Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн | Creative Home

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

Няма как да не сте срещали маркирането на Съвременен стил в интериорния дизайн, който дизайнерите по света наричат Contemporary. Освен, че името му издайнически подсказва каква е насоката на стила, ние сме се постарали в следващите редове да разгледаме неговите достойнства като възможност за обзавеждане – независимо дали търсите просто освежаване на стаята или започвате цялостен домашен ремонт.

Винаги има какво да се каже за намирането на най-добрия стил за интериора, който да отговаря на вашия дом, начин на живот и вкусове. В този смисъл може да се изненадате, но това че сте обзавели дома си с най-новите мебели на пазара или следвате някакви модни тенденции, не значи, че сте в това, което характеризира Съвременния стил. Затова добре дошли в поредния епизод, който ще ви отведе в света на съвременния стил в интериорния дизайн. Спокойно можете да определите тази статия като ресурс за вдъхновение.

Основи на Съвременния стил в интериорния дизайн

В някакъв момент вероятно всички сме бъркали модерния интериорен дизайн със съвременния стил и въпреки че споделят прилики, съвременният стил като обзавеждане на дома стои сам за себе си. Вие може би си мислите, че Съвременният стил е този, който отговаря на интериора към настоящия момент, но не може да сте по-далеч от истината като мисъл. Самостоятелната идея, че такъв стил съществува, се оформя през 70-те години на 20.век, когато интериорните дизайнери забелязват процесите, които са свързани с непрестанното актуализиране на домовете на хората.

Съвременният стил на декориране и обзавеждане е едновременно класически, но същевременно напълно актуален и вечен благодарение на лекия, резервен подход към декорирането, за да се гарантира, че никога няма да се излезе от употреба. Следователно съвременният стил е доста по-неуловим, макар да сме негови съвременници. Той е постоянно в развитие според времето, в което живеем и се актуализира според изискванията за живот от страна на самите собственици.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/5348093296581244/

Докато модернистичният стил може да бъде усетен като студен, ограничаващ и откровено минималистичен, Съвременният стил е успокояващ и спокоен, той е изпълнен с акцент върху архитектурните елементи, декоративните детайли, насочен е към смелите мащаби и сбитата цветова палитра, за да създадете топло пространство с добавена изтънченост.

Простотата, изчистените линии, играта на текстурата и тихата драма са от основно значение за постигането на идеално балансиран дом в съвременен стил. Няма как той да не е повлиян от най-различни стилове от миналото, но умело ги обединява и скрива характерното за тях, за да създаде едно съвсем ново усещане в интериора. Например ако модерният дизайн включва дървесината и множество естествени материали, съвременният използва повече стъкло, синтетика и обработени метали. Ако за модерният стил е характерен класическия паркет като настилка, то Съвременният стил използва винилови подови настилки имитиращи дървесина.

Съвременният стил е чудесен за хората, които искат да се измъкнат от постоянното поставяне в рамки на стиловете в дизайна. Той е опияняваща смесица от епохата, в която живеем, но и наследство от идеите  на тези дизайнери, които искат да създадат проста, но напълно осъзната хармония между различни елементи в пространството за живеене, като се фокусират върху архитектурните елементи на помещенията.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/4574037109121822/

Тъй като Съвременният стил на обзавеждане декориране е вечен и дефиниран от класически подход за обединяване на стаята чрез луксозна простота, това е дизайнерско движение, което си заслужава усилията и инвестицията, тъй като никога няма да излезе от мода и лесно се актуализира.

6 отличителни характеристики на интериорния дизайн в Съвременен стил

Вниманието към изработката е отличителен белег на Съвременния стил. Така се подчертава преднамереността в дизайна, който се основата  на качествените материали и занаятчийското в тяхното изпълнение.  

Съвременният дизайн създава открити пространства, които подчертават простотата и линиите в интериора, чрез осветлението – естествено и изкуствено. Например прави се връзка между трапезарията и кухнята, които се вливат в едно, а не се отделят като затворени стаи. 

Освен естествена светлина се използват два вида осветление: приглушено осветление – вградени светлини по тавана, светлини на релсов път; смели осветителни тела – подови лампи, съвременни полилеи, висулки и настолни лампи.

Съвременната естетика избягва смелите щампи и предпочита простотата, чистите или заоблени линии и вниманието към детайла.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/633387437399793/

Минималистичният подход към декора на дома подчертава цялостно архитектурните елементи на съвременния дом, а не ги оформя частично чрез обзавеждането и декорните намеси.

Съвременният стил се фокусира много върху минимизирането на безпорядъка. Така че малкия брой на аксесоарите е очевидна даденост. Едно впечатляващо парче скулптура или ваза е достатъчно на масичка за кафе или конзолна маса. Растенията също се използват и за внасяне на скулптурен елемент в стаята. Обикновено са големи и драматични и в прости като форма контейнери.

Цветовете в Съвременния стил

Неутралните цветове, заедно със сиво, черно и бяло, са отличителни черти на стила на дизайна, и се използват за подчертаване и привеждане на стаята в елегантно и красиво помещение.

Мислете за тази неутрална основа като чудесна отправна точка за внасяне на цветови нотки и за изразителни произведения на изкуството, за предмети с повече индивидуалност. Избирайки правилните неутрални цветове за съвременна всекидневна, вие ще можете да внесете буйни цветове, които можете лесно да сменяте в зависимост от настроението си. Такива сменяеми елементи са килимът, който може да е в по-смел цвят, или произведения на изкуството, което внасят този контраст от цветове върху неутралната основа на помещението.

Не е изключено да искате да се насладите изцяло на неутралните цветове, да кажем за цяла стена; тогава се запазват облицовките, тавана и подовата настилка в светли тонове,  за да допълвате интериор с елементи, които носят своята цветна индивидуалност. Такива намеси са в тона на стила, ако са в ярко червено, оранжево, зелено, фуксия, ярко синьо.

Мебели в Съвременен стил

Когато става въпрос за Съвременен стил в интериорния дизайн, мебелите са една от най-важните характеристики. Известната Баухаус максима “по-малкото винаги е повече” важи с пълна сила. Mебелите заимстват своя акцент върху функционалността от модерния стил като акцентът е върху комфорта, който трябва да донесат в интериора. Прави и изчистени линии, квадратни столове и дивани, смесени с от време на време чувствени извивки, които придават на съвременната всекидневна стая неподредена привлекателност.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/6755468178051000/

За тапицираните елементи в съвременна всекидневна се избират неутрални в текстурирани естествени изработки от вълна, памук, лен, коприна и юта. Стилният блясък на цветове се добавя с деко възглавници, които избягват шумните шарки. Текстилните намеси са лесен начин, чрез който да преминете от студения дом в приятен за окото Съвременен стил. Придържайте се към неутрални цветове, райета и геометрични щампи в малки количества, за да внесете индивидуалност и да допълните добре проектираната съвременна всекидневна с нотки на непринудена, но същевременно внимателно планирана игрива палитра.

Краката на мебелите се виждат напълно; липсват поли или калъфки. Те обикновено са квадратни, доста къси за диваните и по-дълги за столовете. Мебелите в хола са с нисък профил особено диваните и креслата, същото важи за леглото в спалнята. Характеристика на мебели е много удобното дълбоко сядане.

Тъй като в наши дни сме загрижени много за околната среда и това няма как да не влезе в стила на днешния ден. В този смисъл устойчивостта също е важен аспект от обзавеждането. Така че един съвременен дом ще включва енергийно ефективни и устойчиви продукти, както откъм настилки и облицовки, така и осветление, но електроуреди. Съвременният стил може да бъде категоризиран като стил със средна цена. Но, разбира се, диапазонът може да се увеличава или намалява в зависимост от цените на уредите, предметите и използваните материали.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap