Методът КонМари за по-добро подреждане

Методът КонМари подбужда хората да премахнат предметите от дома им, които вече не са им потребни, или вече не им носят същата радост каквато са носели преди. Но е и метод, който помага да запазят предметите, които са полезни за домакинството или носят силен символичен заряд.

Когато японката Мари Кондо пише книгата „Променящата живота магия на подреждането“ едва ли си е представяла, че тя ще се превърне в съвременен феномен в културно отношение. Книгата ѝ е преведена в над 30 страни по света и вдъхновява хората, които обикновено не биха лесно се разделили с вещите си и да ги изхвърлят като излишни неща. Книгата се съсредоточава върху конкретния метод на писателката, наречен метод КонМари, за радикално подреждане и разместване на вещите в дома или офиса.

Кои са основните принципи на метода КонМари?

Въпреки думата „подреждане“ в заглавието на книгата, методът КонМари не е свързан с прецизното организиране на многобройните ви вещи. Вместо това, той е съсредоточен върху премахването на неща. Теорията на Кондо е, че колкото повече ненужни вещи разкарате от помещенията в дома, толкова по-лесно ще бъде да ги подредите наново и те да бъдат много по-систематично организирани. Така че, гответе се за изхвърляне на ненужни вещи и предмети!

За да  сте готови да премахнете нещата от дома си, които са ненужни, ви трябва нов начина на мислене. Затова Кондо съзнателно подтиква хората да шетат из къщата да почистват и да разглеждат предметите, които срещат и да мислят за тях каква работа вършат вкъщи.

Подреждане на цялото пространство наведнъж

Кондо говори за важността на подреждането на всичко в дома наведнъж, вместо на малки стъпки. Разчистването на цялото пространство толкова категорично означава, че ще бъде по-малко вероятно да се върнете към старите си навици. Мислете за разчистването и новата подредба като за „специално събитие“, а не като част от редовните ви домакински задължения. Когато сте готови да го направите, тогава действайте.

Складирането е илюзия

Методът КонМари не толерира съхранението на предмети. Поставянето на вещите в шкафове създава илюзията, че проблемът с бъркотията е решен. Вашите места за съхранение, като дрешници и рафтове, трябва да са функционални за вашия начин на живот и да са пълни само с предмети, които харесвате и използвате.

Методът работи на два етапа – първо, трябва да завършите напълно етапа на изхвърляне, където премахвате излишното. След това можете да организирате и подредите дома си с предметите и вещите, които планирате да запазите.

В крайна сметка набляга на това да изберете какво искате да запазите, а не какво трябва да изхвърлите. Дръжте всеки предмет, който притежавате, в ръцете си и се запитайте дали той ви носи радост или значи нещо за някой от семейството. Ако отговорът е да, запазете го. Ако не е, изхвърлете го.

Запазете вниманието си върху темата, защото скоро ще се върнем със системата на Кондо, която улеснява организацията по изхвърлянето на ненужното и в подредбата на запазеното.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap