Кухненски остров – еволюционна промяна в кухнята

Искате да имате кухненски остров във вашата съвременна кухня? В тази статия ще разберете как те се превърнаха в истинска икона на съвременната кухня и донесоха една почти еволюционна промяна в кухнята. Днес кухненския остров е почти модерен еквивалент на домашно огнище. Идеален за цялото семейство да се събере, за да се отпусне, да готви, да се забавлява и да се наслади на компанията един на друг.

Без грам съмнение, не малко интериорни дизайнери твърдят, че кухненският остров е сред феномените на 21-ви век в интериорното кухненско обзавеждане. Статията  разгледа накратко произхода му, основните причини, поради които наистина се нуждаете от кухненски остров за съвременния начин на живот, някои от неговите ключови функции и много други!

Какво е кухненски остров?

Кухненският остров е самостоятелно стоящ шкаф, може да се каже кухненска мебел, който може или да съответства на съществуващия ви кухненски дизайн, или да го допълни. Кухненският остров може да има кухненски столове около него, като допълнително място за сядане и да включва вградени чекмеджета или шкафове за съхранение и може да се използва за складиране на вашите уреди за готвене.

Откъде започва идеята за кухненски острови?

Първоначално кухненските острови (тогава изобщо не са се наричали така) са неразделна част от семейния живот под формата на допълнителни дървени маси или шкафове, които са давали на готвачите допълнителното пространство, необходимо за приготвяне на храна, са поставяне на продукти. Забелязвайки тази практичност, дизайнерите извеждат тази помощна функция на тези мебели и ги превръщат в неразделна част от цялостния кухненски дизайн – като решението им е много прозорливо с оглед на съвременния начин на живот. На снимката се вижда как традиционната кухненска масичка се е превърнала в огромна дървена мебел, която е едновременно много красива и въздействаща, но и много практична.

Кухненски остров – неразделна част от съвременната кухня

Кухненските острови могат да бъдат достъпни от всички страни, увеличавайки максимално вашето пространство и дават повече по отношение на използване и функционалност, отколкото просто традиционните плотове, масички и шкафове до стените.

Те се превръщат в истинска фокусна точка в съвременната кухня, тъй като имат персонализиран вид и усещане като за нещо масивно, нещо което привлича към себе си. Например, като добавите места за сядане около острова, създавате кът по поръчка за вас, вашите гости и вашето семейство.

Наличието на кухненски остров отнема от самотата на съвременния живот и нарушава привичките хората да се събират около масата. Той привлича хората да пият кафе, да закусват заедно, заедно да приготвят някоя бърза храна, заедно да подготвят парти. Дейностите при кухненския остров може да са свързани не само с хранене; там може да се чете докато пиете кафе, да гледате филм на лаптоп или таблет, децата да си пишат домашните и вие да им помагате докато шетате из кухнята.

 Кухненският остров прекрасно съчетава функция и стил

 Освен страхотния външен вид, който можете да изберете, ще си осигурите отлично място за приготвяне на продуктите за готвене или дори, директно за готвене. Островът в кухнята може да съчетава различни функции, но не и всичко на един път. Затова трябва да планирате добре с каква цел той ще бъде поставен в кухнята.

Кухненски остров с умивалник 

Много често кухненският остров заема ролята на мебел с вградена мивка. Тогава той освен своя плот има и умивалник с кухненски смесител, шкаф в който има за кофа за боклук или машина за компост. В страни от тези шкафове, които ще са близко до мивката, може да бъде и вградената съдомиялна или сушилня. Трябва да има достатъчно място за съхранение на кърпи за съдове, сапун и други почистващи предмети. Островът ще приеме и шкафовете за съхранение на сребърни прибори и кухненски съдове като чинии, купи и др.

Кухненски остров за приготвяне на храна и като зона за готвене

Използването на вашия кухненски остров като зона за приготвяне на храна изисква малко повече обмисляне на планирането и дизайна. Необходим е лесен достъп до контейнер за изхвърляне или контейнер за компост. Ще трябва да има чекмеджета за всякакви малки кухненски уреди. Полезно допълнение, когато използвате кухненския си остров като зона за приготвяне на храна, е да добавите по-малка мивка и месарски блок.

Кухненски остров - еволюционна промяна в кухнята

Класически пример за кухненски остров ползван за готвене. Източник: https://www.pinterest.com/pin/21603273201646957/

 

Тъй като ще използвате горещи тигани, важно е да имате топлоустойчив плот, направен от плочки, метал или камък. Важно е да помислите за кът за сядане, който е повдигнат, за да сте сигурни, че вашето семейство и гостите не са в пряк обхват на пръски от готвене. Абсорбатор  на тавана на плота, е важно съображение, ако планирате да използвате част от кухненския си остров за приготвяне на храна.

Кухненски остров за събиране и хранене

Има и решения, при които кухненският остров е оставен като място за събиране на семейството. Тогава той е чудесен за закуска или следобедна закуска, за пиене на кафе или чай в компания, изобщо като фокусна точка за приятна компания. Допълнително в този случай островът има складова част, която прибира съдове и посуда, малки кухненски електроуреди, приспособления за ежедневния начин на живот в кухнята.

Кухненски остров - еволюционна промяна в кухнята

Източник: https://www.pinterest.com/pin/633387439271991/

Без значение в какъв стил е кухнята, днес кухненския остров е тази мебел, която промени начина на използване на помещението.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap