Модерен дом в модерен дизайн

Какво е модерен дом и какво е модерен дизайн? Как този стил се различава от съвременния? Свързан ли е изразът модерен дом с модерния дизайн? Три въпроса, чиито отговори следват!

Какво е модерен дизайн?

Модерният дизайн е стил в интериорния дизайн, който се появява в началото на ХХ век и продължава да вдъхновява съвременните интериорни дизайнери. Това е стил характеризиращ се с едноцветна палитра, изчистени линии, минимализъм, естествени материали и естествена светлина. Пластмасата и шперплатът често се използват в обзавеждането в модерния стил.

Въпреки че често се бърка  или се използва взаимозаменяемо с термина “съвременен дизайн”, модерният дизайн съществува като собствен различен стил, който дава своя принос за развитието на много други стилове, което се използват днес при избора на домашното обзавеждане, декор и завършек.

Какво е модерен дом?

Един модерен дом изграден в модерен стил има сходни характеристики с минималистичния интериор. Фокусът в интериора е изграден върху простотата, изчистеността и липсата на пищен декор или детайли. Мебелите предлагат плавни, изчистени линии, вдъхновени от архитектурата от 30-те години на миналия век. Именно това свидетелство за чувствителността към движението Баухаус и скандинавските принципи на дизайна отличава модерния интериорен дизайн от съвременния стил.

За да постигнете модерен дом според изискванията на стила се насочете към цветови палитри, които обикновено се състоят от неутрални нюанси: бяло, кремаво и бежово. Въпреки това, за разлика от минималистичните интериори, модерният дом съдържа пръски от ярки цветове като портокалово, розово и тюркоазено, и според индивидуалния вкус има отличителни откъм цвят сервизи за хранене, завеси, килими и тапицерии на мебелите.

Цялата електроника в модерния дом е рационализирана, така че да предоставя пълно удобство за ползване на помещенията, но и като съчетание с дизайнерските линии в интериора.

Каква е разликата между съвременен и модерен дом?

Модерният дизайн се отнася до естетическия стил на конкретен исторически момент, докато съвременният дизайн се отнася до непрекъснато развиващите се стилове на настоящия момент. Съвременният стил не капсулира конкретна философия на дизайна, а вместо това е общ термин, даден за описание на днешните тенденции в интериорния дизайн, които не се коренят непременно в някакъв конкретен дизайнерски стил.

В този смисъл, модерният дом е плод на един завършен стил, който се отличава със своите отличителни дизайнерски характеристики, а съвременният дом е този, който включва ежедневно промените случващи се във все по-комплексния свят на интериорния дизайн.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap