10 принципа за добър дизайн според Дитер Рамс

Да си припомним десетте принципа на добрия дизайн на Дитер Рамс. Той е сред първите дизайнери новатори в индустрията, който представя идеята за устойчиво развитие още през 70-те години на миналия век. Той задава въпрос към себе си: „Моят дизайн добър дизайн ли е?“ Отговорът, който той формира, става основа за неговите известни десет принципа, които и до ден днешен служат като основа за съвременното производство на уреди, мебели, обзавеждане за дома и като база за създаване на безкомпромисно функционален и естетически красив интериорен дизайн.

Добрият дизайн е:

иновативен – възможностите за прогресия по никакъв начин не са изчерпани. Технологичното развитие винаги предлага нови възможности за оригинален дизайн. Цялостният дизайн винаги се развива в тандем с подобряването на технологията и никога не може да бъде самоцел.

направил продукта полезен – продуктът се купува, за да се използва. Той трябва да отговаря не само на функционални, но и на психологически и естетически критерии.

естетически завършен – естетическото качество на даден продукт е неразделна част от неговата полезност, тъй като продуктите се използват всеки ден и имат ефект върху хората и тяхното благосъстояние. Само добре изпълнените предмети могат да бъдат красиви.

направил продукта разбираем – формата изяснява структурата на продукта. Още по-добре, добрият дизайн може да накара продукта ясно да изрази своята функция, като използва интуицията на потребителя.

ненатрапчив – продуктите, изпълняващи определена цел, са като инструменти. Те не са нито декоративни предмети, нито произведения на изкуството. Следователно техният дизайн трябва да бъде едновременно неутрален и сдържан, за да остави място за себеизразяване на потребителя.

честен – не прави даден продукт да изглежда по-иновативен, мощен или ценен, отколкото е в действителност. Не се опитва да манипулира потребителя с обещания, които не могат да бъдат спазени.

дълготраен – избягва да бъде модерен и следователно никога не изглежда остарял. За разлика от модния дизайн, той издържа много години – дори в днешното общество, което сменя уредите като дрешки, добрият дизайн позволява една дълготрайност ценна за потребителя.

задълбочен до последния детайл – нищо не трябва да бъде произволно или оставено на случайността. Грижата и точността в процеса на проектиране показват уважение към потребителя и към функциите на дадения продукт.

екологичен – дизайнът има важен принос за опазването на околната среда. Той пести ресурси и минимизира физическото и визуално замърсяване през целия жизнен цикъл на продукта.

с възможно най-малко дизайн – по-малко, но по-добре. Възможно най-просто, но не и по-просто. Добрият дизайн повишава основните функции на продукта.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap