Модерни идеи за сенници за тераси

Едва ли някой може да пропусне липсата на сенник лятото, особено когато търси да седне на някое кафене с хубава гледка, вентилатор с охлаждане и – разбира се, сянка.

Сенниците за тераси са основна инвестиция, ако реално държите да ползвате терасата било то за вашето семейно кафене, или за терасата на вашия дом. Създаването на мека или плътна сянка обаче не е единственият плюс от монтажа на сенници.

Знаете ли, че е напълно възможно да си обособите кът с растителност, кокетки ратанови столове и маса, а сенникът да бъде финалният завършек? Е, някои от вас знаят, защото вече са го направили. В тази статия ще ви покажем различни десени, модели и цветове на сенници с тяхното приложение. Да започваме!


Сенници и тенти за тераси

Сенниците и тентите за тераси се използват все по-често и у нас, но не можем да не отбележим, че съседна Гърция оглавява класацията за масово използване на тенти. Спомнете си всички градчета и селца, през които сте минавали. Помните ли, че на всяка сграда има поне един сенник и на прозорците, както и на външните тераси, са монтирани тенти? Е, аз си спомням, защото оставя впечатление, че тези хора имат някаква традиция или по-скоро им е заложено в градоустройството –  нямам идея, но наистина сенниците и тентите там са “must have”. 

Оставяме на вашето внимание няколко интересни идеи за сенници и тенти, но винаги може да отидете в някои магазин и да видите, пипнете и сравните мострите на момента.


Сенник за тераса

Малко по-конкретно за сенниците за тераса: това са различни по големина, форма, мотиви, цветове и текстури платове, които имат определен начин за закрепяне над дадена площ. Ако искате да направите лека сянка над градината ви, която е, например, 17 кв.м., то лесно можете да използвате сенник. Чудите се как ще го монтирате? Е, има няколко начина според условията, терена и особеностите. 

Някои сенници имат нужда от 3-4 опорни точки, за които да бъдат закрепени с помощта на въжета или синджири. Други пък – използват принципа на тента, която трябва да има стабилна основа и да бъде съобразено мястото й на монтиране. 

Ако имате дървете в градината, поставянето на сенник ще бъде лесно, защото вече имате отправните точки. Остава да помислите за цялостната идея и какъв модел ще изберете.


Тента сенник за тераса

Сенниците са добре познатите ни тенти за тераси, но днес имат и по-широко приложение, и по-разгърната концепция. Прибиращите се конструкции, изработени от плат и вертикални (съответно хоризонтални рамки и чупещи рамена), имат една основна функция и тя е да защитават от пряката слънчева светлина и горещина. Благодарение на големите функционалности, както и възможността за значително декориране на площите под и около сенниците и тентите, тези навеси придобиват все по-голяма популярност. 

Терасата или верандата са перфектните местенца от вашия дом, където можете да прекарате време и да се насладите на открито вкъщи. За да се предпазите от горещото слънце през летните месеци, ще ви е нужна сянка или метод за засенчване, а различните модели тенти за тераса са перфектна възможност с редица варианции. 

Размерите, дизайнът и моделът на различните тенти и сенници за тераси могат да бъдат изцяло съобразени с вашите нужди, а огромните цветови  варианти, както и техните текстура и състав, ви позволяват да изберете този, който напълно отговаря на вашия дом по отношение на интериорния дизайн и екстериора. Тентите за балкони стават все по-предпочитани и придобиват известна популярност, като успоредно са се усъвършенствали от гледна точка на начин на монтаж и управление.


Какъв сенник за тераса да избера?

Навярно ще се появят редица въпроси, когато се мотивирате да инвестирате в сенник или тента за терасата ви. Разбираемо е да се колебаете, защото вече (както казахме) има толкова богат избор, че понякога дори ни разколебава и забавя при вземането на решение. Ето защото ще ви представим няколко модерни модели за сенници и тенти, а изборът нека остане за вас. Което и да изберете – най-важното е да работите с професионална фирма, която е коректна към клиента и няма да си позволи манипулации при монтажа.


Сенници и тенти за тераса и веранда – избор на материал

Най-често срещаният материал, при производството на сенници и тенти е акрилният плат, който има отлични водоотблъскващи, устойчиви на вятър и  слънцезащитни свойства. Акрилът е супер издръжлив и при високи температури, а най-вече можете да избирате от широка гама модели и цветове.

PVC е друг начин за проектиране на различните модели тенти. Тъй като има гладка повърхност, материалът е много лесен за почистване. Също така, това е възможно най-ниско бюджетния вариант на пазара.

PVC винила пък има висока якост и устойчивост, което е важно в случай на натрупване на сняг, защото навесът няма да увисне. Границите на допустимите температури на употреба на PVC винил е много широк – от -30 до 50 ° С.

За самата конструкция се използват обикновен или екструдиран алуминий – подходящ за почти всички модели сенници и тенти, тъй като алуминият е достатъчно лек, има дълъг експлоатационен живот, устойчив е на променливи атмосферни и е не подлежи на корозия.


Особености на сенниците и тентите

Тентите или още познати като сенници имат козирка, основа, механизми и пергола. Всеки модел е различен по своята функционалност и монтаж. При някои сенници има по-ниска стабилност, но има и такива, които са супер устойчиви и са създадени по проект, който гарантира поне 10 години експлоатационен период.

Ето, например, при някои сенници козирката е издадена напред, като е закрепена за горна част на тераса или покрива. Най-често се среща изработка от бетон, дърво, стомана или алуминий. Нейната функция е главно насочена за предпазване от слънце, дъжд или падащи предмети. 

Перголата е хоризонтална решетка от бетонни, дървени или метални елементи, които са с носещи функции, разположена върху вертикални колони. Тя може да бъде покрита със стъкло, плат или от засадени в основа на сградата (къщата)  ѝ растения като брашлян и ясмин. 

Навесът е мини версия на покрив от различни покривни материали, разположен върху вертикални подпори. Този елемент предпазва от дъжд и сняг, а е също фундаментален ако искате да се направите затворена или остъклена тераса. 


Стоманени козирки

Стоманените козирки се изработват от профилна стомана с квадратно или правоъгълно сечение, а дебелината на стената от поне 2 мм. Стоманените профили се заваряват в специфична проектна конфигурация, а след това се шлайфат, почистват, обезмасляват и преминават през така нареченето: електростатично прахово боядисване. За 100% по-добра устойчивост от корозия и съответно дълъг живот на стоманата е хубаво преди боядисването конструкцията да се използва горещо поцинковане.

Видове сенници и тенти за тераси  според механизма им

Има различни модели сенници и тенти, но една важна особеност, на която трябва да обърнем внимание е реално какви са техните механизми за закрепяне и функционалност. Затова ще ви дадем обща информация за всеки вид механизъм, която да ви бъде за ориентир и да можете да направите максимално правилен за вас избор.

Широкоплощен сенник

Може би вече сте се досетили, защото името говори само по себе си. Това е сенник, който има достатъчно голям обхват, за да покрие големи, широки и разгърнати площи. Тук трябва да се отбележи, че тези широкоплощни сенници са лишени от разпъващи механизми, но пък е със здрава алуминиева тръбна конструкция. Подходящ плат за този тип сенници е  Sattler от 100% акрил. Стандартно управление с манивела, но винаги може да бъдете и креативни и да ползвате винтоверт за по-бързо разгъване и прибиране.

Вертикален сенник

Вертикалните сенници имат интересен дизайн и заоблена (понякога и правоъгълна) форма в зависимост от екстериорните особености. Това са познатите на всички ни касетъчни сенници с предпазна кутия за плата и въжета от неръждаема стомана, по които се плъзгат водачите. Управлението може да стане както с мотор и дистанционно, така и ръчно чрез ползването на манивела.

Все по-често се използва т.нар. магнитна система, наречена Magnetic Lock System. Тя гаранртира, че при лек бриз, магнитната сила задържа долната част на плата, а при по-силен вятър я връща отново в затворено положение.

Магнитната сила придържа подвижната част близо до неподвижната, чрез система с доста стилен дизайн. Модерните модели на вертикален сенник позволяват автоматично управление при слънце и вятър и има възможност за моторизирано управление.

Подвижни сенници

Тук ще се спрем на няколко вида механизми, широко използвани при подвижните сенници. Прочетете внимателно информацията, защото ще ви бъде полезна при избора на подходящ механизъм за сенник или тента на терасата. 

Прибиращи се сенници

Прибиращите се сенници – още и балконски сенници със странични водачи, са изработени от алуминиева рамка и метални елементи с UV-устойчиво прахово покритие. Прибиращите се модели са идеални за всеки балкон и прозорец.

Например, P-70 ще пасне/прилегне плътно по контура на терасата. С помощта на двете рамена може да се изнесете или да се промени ъгъла на наклона на плата колкото е нужно над парапета.

P-75 е друг модел, който позволява оптимално прикриване на балкон и прозорец, но тук е важно да се избере точния плат, с който ще се съчетае Хубавото е, че може да предпази максимално от проникване на слънчеви лъчи.

P-80 пък е модел, който е естетически най-предпочитан, лесен е за прибиране вечер и пасва идеално на всеки интериор и екстериор. Но все пак изборът остава ваш.

Сгъваеми сенници

Сгъваемите сенници са известни и под друго наименование – като тип “кошница”. Те могат да се изработят под различна овална форма и при различни размери в ширина и издаденост. Придават един кокетен стил и са предимно използваеми при магазини и луксозни хотели.

Модерни идеи за сенници за тераси

Сенник за тераса с чупещо рамо

Този вариант тенти или сенници за тераси и балкони, е супер удобен и практичен, защото има възможност да се регулира наклона, като максималното е 85° а възможноста за издаденост е над 3м.

Модерни идеи за сенници за тераси

www.tenti.org


Сенник за тераса с дистанционно

SOMFY е успешен и световен лидер в автоматизацията на тенти, перголи и сенници, външни и вътрешни щори, гаражни и портални врати, отопление и осветление на открити площи. Радио Технология Сомфи е разработена от именно този лидер на пазара. Самата иновация се характеризира с мотор, който комуникира с дистанционното управление и датчиците с радио вълни и не се свързват помежду си с кабели.

Към всеки мотор на SOMFY може да се добави по желание на клиента:

  • Дистанционно управление;
  • Датчик за вятър;
  • 3D датчик за вятър с включена батерия;
  • Кабелен датчик за слънце и вятър;
  • Датчик за слънце със слънчева батерия;
  • Сензор с батерия за осветеност на вътрешни помещения;
  • Осветление с дистанционно управление на пространството под сенника.

 Дистанционното управление SOMFY изпълнява следните функции:

  • Прибира/ отваря сенника;
  • Когато сенниците са повече ги управлява заедно в група или по отделно;
  • Ако дистанционното е с вграден таймер, управлява сенниците по предварително зададен точен график;
  • Включва/ изключва датчика за слънце;
  • Управлява всички мотори SOMFY в жилището;
  • Регулира тристепенно отоплението на сенник;
  • Регулира плавно осветлението на сенника.
Сенник тип Чупещо рамо с автоматика SONFY и дистанционно

Сенник за тераса поликарбонат

Сигурно сте виждали и този модел, който е лесен за обяснение, но също изисква майсторство и професионализъм. За монтажа се ползва стоманената конструкция с плътни или структурни поликарбонатни плоскости. Плоскостите са с голяма здравина спрямо ниското си тегло, широк температурен диапазон и висока светлопропускливост. 

Поликарбонатът е еластичен, здрав полимер, който се отличава с отлични хидро- и топлоизолиращи качества, UV защита и добра устойчивост на атмосферни условия.


Сенник за тераса направи си сам

Има все пак начин да си направите сами сенник за тераса, ако имате нужните инструменти, умения и опит. В едно кратко видео ще видите какви са стъпките, през които трябва да минете и какво ще може да сътворите като краен резултат. Успех в това начинание и дано се получи страхотен сенник за тераса!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap