Какво означава ниската влажност във вашия дом – признаци и причини

Какво означава ниската влажност във вашия дом? Обикновено си мислим, че може да контролираме температурата във всяка стая, като я намаляваме или увеличаваме чрез регулиране на термостата.

Важно е през студените месеци да запазим топлината в стаите, за да гарантираме, че всичко може да функционира нормално, а пък през топлите месеци климатикът прави точно обратното – намалява топлината в дома, като охлажда помещението.

Знаете ли, че идеалното ниво на относителна влажност варира от около 40 процента до 60 процента влажност на закрито. Ако относителната влажност е твърде висока, тогава излишната влага във въздуха може да увеличи риска от гниене на дървесината, както и за появата на мухъл в целия дом

Какво означава ниската влажност във вашия дом

Какво е ниска влажност?

Ниската влажност означава, че във въздуха има малко количество водна пара, което го прави много сух. Обикновено ниска влажност е, когато относителната влажност е под 40 процента.

Как да установим нивото на влажността

За да научите как да забележите ниската влажност в дома си и как да увеличите влажността, важно е да имате ясно разбиране за относителната влажност. Относителната влажност се отнася до количеството водна пара във въздуха спрямо текущата температура.

Топлият въздух задържа повече водна пара от студения въздух. Това означава, че студения дом с 50 процента относителна влажност всъщност може да има същото количество водна пара във въздуха като топлия дом с 40 процента относителна влажност, въпреки разликата в относителната влажност.

Как ниската влажност се отразява на дома

Високите нива на влажност редовно се свързват с опасности като гниене на дървесината и поява на мухъл, които обикновено са на първо място в списъка с проблеми, но ниската влажност също може да причини значителни щети на дома, ако не се направи нищо, за да се повиши нивото на влажност до приемлив процент.

Потърсете признаци на свиване, изкривяване, лющене и напукване на вашите дървени подове, дървени мебели, шкафове, чекмеджета, плотове, тапети, боя, прозорци, врати и дори стайни растения.

Друг признак за ниска влажност е повишеният потенциал за електростатични удари, когато докоснете определена повърхност, така че ако броят на ежедневните удари, които получавате след стъпване по килима започне да се увеличава значително, тогава може да е добра идея да проверите нива на влажност на жилището.

Причини за ниска влажност

Има много потенциални причини за ниска влажност, но най-разпространената причина е външната температура. През по-студените месеци на годината въздухът извън дома не може да задържи толкова водни пари, колкото би могъл през топлите месеци на годината.

Това означава, че относителната влажност на въздуха обикновено е много по-ниска, когато навън е студено. Отворената врата или прозорец ще позволи на сухия, студен въздух отвън да влезе в дома, където може да се затопли. Това обаче в крайна сметка намалява общата относителна влажност на дома.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap