10 страхотни идеи за чист и подреден дом

Искате да имате чист и подреден дом? Знаете, че е трудно, защото колкото повече време прекарвате у дома, толкова повече проблеми забелязвате във вашето интериорно пространство. Тази малка купчина бъркотия изведнъж изглежда като планина; тези прашни повърхности изведнъж всичко, за което можете да мислите.

За щастие, не е нужно да прекарвате цялото си време в почистване, за да направите чист и подреден дом, който да е такъв през повечето време, а не само след основно почистване. С тези лесни съвети за дома можете да направите дома си по-организиран, по-ефективен и по-чист за нула време – и да го поддържате такъв. Нека почнем с броенето.

  1. Складово място и окачалка точно до входната врата

Не позволявайте на безпорядъка да ви преследва в дома ви и да се превърне в по-голям проблем във вашето пространство. Вместо това,  добавете добро вертикално съхранение за палта, обувки и раници, чанти за фитнес, всичко това, което ползвате за излизане навън. Там може да има още спрей против насекоми, слънцезащитен крем, други такива аксесоари, плюс една две кошници за съхранение на играчки.

  1. Правило за всички – без обувки вътре

Вместо да ходите из дома си с мръсни обувки, можете да спрете това още на входната врата. Тази проста промяна “значително намалява количеството мръсотия, които обикновено влиза в къщата.” Това е особено важно за домове с мокети от стена до стена, които изискват по-натоварен процес на почистване от твърдата дървесина или плочки. Ако домът ви го позволява можете да направите чудесна входна ситуация за поставяне на обувките и отделянето им на място, където няма да са на показ.

  1. Създайте си график за почистване

Ако установите, че изглежда никога нямате време да почистите къщата си, запишете го в календара си и го направете постоянно събитие. Планирайте списъка си със задачи в секции от ежедневни, седмични и месечни задължения, за да очертаете какво трябва да се направи първо. В началото е трудно, да, но след това, всичко се подрежда добре.

  1. Създайте централен команден център

Става дума за шкаф, който е специално подреден със сметки, списъци, папки с важна документация, но и резервни ключове, медицинска информация и аксесоари. Ако такива лични данни са разхвърляни по много шкафове и бюра в дома, има вероятност да се лутате да ги намерите, когато нещо ти трябва спешно.

  1. Научете децата да подреждат

Има различни начини да накарате децата сами да подреждат бъркотията след себе си. Най-приятно е когато е основано на игра. Нека кошниците за прибиране на играчките да са като къщички, където трябва играчките да спят.

  1. Минавайте кухненския плот по веднъж на ден

Плотът в кухнята е мястото, което събира много мазнина, дори невидима за невъоръжено око. Затова е добре, всеки ден да минават повърхността с влажна насапунена кърпа. Така няма да се натрупват мазни петна за почистване.

  1. Купувайте почистващи препарати на едро или на промоция

Ако искате да спестите пари и да поддържате дома си по-чист, не забравяйте да закупите тези почистващи препарати в по-големи количества. Не само, че почистващите продукти имат дълъг живот на годност, „ако ги купувате на едро, те могат да бъдат наистина евтини“.

  1. Първо прахта после прахосмукачката

Ако първо почиствате с прахосмукачка и после бършете праха, само увеличавате работата си. Докато бършете прах, частици мръсотия и прах падат на пода. Избърсването на прах преди прахосмукачка ви спестява от необходимостта да почиствате един и същи под два пъти. Това е един прост съвет за чист и подреден дом.

  1. Премахнете първо всички предмети и после подреждайте

Този съвет важи както за гардероба, така и за кухненските шкафове. Тоест само като освободите дадено пространство, само тогава можете да видите как да го подредите и реорганизирате наново.

  1. Пазете тъканите от избледняване

Това важи за тапицериите, картините, постелките… Просто през деня, когато слънцето е най-високо и нахлува в стаята, затъмнете интериора със завесите или с щорите. Директната слънчева светлина може значително да избелее тъкани или дори картини, така че изчакайте, докато тя спадне леко, за да я пуснете да влезе отново в дома.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap