Най-значимото събитие за дизайн в страната: Мелба фестивал София

Петото издание на най-значимото събитие за дизайн в страната ще се проведе от 3 до 13 ноември в София, където в рамките на десет дни на различни локации в града ще се проведат лекции, изложби, класове и дискусии на различни теми в областта на дизайна. Пред българската публика ще се изправят интересни чуждестранни лектори на международния симпозиум за дизайн, който е основен акцент в програмата на фестивала.

Начало на фестивала ще бъде поставено с официалното откриване на изложбата на български автори “Местна красота” на 3-и ноември (четвъртък) от 19 ч. в галерия КО-ОП на бул. “Янко Сакъзов” 17 в София.

Творбите ще могат да бъдат разгледани до 13-и ноември. Входът е свободен.

Изложбата е част от ежегодната поредица Преглед на българския дизайн, която представя някои от най-забележимите и значими постижения в българския дизайн от изминалата година. Фокусирана е изцяло върху българските традиции пречупени през погледа на девет български автори: Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова.

Най-значимото събитие за дизайн в страната: Мелба фестивал СофияТворбите, които ще бъдат изложени включват керамични чинни с кукери-супергерои, мивка от екологичен материал – пчелен восък, бижута, вдъхновени от звука на гайдата, осветителни тела от родопски камъни, визуален разказ за пътя на ръжта, съвременна пътека-килим от вълна, бижута от отпадъчните материали при изработката на автомобилни фарове и други. Освен интересните творби, си заслужава да се запознаете и с вдъхновяващите истории на авторите им – Вдъхновяващи истории на български автори с откриването на изложбата „Местна красота“.

                                                                                                                                                                          “Чешма от восък ” Яна Стефанова

 

Основен фокус в програмата е еднодневният международен симпозиум за дизайн, с участието на:

  • Лиза Енебис(творчески директор) и Уанвай Шум (графичен дизайнер) от студио DUMBAR/DEPT – една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план
  • Холи Перейра – артист със сингапурско-ирландски произход, който работи в областта на стенописа и илюстрацията.
  • Адам Щех – журналист, куратор и теоретик с широки познания и опит в областта на архитектурата, дизайна и визуалните изкуства.
  • Матеуш Махалски – графичен дизайнер от Полша. Той е автор на над 40 фамилии шрифтове и повече от 150 визуални идентичности на компании, институции и събития.
  • GUNIA Project е творческо дуо сформирано от Наташа Каменска и Мария Гаврилюк през 2017. Създадено е с мисия да запази украинските национални ценности, да модернизира украинското изкуство и да покаже на света красотата на Украйна.
  • Ели Гутиерес е дизайнерка от Валенсия живяла в Лондон, Париж и Милано, където работи съвместно с имена като Патриция Уркиола, Филип Старк и Индия Махдави.

Симпозиумът ще се проведе на 5-и ноември от 11:00 до 17:00 в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. Презентациите ще бъдат на английски език със симултанен превод. За това събитие е необходима предварителна регистрация и закупуване на билет. За тези, които нямат възможност да присъстват на лекциите ще имат възможност да проследят случващото се на живо онлайн. Билети могат да се закупят от страницата на Мелба – https://festival.melba.bg/tickets/

Фестивалът включва и разнообразие от дискусии, класове и изложби с вход свободен.

 Източници https://festival.melba.bg/;

https://impressio.dir.bg/design/izlozhba-pregled-na-aktualniya-balgarski-dizayn-otkriva-melba-festival-2022

https://offnews.bg/obshtestvo/10-dni-posveteni-na-dizajna-s-petoto-izdanie-na-melba-festival-v-so-787295.html

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap