Направи си сам

Концепцията направи си сам спестява много пари на собствениците на домове всяка година, но не всяка работа може да бъде свършена по този начин. Има много ремонтни дейности и намеси в жилището, които ако не се направят от професионалист, биха донесли повече разходи за собствениците.

Затова ние от creativehome отворихме разговор с нашите партньори от DiasBuild по темата кога да използваме метода „направи си сам” и кога да повикате специалисти, майстори или дори строителна бригада, за да се направи даден ремонт, реновация или някакъв вид намеса в дома.

Разбира се темата няма как да бъде обхваната в един разговор и затова ще продължи като категория в сайта ни за дейности “направи си сам”, различни хакове и трикове за десетки неща, които можете да подобрите в дома си и не само!

Кой ни учи на „направи си сам”?

Като държава ние сме склонни да бъдем независими и самодостатъчни, и духът на делото „направи си сам” е много силно разпространено по всички кътчета на България. Когато става въпрос за подобрения в дома обаче, „направи си сам“ не винаги е отговорът, така че е важно да знаете кога да се обадите на професионалист.

Всъщност ако се вгледате в предаванията в телевизионния ефир по темата направи си сам, ще видите, че всички съвети и ремонти, които се показват се вършат от професионалисти, които имат много голям опит било то в боядисването, реденето на плочки, инсталирането на полилеи, поставянето на ламперии и т.н. Все пак, кой ако не опитният майстор ще е най-способен да обясни как да правите нещата сами.

За да придобиете знания и умения сами да ремонтирате неща в дома си, ще ви трябва първоначално обучение. Ако сте от семейство на занаятчии или строители, може да придобиете такива умения още от детска възраст. Ако сте природно надарен със сръчност, сами имате усета, кога може да се справите с даден малък проблем в дома. Когато нямате опит става сложно. Тогава по-добре първо наемете професионалист, вижте как той ще свърши дадения ремонт и ако смятате, че следващия път ще се справите сами, можете да опитате.

Кои са най-честите „направи си сам в дома”?

Някои от следващите в списъка са прости поправки дори за начинаещ, но други могат да оставят голяма бъркотия след себе си, както естетически, така и финансово, ако нещо се обърка. Така че вижте разграничението.

Боядисване – вътрешното боядисване на една стая не е проблем, дори да не владеете добре техниката, можете бързо да се научите от онлайн съвети. Боядисването на фасада обаче е по-сложен процес, особено ако сградата е по-голяма, така че тогава ще ви трябва профи бояджия.

Смяна на входна врата, прозорци, дограма – не е проблем да поръчате нова врата и сами да я смените, но ако рамката изисква разширение или вратата е технологично модифицирана, може да се наложи да разчитате на монтажист. Ако нямате необходимите инструменти за дограмата и нямате помощта на още няколко ръце едва ли ще се справите сами. Ако обаче трябва да смените един прозорец с друг, едва ли ще имате проблем да се справите. Стига новият прозорец да ви е доставен и от вас ще се изисква просто да го смените.

Поставяне на плочки, настилки, ламперии; полагане на нов вътрешен двор и паве, монтаж на ограда, сайдинг – това са все любими дейности на любителите строители. Тънка е границата между успеха и неуспеха при „направи си сам” за тези ремонтни намеси. Затова ако нямате опит, можете да разчитате на нашите професионалисти, особено ако търсите промяна в цялостната визия и функционалност при ремонт на външни настилки, вътрешен двор, междублоково пространство и т.н.

Смяна на осветителни тела и електрическа система; намеси във ВиК инсталацията – за тези дейности професионалистът е необходим по начало. Ако нямате познания по електротехника или по ВиК, по-добре не се опитвайте да направите нещо различни от смяна на крушката, или смяна на кранче в банята.

Актуализиране на гараж и други работни помещения в дома – това е приятна дейност за любителите „направи си сам”. Все пак собствениците най-добре знаят от какво имат нужда когато пренареждат пространство и го оптимизират за техния труд. Професионалист ще е нужен тук за цялостен ремонт, който обхваща сериозни строителни дейности, които изискват проектно начало.

Какво ви съветваме да опитате?

Сред любимите домашните намеси на хората е да си поставя сами етажерка, полица, картина на стена или друг вид изкуство. Тези дейности са същите, които ние препоръчваме да правите. Това ви свързва с дома ви и ви дава увереност, че можете да се справяте с малки неща, с домашните неща. Ако нямате опит, онлайн можете да видите клипчета как това става. Ако пък имате инструкции за инсталация заедно с продукта, лесно бихте се справили – нужно е просто сръчност, търпение и спокойна среда да свършите работата.

Ние няма да ви изоставим също и ще започнем нашата рубрика за направи си сам, така че да сме полезни за всяко едно малко начинание в дома. Защото малките промени носят големите резултати. Всъщност, ние вече имаме създадени такива статии, които по един друг начин ви помагат да разрешите малки проблеми в дома си без да се налага да се обаждате на професионалист.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap