Лесни и бързи начини да почистите барбекю – стъпка по стъпка | Creative Home

Лесни и бързи начини да почистите барбекю – стъпка по стъпка

Търсите лесни и бързи начини да почистите барбекю? Днес ще ви представим полезни съвети, за да ви помогнем да поддържате вашето барбекю чисто през цялото лято. Не забравяйте също да се запасите с газ, въглища и запалки, така че да сте готови да започнете да печете веднага щом температурата се повиши. И дори ако търсите ново барбекю това лято, винаги е добра идея да го почистите добре, преди да започнете да готвите.

Как да почистите барбекю

Проверете всички части

Проверете дали нито едно от копчетата не е счупено, дали пантите са все още в изправност и дали всички скари и решетки са поставени обратно правилно. Почистете всички паяжини и избършете всичко първоначално с влажна кърпа.

Добавете малко топлина

Ако все още има останки от храна от миналата година, запалете огън, за да нагреете барбекюто. Това ще изгори и най-упоритите остатъци. Дан Купър, главен грил майстор в Weber, съветва: „Загрейте барбекюто си до максимум за около 30 минути – внимавайте, че колкото по-мръсни са решетките за готвене, толкова повече ще пуши.

Почистете скара за барбекю с вестник и пара

Може би повечето от вас са чували за страхотния трик с вестник, с който се почиства идеално запеклата скара за барбекю. Оставете барбекюто да се охлади леко, но докато е още топло, поставете лист стар вестник отгоре и обилно напръскайте с вода. Затворете капака за половин час, за да го почистите с парата.

Почистете скарата

Използвайте четка за скара с телени влакна, за да се отървете от останалите частици храна. Ако имате решетка с порцеланово покритие, най-добре е да използвате четка за грил с месинг, за да не я повредите. А ако не разполагате с такава четка завийте алуминиевото фолио на топка и вместо това натъркайте скарата с него. След това почистете скарата с кърпа за чинии и гореща вода със сапун.

Почистете с лук

Може би повечето от вас са запознати с този начин на почистване, но тези, които за първи път го чуват най-вероятно се чувствам странно и са доста скептично настроени.

Докато все още скарата е топло, прикрепете половин глава лук към края на вилица и я разтрийте върху горещите решетки. Водата в лука изпарява всяка залепнала храна и използва естествените си антибактериални свойства, за да премахне замърсяванията.

Почистване с бял оцет

Белият оцет е чудесна алтернатива на почистващото средство за неръждаема стомана. Използвайте празната бутилка със спрей и я напълнете с бял оцет и вода. Напръскайте сместа върху скарата, изчакайте пет минути, преди да избършете със суха и чиста кърпа.

Намажете скарата в олио за готвене

Този метод може да звучи също много странно, но ще ви помогне да предотвратите залепването на храната и вашата скара няма да ръждясва. Всеки път, преди да използвате барбекюто, намажете го добре със слънчогледово олио и го разтривайте по същия начин, след като приключите.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap