Как да бъдем добри съседи

Освен, че сме собственици на свои къщи или апартаменти, ние сме и съседи. Всички квартали имат свои собствени личности и това прави разнообразите от съседи много по-голямо. Някои са склонни да бъдат по-отворени към социализиране, докато други са съставени от хора, които предпочитат да останат сами със себе си. Независимо от квартал, в който живеете, все още има някои основни правила за етикет, които трябва да следвате, за да бъдете добър съсед.

Крайната цел е да живеете в мир и хармония и въпреки че това не винаги е възможно, можете поне да направите всичко необходимо, за да предотвратите конфликти и дълготрайни последствия от някои друг проблем.

Златни правила за добри съседи

Макар често да имате пряка визуална линия със съседа си, уважавайте личното им пространство.

Бъдете наясно, ако заемате нещо общо или негово. Върнете го веднага след използването му. Ако счупите предмета, платете, за да го поправите или замените.

Не бъдете клюкарите от квартала.

Ако имате проблем със съсед, отидете директно при самия него и го обсъдете по зрял и цивилизован начин. Ако вие и съседът имате недоразумение, положете допълнителни усилия, за да оправите нещата.

Не е лошо да подарявате понякога малък подарък на съседите си, без да очаквате нещо в замяна. Наслаждавайте се на акта на даване.

Ако вашият дом е в сграда с повече собственици и има сдружение на собствениците на жилища, знайте правилата и ги следвайте.

Не вдигайте много шум

Никой не очаква да сте тихи като мишка, но трябва да спазвате и определени правила, когато става дума за прекалено много шум. Много зависи от това къде живеете, какъв тип жилище заемате и навиците на съседите си.  Ако живеете в жилищна сграда, не викайте на някого в другия край на сградата. Други може да спят или да си почиват.

Избягвайте шумни проекти като забиване на пирон на обща стена, която споделяте със съседния апартамент през 20:00 през нощта. Може да почака до следващия ден.

Опитайте се да изчакате поне 10 часа сутринта, за да косите тревата си сутрин. Косенето в 7 сутринта в събота сутрин няма да ви привлече към съседите ви.

Седенето навън в топла лятна нощ с половинката или приятеля си е прекрасно, но ако къщата ви е на малък лот и прозорецът на спалнята на съседа е близо, опитайте се да не провеждате дълъг разговор на задната веранда след 22 ч.

Избягвайте ненужния шум от всеки източник от късните нощни часове до ранните сутрешни часове.

Грижа за общото пространство

Добрият съсед е този, който поддържа екстериора на къщата и моравата до същото ниво като останалата част от квартала. Не искате къщата ви да бъде тази на улицата, която повлича надолу стойността на домовете.  Добрият съсед е в контакт с другите жители на кооперацията относно какво трябва да се почисти какво трябва да се направи, за да може цялата сграда и прилежащото ѝ пространство да изглежда добре.

Социални събития

Не е лошо човек да обича партита и домашни събирания, стига да не се натрапва или да пречи с това на съседите си. Понякога може да се прости среднощен взрив, но всички вечерни партита всеки уикенд могат да ви направят груб съсед. Бъдете уважителни към съседите си, когато организирате парти.

Помолете гостите си да паркират на алеята или пред къщата си. Уверете се, че те не блокират чужда алея или не използват определеното място на друг жител в комплекса. Подчинете се на законите за шума, така че след определен час да не отиват в неприятната за всички крайност на силната музика. Ако съсед се обади или дойде и ви помоли да намалите музиката, бъдете приятелски настроени и се извинете. След това може просто да намалите децибелите на купона.

Представете се на новите си съседи

Като добър собственик на жилище в даден квартал, можете да накарате ново семейство, което се настанява в близост до вас, да се чувства добре дошло. Едно добро посрещане обогатява живота на новите съседи, както и на тези, които са живели там известно време.

Представи се възможно най-скоро. Дайте на новите съседи вашия телефонен номер. Предложете да помогнете на съседите, докато те разтоварват мебели например. Ако ви откажат, не се обиждайте.

Добре е за общото настроение един път в годината както с новите съседи, така и със старите такива, да си правите блок партита, където да се опознават по-добре и да споделяте общи планове

Когато хората полагате усилия да бъдeте добри съседи, като следвате правилния етикет, всеки ще има чувство за благополучие, знаейки, че живее в приятелска среда. Кварталът ще бъде по-привлекателен и ще бъдете по-доволни в дома си. Допълнителна полза е да знаете, че вие и вашите съседи ще се грижите един за друг и ще сте на разположение за помощ един другиму.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap