан от минималистичен манталитет и акцент върху суровостта на земните, органични материали. Като се придържате към отвореното пространство и основното мислене на скандинавския дизайн, можете да ограничите броя на елементите във вашия дом, които използват невъзобновяеми ресурси.

Рустикалният селски стил и много други стилове базирани на местно производство също допринасят за създаването на домове в устойчив екологичен интериорен дизайн.

Екологичен интериорен дизайн

Наистина ли е еко?

Точно както трябва да поддържате здравословно ниво на скептицизъм, когато на храната пише „изцяло натурално“, трябва също така да помислите два пъти дали да се доверите на мебелен етикет, на който пише „ecofriendly“. Да станете експерт по екологичен интериорен дизайн означава, че ще имате инструментите, за да определите дали даден елемент от  наистина е устойчив вариант. Затова обаче има и специалисти, които да ви помогнат за един по-мащабен проект във вашия дом.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap