Методът КонМари за по-добро подреждане

Методът КонМари подбужда хората да премахнат предметите от дома им, които вече не са им потребни, или вече не им носят същата радост каквато са носели преди. Но е и метод, който помага да запазят предметите, които са полезни за домакинството или носят силен символичен заряд.

Когато японката Мари Кондо пише книгата „Променящата живота магия на подреждането“ едва ли си е представяла, че тя ще се превърне в съвременен феномен в културно отношение. Книгата ѝ е преведена в над 30 страни по света и вдъхновява хората, които обикновено не биха лесно се разделили с вещите си и да ги изхвърлят като излишни неща. Книгата се съсредоточава върху конкретния метод на писателката, наречен метод КонМари, за радикално подреждане и разместване на вещите в дома или офиса.

Кои са основните принципи на метода КонМари?

Въпреки думата „подреждане“ в заглавието на книгата, методът КонМари не е свързан с прецизното организиране на многобройните ви вещи. Вместо това, той е съсредоточен върху премахването на неща. Теорията на Кондо е, че колкото повече ненужни вещи разкарате от помещенията в дома, толкова по-лесно ще бъде да ги подредите наново и те да бъдат много по-систематично организирани. Така че, гответе се за изхвърляне на ненужни вещи и предмети!

За да  сте готови да премахнете нещата от дома си, които са ненужни, ви трябва нов начина на мислене. Затова Кондо съзнателно подтиква хората да шетат из къщата да почистват и да разглеждат предметите, които срещат и да мислят за тях каква работа вършат вкъщи.

Подреждане на цялото пространство наведнъж

Кондо говори за важността на подреждането на всичко в дома наведнъж, вместо на малки стъпки. Разчистването на цялото пространство толкова категорично означава, че ще бъде по-малко вероятно да се върнете към старите си навици. Мислете за разчистването и новата подредба като за „специално събитие“, а не като част от редовните ви домакински задължения. Когато сте готови да го направите, тогава действайте.

Складирането е илюзия

Методът КонМари не толерира съхранението на предмети. Поставянето на вещите в шкафове създава илюзията, че проблемът с бъркотията е решен. Вашите места за съхранение, като дрешници и рафтове, трябва да са функционални за вашия начин на живот и да са пълни само с предмети, които харесвате и използвате.

Методът работи на два етапа – първо, трябва да завършите напълно етапа на изхвърляне, където премахвате излишното. След това можете да организирате и подредите дома си с предметите и вещите, които планирате да запазите.

В крайна сметка набляга на това да изберете какво искате да запазите, а не какво трябва да изхвърлите. Дръжте всеки предмет, който притежавате, в ръцете си и се запитайте дали той ви носи радост или значи нещо за някой от семейството. Ако отговорът е да, запазете го. Ако не е, изхвърлете го.

Запазете вниманието си върху темата, защото скоро ще се върнем със системата на Кондо, която улеснява организацията по изхвърлянето на ненужното и в подредбата на запазеното.

Оценете тази статия
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap