ВАЖНО! Вижте кои са най-подходящите керемиди за новия покрив

С толкова много видове керемиди, налични днес, може да бъде обезсърчително да решите кой модел е най-подходящ за новия покрив. От класически бетонни или глинени покривни керемиди, до невероятно издръжливи метални керемиди или дори луксозни керемиди от естествен шисти, типовете, които собствениците на жилища да преглеждат, е зашеметяващо.

Няма два еднакви вида керемиди. Всяко разнообразие от керемиди предлага своите силни страни и предимства, включително издръжливост, дълготрайност, естетика, лекота на монтаж и др. Всичко е свързано с претеглянето на плюсовете и минусите на всяка опция и за определяне на керемидата, която е най-подходяща. В България керемидите са с един или два улея, както и стари турски керемиди (средиземноморски тип).

Как да избера правилния модел керемиди?

Покривът е система от компоненти, които функционират като едно цяло. Система, която изолира дома от всички атмосферни влияния –  дъждове, бури, снегове,. Керемидите са изключително устойчив материал, произведени от качествена изходна суровина и имат оптимално тегло на кв.м. Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато правите своя избор. Покривът трябва да съответства на вида на вашата cграда, спазвайки както цвета, така и нейния архитектурен стил.

Дизайн и конструкция на покрива

Дизайнът и наклонът на вашата покривна конструкция ще окажат влияние върху опциите за керемиди, които имате. Ако наклонът е много нисък, тогава някои видове керемиди няма да са подходящи за монтаж. Вместо това ще трябва да потърсите специално практични дизайни на керемиди, предназначени за монтаж на покриви с нисък наклон.

Естетика и външен вид

Разбира се, вие искате вашият покрив да изглежда красив. Когато обмисляте модела на керемидите, помислете за вида на покритието, което ще създаде на вашия имот. Ако вашият дом е традиционно стилизиран, елегантната модерна шисти или лека керемида може да изглежда не на място.

Изберете нюанс, който пасва добре с външната цветова схема на вашия имот. Също така имайте предвид външния вид на съседните имоти и колко добре вашият нов покрив с керемиди ще се впише в естествения поток на улицата.

География и климат

Когато избирате керемидите за вашия покрив, отделете време да проучите профилите, които имат разпространение във вашия регион, тъй като това може да окаже влияние върху вашия избор.

Също така помислете как местоположението на вашия имот ще бъде повлияно от местния климат. Живеете ли в много ветровит район с редовни дъждове и градушки? Вашият дом се намира близо до морето? Помислете за нивото на издръжливост и устойчивост, от които избрания от вас модел керемиди ще се нуждае, за да избегнете бъдещи проблеми.

Бюджет

Независимо дали сте готови да харчите без ограничения или искате да работите възможно най-достъпно, планирането на бюджет на проекта е чудесен начин да стесните кой тип керемиди може да е най-подходящ за вашия ценови диапазон.

Не забравяйте да вземете предвид потенциалните допълнителни разходи като монтаж, транспорт и поддръжка, както и само първоначалната цена на керемидите.

Кои са най-издръжливите керемиди?

Нека започнем с обсъждане на основен елемент от покривната конструкция – издръжливостта. Покривните керемиди са силно уязвими към най-суровите външни условия, така че е важно видът, който избирате, да е достатъчно устойчив, за да издържи.

Любимите на всички работници, керамичните керемиди са известни със своята впечатляваща здравина и издръжливост. Издръжливата на износване структура от глина е изградена да издържа на силни ветрове, силна градушка и дъжд, екстремни температури и дори пожар. Всъщност керамичните керемиди са толкова издръжливи, че дори тези, изработени преди стотици години, все още се намират и до днес. Глината е естествена суровина с редица важни свойства – екологично съобразна, без химически примеси, рециклируема, с естествен цвят.

Устойчива на UV лъчи, дълготрайна, дишаща, термо и пожароустойчива, устойчива на киселини и основи, а в същото време икономична, като се има предвид цената и качеството. Разновидностите на пазара са много – гръцки, български, сръбски и много други варианти.

Най-големият недостатък е голямата им маса, която е между 30 и 60 кг. за кв. метър.

Едно от предимствата е огромното разнообразие от цветове, които не се променят с течение на годините, а освен това тези керемиди са и огнеупорни.

 

Битумни керемиди – битумните керемиди през последните години намериха доста широко приложение и у нас върху покривите най-вече на новите сгради. Този вид керемиди са създадени  през 1863 годин в Северна Америка като алтернатива на класическите керамични и са били наречени шингли. В Европа и у нас са познати повече като шиндли. Характерно за тях е голямото разнообразие в оцветяването на повърхностния им слой, което дава големи възможности за различни дизайнерски решения.

Този тип керемиди имат няколко основни слоя: армираща тъкан от негорим и негниещ стъкловлакнест воал, върху него двустранно е напластен модифициран с полимери битум, връхно покритие, което е устойчиво на атмосферните влияния  и защитно покритие от кварцов пясък върху гърба на керемидите, което ги предпазва от слепване в пакета. С тях се работи лесно, защото се монтират бързо.

Отделните листове се нареждат на ивици и  се приковават, а на някои по-трудни места трябва да се подлепят допълнително с битумно лепило – това, което е на гърба им, или чрез шприцоване от флакон. Най-голямото им предимство е тяхната технология на закрепване, за което от значение има вида на материала – еластичен, лесно се огъва, пробива се с лекота от пирони, лесно се лепи. Покритието е гладко и по-трудно задържа падналите върху тях листа. Това е силно препоръчително за тези, чиито къщи са заобиколени от високи и буйни дървета.

Едно от най-големите предимства е относителната лекота и приложимост както към покриви с малък наклон, така и към такива с голям наклон. Но за съжаление битумните керемиди имат един голям недостатък – те не са особено издръжливи (около 10-15 години). 

 

Бетонови керемиди – Този тип керемиди се правят от цимент, пясък, вода, и оцветител. Бетонът се втвърдява още при 60 градуса. Освен това, бетоновите керемиди могат лесно да се рециклират. В тази връзка, производството им е с намален въглероден отпечатък. Използват се за архитектурни сгради в различни стилове, визията и индивидуалността са ключови фактори, които се ценят високо от строители и архитекти. Бетонните керемиди са с 25 процента по-твърди от керамичните, а с времето това се засилва. Рециклирането им е по-ефективно и лесно от това на другите видове керемиди. Но като цяло бетонните керемиди се използват най-рядко в практиката.
Имат много по-добри изолационни качества в сравнение с други видове покривни материали, а за основен техен недостатък се приема по-голямата им маса, която изисква и много стабилна основа.

 

Идеални за създаване на здрава покривна конструкция, металните керемиди също предлагат много устойчиви и издръжливи свойства. Те са произведени, за да оцелеят при бурни условия с отлична устойчивост на огън, гниене, мухъл и насекоми, въпреки че имат по-лека структура. Многопластови, с изключителна здравина и на практика са вечни. Не се пукат и не се влияят от никакви атмосферни условия. Боята върху тях осигурява защита, а окислителните процеси на допълнителните примеси в тях осигуряват т. нар. защитна патина.

Металните керемиди могат да имат различно оцветяване по системата RAL, също така могат да бъдат с цвят на мед и ретро мед. Освен по цвят се различават и по височина на профила. Малкото тегло на металните керемиди  в сравнение с други покривни материали, води до значителни икономии при изработването на инфраструктурата на конструкцията. Размерите до 6 метра на панела правят монтажа бърз и лесен.

Здрави, леки и лесни за монтаж, това са част от предимствата на металните керемиди, но за съжаление имат и своите недостатъци и най-големият такъв е, че губят борбата с корозията, както и силният шум при валежи. 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap