Максимализъм в интериора

Какво е Mаксимализъм в интериора и достатъчно добре ли го познавате? Възможно е да сте част от хората, които имат погрешното схващане, че максимализъм значи в кухнята, спалнята, банята или хола да има много неща. Единственото вярно е, че има много, но като цвят, живописни щампи, богати текстури и пищен декор. На едно битово ниво, стилът Максимализъм е обграждането на помещения в дома с предмети на изкуството, спомени и любопитни неща, които обичате.

Максимализъм в интериора

Максимализъм е силна дума, но не значи, че тя не може да съдържа стил, който да бъде приложен в интериорния дизайн. Стилът се базира на мотото, че човек не трябва да има нищо в дома си, което да не знае с какво му е полезно или да не вярва, че то е красиво и важно за всеки в дома.

Благодарение на множество известни интериорни дизайнери Максимализмът отново е тренд в стиловете интериорен дизайн. Същинският разцвета на Максимализма е през 60-те години на ХХ век. Последван от десетилетия упадък в полза на минимализма и модерното от средата на века, за да се завърне днес триумфално.

Заради самата си пищност стилът поражда негативни коментари и днес, и въпреки, че има дизайнери, които с охота го прилагат в големи салони, магазини и аристократични домове, то като че за обикновените хора, наистина няма кой знае какво приложимо. Тогава можем ли да извлечем нещо от стила, така че да го направим приложим и в съвременните домове?

Какво е Максимализъм?

Максимализмът е изкуството на „повечето е повече”; многопластови мотиви, силно наситени цветове, изобилие от аксесоари и изкуство (често окачени в салонен стил салон“) и истинско усещане за игривост и смели жестове в интериора. Максимализмът се простира в отвъд стиловете в интериорния дизайн, защото е прекалено пищен, за да стои самостоятелно. Приложената снимка под абзаца показва как цветовете напълно променят възприятието за интериора:

Максимализъм в интериора

https://www.pinterest.com/pin/455708056056763801/

Той може да се намери в еклектичен дом с шарени тапети, шарени драперии и донякъде хаотична атмосфера. Така ако домът е в типичен Традиционен стил, екстраваганцата в шарките в цветовете по стените, изкуството, което сте окачили в хола, може да прелее, в това, което се наричат Максимализъм.

Максимализъм и Минимализъм често се противопоставят, нещата обаче стоят по-различен начин. Минимализъм значи освобождаване на интериора от нещата, които са в излишък и да се оставят само най-важните неща от практична и функционална гледна точка. Максимализмът означава повече цветове, форми, нюанси, текстури и декор за насищане на интериора.

Радостта е основен елемент и ефект търсен при максимализъм в интериора, защото жизнеността и енергията, които изпълват сетивата, когато влезете в добре декорирано максималистично пространство, трябва да предизвика щастие и екстаз. Това е тънката граница между кичът и максимализмът, която владеят само най-добрите интериорни дизайнери. Фотографията ясно показва колко добре са подредени мебелите в този съвременен интериор, но на заден план е страхотна ексцесия от произведения на изкуството и спомени в рамки, заедно с пълзящата зеленина.

Максимализъм в интериора

https://www.pinterest.com/pin/455708056056763801/

Дизайнерско мнение

Максимализмът не е за всеки и всъщност може да е една от най-трудните дизайнерски тенденции за постигане. Затова трябва да изберете експерт, който владее тайните на тази ексцесивна интериорна философия.

Хората, които харесват Максималистичния стил, често ценят много различни стилове в  дизайна и събират различни предмети с течение на времето – от абстрактно изкуство до кристални полилеи, столове от 19. век и шевната машина от бабите им. Дизайнерът трябва да намери общото между тях, за да не стане пространството магазин за сувенири и антики.

Според дизайнерите, за да се постигне желания максималистичен ефект, трябва да има   нещо, върху което окото да се съсредоточи, за да създаде усещането за величие. Това може  да е библиотека с безброй книги; стени окачени с множество смесено изкуство, или стая доминирана от растителни мотиви – нещо трябва да поеме контрола и да ръководи дизайна.

В Максимализма няма таван – има пета стена. Какво значи това, само фотография може да изкаже, защото става дума за също толкова пищно украсени тавани. Често тапетите от стените преливат по тавана, където ги чака един голям полилей. Тоест, слоевете от стените и интериора се предават и по тавана, като завършек на цялото пространство.

Максимализъм в интериора

https://www.pinterest.com/pin/455708056056763801/

Максимализмът и Минимализмът винаги са вървели ръка за ръка като философия. Много преди да бъдат рамкирани като стил, те са съществували в една или друга култура, като принципи изведени от нуждите, мислите, дори мечтите на хората – в случая на богатите хора в миналото. Днес обаче и Максимализмът е в нов разцвет и се появява в съвременна среда, като за пореден път сменя някои от елементите си, но същността си остава непроменена – повечето е повече!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap