Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

Няма как да не сте срещали маркирането на Съвременен стил в интериорния дизайн, който дизайнерите по света наричат Contemporary. Освен, че името му издайнически подсказва каква е насоката на стила, ние сме се постарали в следващите редове да разгледаме неговите достойнства като възможност за обзавеждане – независимо дали търсите просто освежаване на стаята или започвате цялостен домашен ремонт.

Винаги има какво да се каже за намирането на най-добрия стил за интериора, който да отговаря на вашия дом, начин на живот и вкусове. В този смисъл може да се изненадате, но това че сте обзавели дома си с най-новите мебели на пазара или следвате някакви модни тенденции, не значи, че сте в това, което характеризира Съвременния стил. Затова добре дошли в поредния епизод, който ще ви отведе в света на съвременния стил в интериорния дизайн. Спокойно можете да определите тази статия като ресурс за вдъхновение.

Основи на Съвременния стил в интериорния дизайн

В някакъв момент вероятно всички сме бъркали модерния интериорен дизайн със съвременния стил и въпреки че споделят прилики, съвременният стил като обзавеждане на дома стои сам за себе си. Вие може би си мислите, че Съвременният стил е този, който отговаря на интериора към настоящия момент, но не може да сте по-далеч от истината като мисъл. Самостоятелната идея, че такъв стил съществува, се оформя през 70-те години на 20.век, когато интериорните дизайнери забелязват процесите, които са свързани с непрестанното актуализиране на домовете на хората.

Съвременният стил на декориране и обзавеждане е едновременно класически, но същевременно напълно актуален и вечен благодарение на лекия, резервен подход към декорирането, за да се гарантира, че никога няма да се излезе от употреба. Следователно съвременният стил е доста по-неуловим, макар да сме негови съвременници. Той е постоянно в развитие според времето, в което живеем и се актуализира според изискванията за живот от страна на самите собственици.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/5348093296581244/

Докато модернистичният стил може да бъде усетен като студен, ограничаващ и откровено минималистичен, Съвременният стил е успокояващ и спокоен, той е изпълнен с акцент върху архитектурните елементи, декоративните детайли, насочен е към смелите мащаби и сбитата цветова палитра, за да създадете топло пространство с добавена изтънченост.

Простотата, изчистените линии, играта на текстурата и тихата драма са от основно значение за постигането на идеално балансиран дом в съвременен стил. Няма как той да не е повлиян от най-различни стилове от миналото, но умело ги обединява и скрива характерното за тях, за да създаде едно съвсем ново усещане в интериора. Например ако модерният дизайн включва дървесината и множество естествени материали, съвременният използва повече стъкло, синтетика и обработени метали. Ако за модерният стил е характерен класическия паркет като настилка, то Съвременният стил използва винилови подови настилки имитиращи дървесина.

Съвременният стил е чудесен за хората, които искат да се измъкнат от постоянното поставяне в рамки на стиловете в дизайна. Той е опияняваща смесица от епохата, в която живеем, но и наследство от идеите  на тези дизайнери, които искат да създадат проста, но напълно осъзната хармония между различни елементи в пространството за живеене, като се фокусират върху архитектурните елементи на помещенията.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/4574037109121822/

Тъй като Съвременният стил на обзавеждане декориране е вечен и дефиниран от класически подход за обединяване на стаята чрез луксозна простота, това е дизайнерско движение, което си заслужава усилията и инвестицията, тъй като никога няма да излезе от мода и лесно се актуализира.

6 отличителни характеристики на интериорния дизайн в Съвременен стил

Вниманието към изработката е отличителен белег на Съвременния стил. Така се подчертава преднамереността в дизайна, който се основата  на качествените материали и занаятчийското в тяхното изпълнение.  

Съвременният дизайн създава открити пространства, които подчертават простотата и линиите в интериора, чрез осветлението – естествено и изкуствено. Например прави се връзка между трапезарията и кухнята, които се вливат в едно, а не се отделят като затворени стаи. 

Освен естествена светлина се използват два вида осветление: приглушено осветление – вградени светлини по тавана, светлини на релсов път; смели осветителни тела – подови лампи, съвременни полилеи, висулки и настолни лампи.

Съвременната естетика избягва смелите щампи и предпочита простотата, чистите или заоблени линии и вниманието към детайла.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/633387437399793/

Минималистичният подход към декора на дома подчертава цялостно архитектурните елементи на съвременния дом, а не ги оформя частично чрез обзавеждането и декорните намеси.

Съвременният стил се фокусира много върху минимизирането на безпорядъка. Така че малкия брой на аксесоарите е очевидна даденост. Едно впечатляващо парче скулптура или ваза е достатъчно на масичка за кафе или конзолна маса. Растенията също се използват и за внасяне на скулптурен елемент в стаята. Обикновено са големи и драматични и в прости като форма контейнери.

Цветовете в Съвременния стил

Неутралните цветове, заедно със сиво, черно и бяло, са отличителни черти на стила на дизайна, и се използват за подчертаване и привеждане на стаята в елегантно и красиво помещение.

Мислете за тази неутрална основа като чудесна отправна точка за внасяне на цветови нотки и за изразителни произведения на изкуството, за предмети с повече индивидуалност. Избирайки правилните неутрални цветове за съвременна всекидневна, вие ще можете да внесете буйни цветове, които можете лесно да сменяте в зависимост от настроението си. Такива сменяеми елементи са килимът, който може да е в по-смел цвят, или произведения на изкуството, което внасят този контраст от цветове върху неутралната основа на помещението.

Не е изключено да искате да се насладите изцяло на неутралните цветове, да кажем за цяла стена; тогава се запазват облицовките, тавана и подовата настилка в светли тонове,  за да допълвате интериор с елементи, които носят своята цветна индивидуалност. Такива намеси са в тона на стила, ако са в ярко червено, оранжево, зелено, фуксия, ярко синьо.

Мебели в Съвременен стил

Когато става въпрос за Съвременен стил в интериорния дизайн, мебелите са една от най-важните характеристики. Известната Баухаус максима “по-малкото винаги е повече” важи с пълна сила. Mебелите заимстват своя акцент върху функционалността от модерния стил като акцентът е върху комфорта, който трябва да донесат в интериора. Прави и изчистени линии, квадратни столове и дивани, смесени с от време на време чувствени извивки, които придават на съвременната всекидневна стая неподредена привлекателност.

Съвременен стил (Contemporary) в интериорния дизайн

https://www.pinterest.com/pin/6755468178051000/

За тапицираните елементи в съвременна всекидневна се избират неутрални в текстурирани естествени изработки от вълна, памук, лен, коприна и юта. Стилният блясък на цветове се добавя с деко възглавници, които избягват шумните шарки. Текстилните намеси са лесен начин, чрез който да преминете от студения дом в приятен за окото Съвременен стил. Придържайте се към неутрални цветове, райета и геометрични щампи в малки количества, за да внесете индивидуалност и да допълните добре проектираната съвременна всекидневна с нотки на непринудена, но същевременно внимателно планирана игрива палитра.

Краката на мебелите се виждат напълно; липсват поли или калъфки. Те обикновено са квадратни, доста къси за диваните и по-дълги за столовете. Мебелите в хола са с нисък профил особено диваните и креслата, същото важи за леглото в спалнята. Характеристика на мебели е много удобното дълбоко сядане.

Тъй като в наши дни сме загрижени много за околната среда и това няма как да не влезе в стила на днешния ден. В този смисъл устойчивостта също е важен аспект от обзавеждането. Така че един съвременен дом ще включва енергийно ефективни и устойчиви продукти, както откъм настилки и облицовки, така и осветление, но електроуреди. Съвременният стил може да бъде категоризиран като стил със средна цена. Но, разбира се, диапазонът може да се увеличава или намалява в зависимост от цените на уредите, предметите и използваните материали.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap