10 принципа за добър дизайн според Дитер Рамс | Creative Home

10 принципа за добър дизайн според Дитер Рамс

Да си припомним десетте принципа на добрия дизайн на Дитер Рамс. Той е сред първите дизайнери новатори в индустрията, който представя идеята за устойчиво развитие още през 70-те години на миналия век. Той задава въпрос към себе си: „Моят дизайн добър дизайн ли е?“ Отговорът, който той формира, става основа за неговите известни десет принципа, които и до ден днешен служат като основа за съвременното производство на уреди, мебели, обзавеждане за дома и като база за създаване на безкомпромисно функционален и естетически красив интериорен дизайн.

Добрият дизайн е:

иновативен – възможностите за прогресия по никакъв начин не са изчерпани. Технологичното развитие винаги предлага нови възможности за оригинален дизайн. Цялостният дизайн винаги се развива в тандем с подобряването на технологията и никога не може да бъде самоцел.

направил продукта полезен – продуктът се купува, за да се използва. Той трябва да отговаря не само на функционални, но и на психологически и естетически критерии.

естетически завършен – естетическото качество на даден продукт е неразделна част от неговата полезност, тъй като продуктите се използват всеки ден и имат ефект върху хората и тяхното благосъстояние. Само добре изпълнените предмети могат да бъдат красиви.

направил продукта разбираем – формата изяснява структурата на продукта. Още по-добре, добрият дизайн може да накара продукта ясно да изрази своята функция, като използва интуицията на потребителя.

ненатрапчив – продуктите, изпълняващи определена цел, са като инструменти. Те не са нито декоративни предмети, нито произведения на изкуството. Следователно техният дизайн трябва да бъде едновременно неутрален и сдържан, за да остави място за себеизразяване на потребителя.

честен – не прави даден продукт да изглежда по-иновативен, мощен или ценен, отколкото е в действителност. Не се опитва да манипулира потребителя с обещания, които не могат да бъдат спазени.

дълготраен – избягва да бъде модерен и следователно никога не изглежда остарял. За разлика от модния дизайн, той издържа много години – дори в днешното общество, което сменя уредите като дрешки, добрият дизайн позволява една дълготрайност ценна за потребителя.

задълбочен до последния детайл – нищо не трябва да бъде произволно или оставено на случайността. Грижата и точността в процеса на проектиране показват уважение към потребителя и към функциите на дадения продукт.

екологичен – дизайнът има важен принос за опазването на околната среда. Той пести ресурси и минимизира физическото и визуално замърсяване през целия жизнен цикъл на продукта.

с възможно най-малко дизайн – по-малко, но по-добре. Възможно най-просто, но не и по-просто. Добрият дизайн повишава основните функции на продукта.

 

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap