Историята на изкуствените цветя и значението им в интериора днес

Изкуствените цветя днес заемат важна част от интериора на дома.  Смята се, че китайците, които са усъвършенствали уменията за работа с коприна, както и за правене на сложни копия на цветя, са започнали тази практика преди стотици години. За художествено изразяване китайците са използвали изкуствени цветя.

 ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВЕНИТЕ ЦВЕТЯ В КИТАЙ

Повечето от вас няма да бъдат шокирани, но по-голямата част от световните доставки на изкуствени растения идват от Китай, защото според историците, Китай е мястото, където всичко започна с добиването на коприна от  буби. Процесът на правене на коприна в самото начало е бил много по-всеобхватен, отколкото днес, защото първоначално, преди повече от три хиляди години, отглеждането на копринени буби е разработено, за да осигури най-меката и най-луксозната коприна.

Коприната някога е била предназначена за създаване на луксозни дрехи или използвана за медицински цели. Китайците започнали да използват коприна преди около 1500 години, за направата на изкуствени цветя. Дамите от императорския дворец обичали да носят копринени цветя в косите си.

Тази мода се разпространила и извън двореца и придобила известност в тези нации и извън тях, когато се отворили по-късно търговските пътища към Япония и Корея. И така изкуствените цветя станали модерни в Източна Азия.

 

ЕВРОПА

Французите обичали да се съревновават със съседите си в Европа и до четиринадесети век френските копринени цветя били най-предпочитани, заради тяхната красота и качество. Франция надминала Италия по отношение на красивите изкуствени цветя и бързо заела първото място в Европа.

До 15-ти век най-добрите изкуствени цветя, били произвеждани във Франция. Но за съжаление много занаятчии избягали в Англия след Френската революция, разпространявайки занаята си на британците. И благодарение на английски заселници, за изкуствените цветя и тяхната красота се разбрало и в Америка.

ВИКТОРИАНСКА ЕРА И ИЗКУСТВЕНИ ЦВЕТЯ

В продължение на няколко десетилетия индустрията за копринени цветя се развива до началото на  викторианският период в края на 19 век. Викторианската ера, както с живи, така и с изкуствени цветя е определена като  истинска експлозия на флоралното изкуство.

Цветята били толкова обожавани, че „езиците на цветята“ се издигнали до култов статус, в който посланията и значенията се носели от флорални букети. Много от тях били направени от коприна, но занаятчиите използвали и различни други материали.

До 1920 година, за да компенсират недостига на цветя през студените сезони, цветарите допълвали живите цветове с изкуствени цветя. Днес материалите от полиестер и пластмаса, използвани за създаване на копринени цветя, им придават дълготрайност и жизненост, нечувани в предишни периоди.

Съвременните изкуствени цветя толкова добре се сливат с живите цветове, че без внимателен поглед мнозина не могат да направят разликата.

ЗНАЧЕНИЕ НА ИЗКУСТВЕНИТЕ ЦВЕТЯ ДНЕС

Изкуствените цветя днес ни позволяват да не се съобразяваме със сезоните. Не бива да се страхувате от ранно увяхване или обезцветяване. Редовната поддръжка е заменена с минимална нужда от такава.

В действителност някои намират по-добра инвестиция в изкуствените цветя и често се включват в по-мащабни идеи за декор на дома, офиса, хотели и ресторанти. Изкуствените растения се радват на нарастване на популярността днес, експертно детайлни, за да представят максимално естествен вид, но в същото време да спестят време и средства за поддръжка.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap