Лофт стил в интериора

Лофт интериорен дизайн или лофт стил е понятие, което обхваща съществуването на един модерен градски стил в архитектурата, дизайна и обзавеждането, който се характеризира с изобилие от отворено пространство и индустриални елементи в декора (много високи тавани, необработени тухлени стени, открити греди и тръби, циментов под и др.).

В наши дни този стил е водеща тенденция, която стана изключително популярна както в САЩ, откъдето произлиза, така и в Европа. Този дизайн отговаря на търсенията предимно на  креативни, свободолюбиви хора, които ценят практичността, креативността и минимализма. Въпреки факта, че този вид декорация по всички канони не трябва да предполага висок бюджет, той се счита за един от най-скъпите стилове в съвременния дизайн.

Лофт интериорен дизайн – произход и завръщане в съвременността

Корените на лофт дизайна произхождат от фабричните квартали на Манхатан от 40-те години на миналия век. Заедно с бързото нарастване на цените на имотите в центъра, промишлените предприятия са принудени да преместят производството си в предградията. Празните сгради бяха са продадени за жълти стотинки и представители на нюйоркската бохема веднага се възползват от това.

В такива помещения млади художници и музиканти провеждат изложби и събития, създават своите шедьоври и се установяват в огромни открити пространства със своя творчески подход. Много бързо тези апартаменти стават много популярни и значително поскъпват поради удобното си и първокласно местоположение, простор и уникален градски чар. Така изоставените производствени и складови помещения се превръщат в луксозни жилища в стил лофт.

Лофт стил в интериора

Световната икономическа криза от 2007 г. шокира не само САЩ, но и повечето европейски градове. Така много индустриални сгради освобождават централните си местоположения. Празните помещения започват да се реконструират в жилищни апартаменти, ръководени от лофт тенденцията и така стилът бележи своето завръщане в съвременната градска среда.

Лофт стил в интериорния дизайн

Думата „лофт“ буквално означава таванско помещение, мансарда, горен етаж на склад или фабрична сграда. И наистина, таванският интериор първоначално прилича на работилница или фабрика. Но ако се вгледате внимателно, можете да забележите специални уникални характеристики на такъв дом и да оцените смелия вкус на неговите собственици.

Лофт помещението винаги е огромно открито пространство. Обикновено общата му площ е не по-малко от сто квадратни метра и е изобилно изпълнена с естествена слънчева светлина, която прониква през широки и високи прозорци. Основните и отличителни черти са високите тавани и липсата на прегради.

Когато сте в лофт интериор, можете лесно да видите противоположния ъгъл на помещението. В такова индустриално пространство само баня, спалня и сервизни помещения са изолирани с прегради или стени от основното пространство. Тоалетната винаги е скрита, докато ваната може да бъде разположена близо до зоната за спане.

Хармоничното съчетание на различни архитектурни решения е основната концепция на този стил. В лофт стил помещението елементите от миналото (сурови тухлени стени, остарели рамки, метални стълби и вентилационни системи, които се виждат) съвсем естествено стоят до модерно оборудване, практични осветителни системи, хромирани детайли и огледала.

Основни качества на стила лофт

Свободно и отворено оформление. Минимално използване на вътрешни стени и прегради е основното мото на стила.

Високи тавани. Индустриалното таванско помещение се разпознава преди всичко благодарение на високите си недостижими тавани в тандем с дървени или метални греди, открити вентилационни конструкции или комуникационни тръби.

Груба финитура на стените. Изобилие от бетон, небрежна мазилка и тухлена зидария – неразделен елемент, който подчертава оригиналното индустриално помещение.

Светли тонове. Въпреки известна грубост и небрежност, модерното таванско помещение не предполага твърде тъмни нюанси, които поглъщат естествената светлина на детайлите. За да се осигури максимално проникване на слънцето в стаята, завесите обикновено не се използват.

Лофт стил в интериора

Камини и печки. Традиционно те са служели за отопление на заводските помещения. С течение на времето тези елементи в стил таванско помещение се превърнаха в негов абсолютен акцент и са здраво свързани с този тип интериор.

Стълбище. Височината на тавана и ширината на пространството обикновено позволяват да се оборудва второ ниво. Например за спалня или работна зона. Най-популярните материали за стълби са дърво и метал.

Функционално обзавеждане. За този стил е подходящо съчетаването на модерни, дизайнерски мебели с детайли „от миналия век“. Тоновете са избрани предимно неутрални, само с малко впръскване на ярки акценти.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap