Баухаус кухня или защо кухнята днес изглежда по този начин

Не, не си мислете, че след като прочетете статията, ще си построите Баухаус кухня. Идеята на този текст е да покаже, как идеите на Баухаус движението, които започват да се случват от 1919 г. насетне. Te запазват и до ден днешен една особена виталност, която вдъхновява съвременните архитекти, интериорни дизайнери, занаятчии и творци. По-специално, ще видите как тези идеи се проявяват в дизайна на съвременната кухня.

Началото на 20 век е време на огромни промени в ежедневния живот на хората в развитите страни. Макар че през второто десетилетие бушува голяма война в Европа, това не пречи да се развиват интериорни тенденции, които са в духа на времето носещо промените.

Конкретно за кухнята, нейната интериорна среда започва промяната си през 20-те години на миналия век, а само десет години по-късно кухнята започва да изглежда сякаш съвсем различно помещение. Кухненската конфигурация, която всички познаваме днес, има своите корени, подобно на много елементи от съвременния дизайн, в немското движение известно като Баухаус. На вашето внимание, съвременна кухня, в която се вижда Баухаус вдъхновението, особено в цветовете: син под, жълти шкафове, червен таван.

Баухаус кухня или защо кухнята днес изглежда по този начин

https://www.pinterest.com/pin/398990848249041874/

Преди появата на движението, кухните са имали много малко свободно място за съхранение на продукти или изобщо не са разполагали с голямо работно пространство. Помещението се е състояло от печка, мивка и най-много един шкаф за съдове. Въпросният шкаф е бил свободностоящ, но тъй като имало много различни търговци, не е съществувала никаква стандартизация и е имало голяма разлика при моделите откъм дизайн, височина и удобство.

Промяната не настъпва само с появата на Баухаус движението, което се концентрира върху масово производство на удобни мебели за средната класа. В обществото съществуват процеси, които отключват промяната. Семействата от средната класа, не могат да си позволят прислужници и дизайнерите насочват вниманието към факта, че жените започват да прекарват повече време в кухните си. Така се търси акцент върху ефективността, опростяването на труда в кухнята, а бързата индустриализация прави възможно мебелите да се произвеждат в стандартизирани пропорции.

Тези възможности служат като начало на Баухаус архитектите и дизайнерите, които започват да проектират интериорно пространство в принципите на движението. Така например през 1923 г. Георг Мухе и Адолф Майер, двама представители на Баухаус, създават кухня, който днес изглежда абсолютно модернистично (вижте приложената снимка под абзаца). Всичко е там: гладките и равни плотове, униформените шкафове; печката, която е вградена спретнато под плота и практичните контейнери с надписи за различните съставки. Това разположение повлича крак и в следващите 15 години кухнята започва да придобива интериор, който насетне служи за пример.

Баухаус кухня или защо кухнята днес изглежда по този начин

Баухаус и съвременната кухня

Ясно е, че с урок по история няма как да създадете Баухаус кухня просто така. Дори Баухаус движението да играе голяма роля за вида на съвременната кухня, все пак оттогава са минали 100 години и ще изглежда непрактично да се стремите да създадете Баухаус кухня едно към едно. Това няма да ви попречи обаче да следвате принципите.  По-важното е, че преди 100 години дизайнерите усещат накъде върви светът и разбират нуждите на семействата да разполагат с практична, удобна и красива кухня. Така те създават едновременно ефектно изглеждащо пространство, но и много ефективно в неговата функционалност.

Когато днес пазарувате обзавеждане за кухня, няма как да не разпознаете много Баухаус елементи в мебелите, които се предлагат на пазара; особено при окачените шкафове, плот пространствата, съчетанието на мебелите и уредите; материалите от които са изработени, цветовете на стените. Ще разпознаете изчистената геометрия, липсата на излишни декорни елементи, простотата на формите и удобството, с което всеки един елемент от кухнята се ползва.

Снимката показва модерна Баухаус кухня, където всичко изглежда добре подредено, удобно, само подът създава едно динамично възприятие, като контраст на 

Баухаус кухня или защо кухнята днес изглежда по този начин

https://www.pinterest.com/pin/39476934225120499/

За да придобиете визуална представа, вижте следващата приложене снимка на Баухаус кухня в съвременен стил. На преден план са масата и столовете, които са направени с крака от характерните стоманени тръби, като формата на столовете следва ергономично удобството на човешкото тяло, което трябва да изпитва при хранене. Трите осветителни тела на преден план също са изцяло в стилистиката на Баухаус; перфектната сферична форма и големината създават условие за разпространение на светлината в цялото помещение. Редом с това, в ляво се забелязва големият прозорец, който гарантира мощен поток естествена светлина през деня.

Баухаус кухня или защо кухнята днес изглежда по този начин

https://www.pinterest.com/pin/396457573455635320/

На заден план е изнесеният долен стоящ шкаф с вградена мивка и вграден готварски плот, които заемат само малка част от голямото плоско пространство, където може да се разполагат съдовете за приготвяне на различни храни, да се правят салати и изобщо всичко, което можете да правите в кухнята. На заден план се вижда по-малък шкаф с посуда и по-голям шкаф, тип гардероб, който може да поеме всички кухненски складови нужди на домакинството.

За създаването на кухня в Баухаус стил, първоначално се привежда максимата, че формата следва функцията. Съвременните технологии по-лесно от всякога произвеждат заложеното от Баухаус стила. Затова днес масовото производство на кухненски мебели с лекота създава такова разнообразие от решения, които се коренят във философия заложена преди 100 години.

Разположението на кухненските елементи се фокусира върху геометричната форма, така че се избира мрежова система за планиране. Без значение от сложността на планирането, формите и размерите на мебелите, крайният дизайн ще бъде визуално последователен и ще изпълни помещението с лекотата и непринуденост.

Ето защо днес е очевидно влиянието на Баухаус стила върху дизайна на съвременната кухня. Дори мебелите, които са модернистични и различни като стилистика, когато се поставят в кухненския интериор, те следват матрицата, която Баухаус създава с мисълта за удобство, единство, практичност, простота и елегантност в цялото пространство.

Още за Баухаус, можете да прочетете в нашата седмична рубрика, която показва различните стилове в интериорния дизайн, които може да Ви служат за вдъхновение до ден днешен.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap