Работещи стратегии за почистване на бели стени

Защо е важно да имате ефективни техники за почистване на бели стени? Не случайно белият цвят е най-често използван за стените в дома. Той  прави помещението да изглежда по-голямо, по-светло и по-подредено, но е податливо на замърсяване и изтъркване от движещи се мебели или от пръстови отпечатъци на децата.

Поддържането на спретнат дом може да бъде предизвикателство, когато по стените има следи от повреди и замърсяване. За щастие има много начини да ги направите да изглеждат като нови. За бели стени можете да използвате типични домакински разтвори като сапун за съдове или смес от сода за хляб и вода. Можете също така да използвате търговски продукти като универсални почистващи препарати, за да възстановите яркостта им.

В тази статия ще представим няколко прости метода, които могат да ви помогнат бързо и лесно да превърнете стените си от зацапани в зашеметяващи.

3 вида почистване на бели стени според причината

Белите стени се цапат от какво ли не. След преместване на мебели обикновено се изисква почистване на стените, но те могат да се замърсят и при посрещане на гости или при отваряне на прозорците през топлите месеци, което позволява навлизането на прах отвън. Често се налага да почиствате петна по стените, особено ако имате деца или домашни любимци. Изберете график, който се вписва в контекста на вашия дом и личните ви изисквания.

Работещи стратегии за почистване на бели стени

Почистени бели стени в коридор и проветряване

Има два варианта за почистване на бели стени вкъщи. Първият е свързан с редовното сезонно почистване, което зависи именно от индивидуалното отношение спрямо дома. Вторият е свързан със спешно почистване заради ненадейно създадено петно на стената. Двата случая изискват различен подход. Има и трети случай, свързан с почистване на стените преди боядисване.

Сезонно почистване на стените изисква нормален подход свързан с рутинни процедури, отстраняване на прах, на паяжини, забърсване на повърхностите с влажни кърпи и подсушаване.

Спешната намеса изисква третиране според петното.

Преди боядисване, бялата стена се навлажнява, след това се премахва прахта с чиста гъба и се оставя стената да изсъхне.

Необходими консумативи за почистване на бели стени

Основните предмети, които са необходими за поддържане на чиста среда, са вашите домашни инструменти за почистване. Тези инструменти за почистване могат да варират от мопове и метли до почистващи разтвори и гъби. Важно е да разполагате с подходящите консумативи, когато става въпрос за поддържане на чистота в дадено помещение.

Гъба, микрофибърна кърпа или парцал, ролка хартиени кърпи. Със сигурност имате такива вкъщи. Поддържането на хигиенична среда изисква да имате под ръка и подходящите почистващи препарати. Поддържането на добри запаси от консумативи за почистване помага да се гарантира, че всяка бъркотия може да бъде отстранена бързо и ефективно. Наличието на подходящи консумативи за почистване може да бъде от голямо значение – от ежедневни продукти като сапун и хартиени кърпи до по-специализирани продукти като белина и дезинфектанти.

Работещи стратегии за почистване на бели стени

Почистена бяла стена с телевизор

За бели стени можете да ползвате: универсален почистващ препарат; мек сапун за съдове, сода за хляб и други почистващи препарати, които са маркирани като безвредни за вас и за въздуха в стаята.

Техники за ефективно дезинфекциране на бели стени

За да започнете да отстранявате проблема, първо трябва да оцените пред какво сте изправени. Трябва ли да се направи само общо почистване на праха? Или става въпрос за по-голям проблем, като например серия от петна или дълбока драскотина?

Консумативите, които ще са ви необходими за отстраняване на петно или следа, зависят от размера и вида им. Обикновено може да се използва мека гъба или микрофибърна кърпа, но за наистина упорити петна може да ви е необходима четка, която да проникне по-дълбоко.

 Когато трябва да почистите праха, вземете стълба, влажна микрофибърна кърпа. Докато работите, периодично проверявайте кърпата и я изплаквайте, като я изстисквате, когато се замърси. Ако предпочитате, можете да изберете и да напръскате с универсален почистващ препарат, но това не е необходима стъпка. За да сте особено внимателни, можете да използвате инструмент с регулируемо рамо, което му позволява да достигне до най-високите ъгли.
На снимката се вижда как човек със синя кърпа бърше прах от бяла стена със следи от протриване.

Третиране на петна с универсален почистващ препарат

Универсалният почистващ препарат може да се използва с микрофибърна кърпа, парцал или хартиена кърпа, както ви е най-удобно. Най-добре е да изберете почистващ препарат с текстура, наподобяваща сапун, тъй като той може да се използва и за отстраняване на всякакви мазни замърсявания в кухнята.

За да се отървете от лепкави вещества, като например храна или напитки, които са се пръснали по бялата ви стена, най-добрият вариант е да използвате универсален почистващ препарат. Това е особено приложимо, ако искате да се справите с петното веднага.

Използване на точков метод – сапун за съдове и мека гъба

Наименованието може да е малко подвеждащо, но сапунът за съдове всъщност е идеален избор за почистване на различни повърхности в дома ви – от кухненските плотове до килимите. Най-добре е да изберете нещо меко, с минимален брой силни аромати или агресивни съставки. Ако дадено петно се отстранява трудно, намокрете мека гъба, добавете капка сапун за миене на съдове и направете пяна. Изтъркайте петното, докато се образува пяна, оставете го за малко и след това го почистете с мокра микрофибърна кърпа. Възможно е да се наложи да повторите процеса няколко пъти.

Прилагане на паста от сода за хляб като метод за почистване на петна

Ако дадено петно отказва да се махне, опитайте това естествено решение за всякакъв вид петна върху всякакви повърхности. Комбинирайте 3 части сода за хляб с 1 част вода в купа, за да се получи паста. Консистенцията трябва да е леко лепкава; ако е необходимо, променете съотношението. Нанесете пастата върху стената с мокра гъба, като внимавате да я разнесете равномерно. Оставете пастата да престои за по-дълъг период от време, за да постигнете оптимални резултати. След като мястото се насити, избършете го с влажна микрофибърна кърпа или хартиена кърпа.

Удължаване на чистотата на стените – съвети и предложения

Редовното почистване на петна може да помогне да се предотврати проникването на петна в стените. Когато почиствате с прахосмукачка, внимавайте мръсотията от подовете да не попадне върху стените. За цялостно почистване на праха започнете от тавана и продължете надолу, като обърнете специално внимание на вентилаторите на тавана. Лопатките на вентилатора на тавана могат да разпръснат прах из цялата къща, като голяма част от него се натрупва по стените.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap