Лофт стил в интериора – пътеводител

Лофт стил в интериора

Лофт интериорен дизайн или лофт стил е понятие, което обхваща съществуването на един модерен градски стил в архитектурата, дизайна и обзавеждането, който се характеризира с изобилие от отворено пространство и индустриални елементи в декора (много високи тавани, необработени тухлени стени, открити греди и тръби, циментов под и др.).

В наши дни този стил е водеща тенденция, която стана изключително популярна както в САЩ, откъдето произлиза, така и в Европа. Този дизайн отговаря на търсенията предимно на  креативни, свободолюбиви хора, които ценят практичността, креативността и минимализма. Въпреки факта, че този вид декорация по всички канони не трябва да предполага висок бюджет, той се счита за един от най-скъпите стилове в съвременния дизайн.

Лофт интериорен дизайн – произход и завръщане в съвременността

Корените на лофт дизайна произхождат от фабричните квартали на Манхатан от 40-те години на миналия век. Заедно с бързото нарастване на цените на имотите в центъра, промишлените предприятия са принудени да преместят производството си в предградията. Празните сгради бяха са продадени за жълти стотинки и представители на нюйоркската бохема веднага се възползват от това.

В такива помещения млади художници и музиканти провеждат изложби и събития, създават своите шедьоври и се установяват в огромни открити пространства със своя творчески подход. Много бързо тези апартаменти стават много популярни и значително поскъпват поради удобното си и първокласно местоположение, простор и уникален градски чар. Така изоставените производствени и складови помещения се превръщат в луксозни жилища в стил лофт.

Лофт стил в интериора

Световната икономическа криза от 2007 г. шокира не само САЩ, но и повечето европейски градове. Така много индустриални сгради освобождават централните си местоположения. Празните помещения започват да се реконструират в жилищни апартаменти, ръководени от лофт тенденцията и така стилът бележи своето завръщане в съвременната градска среда.

Лофт стил в интериорния дизайн

Думата „лофт“ буквално означава таванско помещение, мансарда, горен етаж на склад или фабрична сграда. И наистина, таванският интериор първоначално прилича на работилница или фабрика. Но ако се вгледате внимателно, можете да забележите специални уникални характеристики на такъв дом и да оцените смелия вкус на неговите собственици.

Лофт помещението винаги е огромно открито пространство. Обикновено общата му площ е не по-малко от сто квадратни метра и е изобилно изпълнена с естествена слънчева светлина, която прониква през широки и високи прозорци. Основните и отличителни черти са високите тавани и липсата на прегради.

Когато сте в лофт интериор, можете лесно да видите противоположния ъгъл на помещението. В такова индустриално пространство само баня, спалня и сервизни помещения са изолирани с прегради или стени от основното пространство. Тоалетната винаги е скрита, докато ваната може да бъде разположена близо до зоната за спане.

Хармоничното съчетание на различни архитектурни решения е основната концепция на този стил. В лофт стил помещението елементите от миналото (сурови тухлени стени, остарели рамки, метални стълби и вентилационни системи, които се виждат) съвсем естествено стоят до модерно оборудване, практични осветителни системи, хромирани детайли и огледала.

Основни качества на стила лофт

Свободно и отворено оформление. Минимално използване на вътрешни стени и прегради е основното мото на стила.

Високи тавани. Индустриалното таванско помещение се разпознава преди всичко благодарение на високите си недостижими тавани в тандем с дървени или метални греди, открити вентилационни конструкции или комуникационни тръби.

Груба финитура на стените. Изобилие от бетон, небрежна мазилка и тухлена зидария – неразделен елемент, който подчертава оригиналното индустриално помещение.

Светли тонове. Въпреки известна грубост и небрежност, модерното таванско помещение не предполага твърде тъмни нюанси, които поглъщат естествената светлина на детайлите. За да се осигури максимално проникване на слънцето в стаята, завесите обикновено не се използват.

Лофт стил в интериора

Камини и печки. Традиционно те са служели за отопление на заводските помещения. С течение на времето тези елементи в стил таванско помещение се превърнаха в негов абсолютен акцент и са здраво свързани с този тип интериор.

Стълбище. Височината на тавана и ширината на пространството обикновено позволяват да се оборудва второ ниво. Например за спалня или работна зона. Най-популярните материали за стълби са дърво и метал.

Функционално обзавеждане. За този стил е подходящо съчетаването на модерни, дизайнерски мебели с детайли „от миналия век“. Тоновете са избрани предимно неутрални, само с малко впръскване на ярки акценти.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap