Как да изберем кухненски остров?

Идеи как да разнообразим кухнята 

Още от 19ти век, кухненският остров е част от домовете в Европа и е по известен, като “помощна маса”.  Днес той продължава да е част от нашите домове и е особено популярен. Има много разновидности на кухненският остров. Той често е елемент, който завършва кухнята и има много ползи. В зависимост от квадратурата на нашата кухня, островът може да бъде с различни размери. Дизайна на острова, изцяло зависи от нас и нашите желания, но е хубаво да се съобрази със стилистиката на кухнята. Той може да бъде изработен от много различни видове материали, в зависимост от  търсенето. Функционалността е най-важната част от създаването му. Кухненският остров, както полезен и удобен, лесно може да се превърне в скъпа и неизползваема част от кухнята, заради размерите и вида си. Ще ви покажем различни видове, стилистики също и как да подберете правилните размери и да създате малко райско кътче в дома си.


Как да създадем функционален кухненски остров?

Както вече казахме, функционалност е най-търсеното качество в кухненският остров. Има ли обаче рецепта за перфектният кухненски остров? Разбира се, че има. Тя се състой от няколко важни стъпки, през които ще трябва да преминем, когато решим да създадем кухненски остров. Ето един пример за “селска кухня”, но в модерен вариант:

При наличието на кухненски остров, той се превръща основната точка на интерес. Той е изключително важен за естетиката на кухнята, за това има и определен начин на изграждане. Ето и най-важната стъпка при изграждането на кухненски остров:


Размери на кухненски остров

Пример за малък и много стилен кухненски остров : 

Размера на острова е най-важното нещо при наличието му. За да не изглежда кухнята ни малка и неудобна, е необходимо да намерим синхрон в нейният размер и размера на острова, както и неговата форма. Най срещаният размер е 2000mm x 1000mm, като е хубаво да се остави поне една ръка разстояние между мебелите и острова за да бъде функционален.

Острова може да бъде и по малък, ако кухнята ни е с малки размери, като за предпочитане е да бъде на колела, за да може да бъде лесно преместван и да не затваря кухнята и да я прави още по малка. Височината трябва да бъде от около 900mm до 1010mm, като отново зависи от това дали острова, ще бъде използван, като маса за хранене.

Стандартните дълбочини на кухненски острови

Дълбочината, отново зависи от начина на използване, дали ще има място за хранене или ще бъде само помощна маса. На кухненският остров могат да се монтират мивка, печка или други електроуреди.

Как да изберем кухненски остров?

Как да изберем плот за кухненски остров

Има огромен избор на материали, от които да бъде изработен качествен и стабилен плот. Например:

  • Мрамор
  • Гранит
  • Оникс
  • Варовик
  • Кварцит
  • Дърво
  • Травертин 

И още много други;

Най-популярен в момента е дървеният плот, като също много актуални материали са кварцит и гранит. Тези плотове са в земни тонове и са лесни за комбиниране с различни цветове. Плота може да бъде с два или повече вида материали, като трябва да се съобрази с разликата в дебелината на всеки материал.


Кухненско обзавеждане на остров

Обзавеждането на кухненският остров е едно изцяло индивидуално решение. Върху кухненският остров могат да се монтират мивка, котлони, шкафчета, чекмеджета, абсорбатор, осветление  и т.н.

Обмислете добре разположението на обзавеждането в кухнята и какво можете да разположите върху самият плот. Отново съветваме да мерите добре разстоянието между острова и останалата част от вашата кухня, за да бъдете сигурни, че имате достатъчно място, както и че помещението е просторно. Формата на плота е доста важна, за това колко голям ще е и колко пространство ще може да обзаведете. Ето някои примери как изглежда обзаведен кухненски остров:

  • Кухненски остров с чекмеджета
  • Абсорбатор за кухненски остров
Как да изберем кухненски остров?
  • Лампи за кухненски остров
Как да изберем кухненски остров?

Барплот или кухненски остров за сядане

Барплот или остров? Как да решим от какво имаме нужда? Отговорът се крие в размерите на кухнята и вашите лични предпочитания. За какво ще го използвате и кое ще бъде по- функционално. Островът би помогнал ако обичате да готвите, ще ви служи добре, като помощна маса и ще може директно да сервирате върху него вкусните ястия. От друга страна барплотът е интересно и луксозно местенце ако обичате да се събирате с приятели на чаша хубаво вино или пък уиски. Което и да изберете, няма да сгрешите от модна гледна точка.

  • Кухненски остров барплот
  • Кухненски остров маса
Как да изберем кухненски остров?

Кухненски остров за малка кухня

Малък кухненски остров би бил едно лъскаво предимство за малката кухня. Островът може да служи освен за помощна маса, така и за маса за хранене или място за съхранение. Той превръща от скучна, в детайлна и изпипана луксозна кухнята ви. 

Как да изберем кухненски остров?

Кухненски остров с маса

Първи плюс, е че спестявате място от още една кухненска маса. Кухнята става стилна, минималистична и удобна за използване.

Как да изберем кухненски остров?

Кухненски остров на колела

Както вече казахме, този вид е удобен при малко и тясно помещение. Може да го използвате, когато ви е нужен или да го преместите близо до стена, за да не ви пречи, когато не ви е нужен.

Готов кухненски остров

Естествено, че може да закупите вече готов кухненски остров. Има голямо разнообразие от цветове, форми и размери на пазара, така че да намерите нещо, което да пасне на вашият стил и дом.

Кухненски острови и колички от Икеа

Проект за кухненски отсвор от Хоми Дизайн


Уникални кухненски острови от Гранд Декор

Оше малко идеи за кухненски острови


Идеи за кухненски остров

Ако все пак сте решили да изработите кухненският остров по поръчка или пък сами, сме ви подготвили идеи как да го направите. Може да го съчетаете с бар, станция за кафе,плоча за сервиране на храна, а може би дори и с малко местенце за работа от вкъщи. Проявете въображение и креативност и създайте едно страхотно място, на което да прекарвате време в дома си. Ето някои идеи :

Как да си направим кухненски остров

Изработката на кухненски остров не е лесна работа, но ако все пак сте решили да го изработите сами е добре да се информирате как се случва. Изберете нужните материали, проявете креативност и започнете. Ние сме намерили видеа, които ще ви амбицират и помогнат в изграждането на кухненският остров:


Няма значение, как и защо сте решили да притежавате в дома си кухненски остров. Наличието му е едно прекрасно, луксозно удобство, което винаги влиза в употреба. Надяваме се  тези свежи предложения да са помогнали с избора ви. Винаги избирайте това, което заслужавате или накратко казано най- доброто.

Продавачи и производители:

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap