Роза – цветето за красив и стилен дом

От древни времена цветето роза се отглежда заради аромата, красотата и лечебните си свойства. Розите, с уникалната си комбинация от бодливи стъбла и цветчета с прекрасен аромат, често се оценяват като символ на постижение, завършеност и съвършенство.

С други думи, розите действат като метафора на живота: След преодоляване на трудностите, които са изразени чрез стъблото, осеяно с бодли, ще намерите вътрешна хармония, единение и щастие най-накрая, когато стигнете до красивите цветчета на розата.

Розите са силно символични, често използвани в хералдиката, значките и гербовете. Войната на розите се провежда между Къщата на Йорк (чиято хералдическа значка носеше бяла роза) и Къщата на Ланкастър (червена роза).

Използването на розата като символ на мълчание или тайна датира от древните египтяни или гърци, където посветените в „мистериите“ или предхристиянските религии са носели рози по време на церемонии, за да покажат, че ще пазят в неприкосновени всички тайни, които са били предадено на тях.

В много страни е било обичайно да се окачва роза над тайни срещи или събирания – оттук терминът sub-rosa (буквално „под розата“) означава поверително.

Значение на розата според нейния цвят

Червената роза

Символизира романтика, любов, красота и смелост. Червена розова пъпка е символ на красота и чистота. Червена роза без бодли означава любов от пръв поглед.

Жълтите рози

Те символизират приятелство и радост и ново начало.

Оранжевите рози

Символ на обаяние, желание и чувственост.

Розовите рози

Те показват признателност и благодарност, особено тъмно розовите рози. Светлорозовите рози обикновено са показателни за възхищение и/или съчувствие.

Бялата роза

Тя означава невинност и чистота. Също мълчание, потайност и благоговение. Белите розови пъпки са символ на момичето. Булките често избират бели рози за своите булчински букети.

Розата като част от домашния декор

Декорирането с рози е вид интериорна декорация, която стана доста популярна през последните години, тъй като розите са в състояние да трансформират всяко пространство, благодарение на своята красота и символика.

Роза в центъра на стаята

Централната част е перфектен елемент от декора за маса. Розите са идеални за централни елементи както у дома, така и за всякакви събития, като сватба, причастие, рожден ден или кръщене. Независимо от това, трябва да имате предвид вида на събитието, когато решавате какъв цвят на розата да използвате, тъй като значението на розите се основава на техния цвят.

Ваза с рози

Можете да използвате ваза от различни материали: стъкло, стомана, керамика и т.н. Що се отнася до материала, трябва да сте много наясно със стила на въпросното вътрешно пространство, когато решавате какъв вид да използвате.

Например, ако искате да създадете по-естествена среда, препоръчваме да използвате материал като дърво, докато ако мислите да създадете по-индустриално докосване на пространството, бихме ви посъветвали да използвате материал като стомана.

Висяща саксия с  рози

Ако искате да се доближите до Бохо стил, то тогава изберете декорация на дома с висящи саксии с рози. Ако използвате червени рози, ще придадете на пространството идеалния цвят за постигане на този стил.

От друга страна, като поставите бели и пастелни рози във висяща кошница, вие ще осигурите на пространството романтично докосване, което е идеално за топъл, приветлив дом.

Кадифена роза – усещане за лукс и красота

Кадифена роза – ако искате да придадете луксозен вид на помещението, заложете на кадифената роза. Този нежен и в същото време царствен нюанс съчетава топлота  и хлад, като се превърна в символ на обединените противоречия на нашето време.

Кадифена роза  впечатлява с това, че е непретенциозна. Завладява с приятната си мекота и дълбочина. Тя има нежен, съблазнителен оттенък, който ни потапя във всеобхватна земна топлина, а с  различните цветни нюанси, които има, ни кара да мечтаем и мислим за безкрайното нощно и загадъчно небе.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap