Лесни и бързи начини да почистите барбекю – стъпка по стъпка

Търсите лесни и бързи начини да почистите барбекю? Днес ще ви представим полезни съвети, за да ви помогнем да поддържате вашето барбекю чисто през цялото лято. Не забравяйте също да се запасите с газ, въглища и запалки, така че да сте готови да започнете да печете веднага щом температурата се повиши. И дори ако търсите ново барбекю това лято, винаги е добра идея да го почистите добре, преди да започнете да готвите.

Как да почистите барбекю

Проверете всички части

Проверете дали нито едно от копчетата не е счупено, дали пантите са все още в изправност и дали всички скари и решетки са поставени обратно правилно. Почистете всички паяжини и избършете всичко първоначално с влажна кърпа.

Добавете малко топлина

Ако все още има останки от храна от миналата година, запалете огън, за да нагреете барбекюто. Това ще изгори и най-упоритите остатъци. Дан Купър, главен грил майстор в Weber, съветва: „Загрейте барбекюто си до максимум за около 30 минути – внимавайте, че колкото по-мръсни са решетките за готвене, толкова повече ще пуши.

Почистете скара за барбекю с вестник и пара

Може би повечето от вас са чували за страхотния трик с вестник, с който се почиства идеално запеклата скара за барбекю. Оставете барбекюто да се охлади леко, но докато е още топло, поставете лист стар вестник отгоре и обилно напръскайте с вода. Затворете капака за половин час, за да го почистите с парата.

Почистете скарата

Използвайте четка за скара с телени влакна, за да се отървете от останалите частици храна. Ако имате решетка с порцеланово покритие, най-добре е да използвате четка за грил с месинг, за да не я повредите. А ако не разполагате с такава четка завийте алуминиевото фолио на топка и вместо това натъркайте скарата с него. След това почистете скарата с кърпа за чинии и гореща вода със сапун.

Почистете с лук

Може би повечето от вас са запознати с този начин на почистване, но тези, които за първи път го чуват най-вероятно се чувствам странно и са доста скептично настроени.

Докато все още скарата е топло, прикрепете половин глава лук към края на вилица и я разтрийте върху горещите решетки. Водата в лука изпарява всяка залепнала храна и използва естествените си антибактериални свойства, за да премахне замърсяванията.

Почистване с бял оцет

Белият оцет е чудесна алтернатива на почистващото средство за неръждаема стомана. Използвайте празната бутилка със спрей и я напълнете с бял оцет и вода. Напръскайте сместа върху скарата, изчакайте пет минути, преди да избършете със суха и чиста кърпа.

Намажете скарата в олио за готвене

Този метод може да звучи също много странно, но ще ви помогне да предотвратите залепването на храната и вашата скара няма да ръждясва. Всеки път, преди да използвате барбекюто, намажете го добре със слънчогледово олио и го разтривайте по същия начин, след като приключите.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap