6 стъпки за подготовка на градината за пролетта

Домашните градинари очакват пролетната подготовка на градината през цялата зима. Когато дните станат по-дълги, а температурата по-висока, началото на новия сезон е съвсем близо. Освен да прелиствате каталозите за семена или да мечтаете за вкусни домашни домати, има и други стъпки, които трябва да направите, преди да започне засаждането на цветя и зеленчукови растения в градината. Важно е да прецените оборудването и доставките си, да разработите план и да се подготвите за успешен сезон на отглеждане.

За да подготвите градината си за пролетта, ето един процес, който може да се следва поетапно.

Редовно подрязване на дървета и храсти

Подготовката на градината за началото на пролетта започва в средата или в края на зимата с подрязване. Най-добре е да подрязвате овощните дървета до дванадесет седмици преди очакваната дата на последните слани във вашата зона на издръжливост. Това трябва да се направи след преминаването на най-ниските температури, но преди да са се образували пъпки.

През този период е възможно подрязването на храсти и различни видове рози. За целта трябва да се използват подходящи инструменти, стерилизирани ножици, ножици за клони или трион. Това ще ви помогне да се отървете от всички мъртви или повредени части на растението, както и от кръстосващите се клони, и да му придадете желаната форма.

С настъпването на сезона на засаждане е чудесно време да подредите външните си площи, като например градински парцели, повдигнати лехи и саксии. Разчистете всички паднали пръчки, листа, изсъхнали растения и друга бъркотия. Проверете за проблеми та, счупени колове, отсъстващи инструменти и всякакви чужди предмети, които биха могли да попаднат в градината.

Проверка на инструментите и съоръженията за пролетна подготовка на градината

Преди началото на вегетационния период е полезно да разгледате инструментите и машините, които ще използвате в градината. За да почистите инструментите, измийте ги с мек сапун и топла вода. За по-големи инструменти, като грабливи и лопати, използвайте маркуч. Дървените дръжки могат да се почистват с телена четка и влажна кърпа, а след това трябва да се третират с минерално масло, за да се запазят. Пригответе инструментите, които ще използвате. Косачката за трева и всичко друго, което е необходимо за градинарстване.

6 стъпки за подготовка на градината за пролетта

Инвентаризация на семена и консумативи

Направете кутия с надпис “пакети със семена билки зеленчуци цветя”, която да е пълна с цветни пакети със семена, луковици. Докато правите планове за предстоящия сезон, е изкушаващо да закупите нови семена, но е разумно да си направите равносметка за всички семена, луковици или други посадъчни материали, които вече сте запазили от минали сезони.

Организирането на колекцията ви от семена е чудесен начин да започнете. Направете списък на семената, които притежавате, и се отървете от всички, които не искате да използвате през този сезон. Можете да ги подарите, да ги предоставите на приятели или да ги размените с други градинари.

Предложение
Погледнете датата на опаковките със семена и изхвърлете всички, които са по-стари от две години,  тъй като тяхната способност да покълват е намалена.

Изгответе стратегия за оформлението на градината си

Когато подредите градинските инструменти, саксиите и ръкавиците наблизо, това е началото на вашата подготовка на градината. Подготовката за новия сезон включва предварително планиране на дейностите. Това е моментът, който градинарите очакват с нетърпение през зимните месеци: да седнат на мястото си със запасите от семена, куп каталози със семена и тетрадка, за да изготвят план за засаждане за предстоящия сезон. Трябва да имате предвид зоната на издръжливост; площта, с която разполагате;, количеството слънце, с което разполагате, и вида на почвата, както и навиците и изискванията за растеж на всяко растение.

За да се постигнат оптимални резултати, по-високата растителност трябва да се разположи на север от по-ниските си събратя, за да не блокира слънчевата светлина. Освен това е разумно пролетните растения да се отглеждат заедно, за да се улесни прибирането на реколтата, а след това да се заменят с летни зеленчуци.

Купуване на семена и вегетативно начало

След като сте изготвили плана за градината си, е време да купите семена. Личното им закупуване в местните магазини за растения, разсадници и градински центрове може да бъде от полза, тъй като сортовете, които се намират там, обикновено са съобразени с вашия климат и зона на отглеждане.

Когато времето е достатъчно топло, можете да закупите живи растения от фирми за семена. Освен това можете да разгледате местните фермерски пазари и сергии, които могат да приемат поръчки за начални зеленчуци за пролетта и лятото.

6 стъпки за подготовка на градината за пролетта Нещо важно по темата от HappyWoman тук

В очакване на сезона на засаждане е важно да подготвите градинските лехи и контейнери. Отстранете мулча от почвата, например слама или натрошени листа, и се отървете от вече поникналите плевели. Вместо да обръщате почвата с вила или лопата, експертите в областта на градинарството вече предлагат да не се обработва почвата. Препоръчително е в повдигнатите и наземните лехи почвата да се обработва с органичен компост. Освен това се препоръчва освежаване на саксиите и сандъчетата чрез използване на прясна смес за саксии или чрез подхранване и разстилане на тънък слой компост върху почвата.

6 стъпки за подготовка на градината за пролетта

Източник: https://i.pinimg.com/originals/9d/3f/b7/9d3fb73de5e418269be0e9fe687a2977.jpg

Засаждане на семена на закрито

Засаждането на семена на закрито е отличен начин да спестите пари при подготовката на градината. Направете справка с каталозите и пакетите със семена, за да определите кога да започнете семената в дома си и кога да ги засеете навън. В зависимост от района, в който живеете, и вида на семената, може да се наложи да ги започнете в края на зимата или в началото на пролетта, от шест до 12 седмици преди датата на най-късните студове за вашата зона.

С помощта на показателите означени на опаковките на семената, можете да прецените кога растенията ще бъдат готови за бране в зависимост от времето, когато са били засети. Например може да засадите босилек през април и да очаквате ароматната билка готова в средата на лятото.

След като сте се сдобили със семена и разсад за хладните сезони, е време да ги засадите. Разгледайте градинския си план, докато пазарувате разсад за топлото време, и помислете за лятното и есенното засаждане. За да поддържате здравето и външния вид на градината си през цялата година, грижете се да плевите, да поставяте мулч и да я поливате редовно.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap