Видове флорален принт в интериора и модата

Видове флорален принт в интериора и модата

Това, което наричаме флорален принт в съвременния интериорен дизайн е технологично нанесен мотив с някакъв вид растение върху горната част на дадена повърхност. Виждали сме такива нанесени принтове върху тениски, модни дрехи и аксесоари, мебелни тапицерии, тапети, килими и постелки, плочки, винилови настилки и други.

В статията можете да се запознаете с голям брой видове флорален принт, които се използват в модната и мебелната индустрия, и като цяло в индустрията за домашното обзавеждане. Не е важно дали е използван ситопечат или дигитален печат върху дадената повърхност, но развитието на технологиите, така че да разполагате с голям избор от модели и мотиви за домашния интериор.

Видове флорален принт – подредени по азбучен ред

Видове флорален принт в интериора и модатаАбстрактен флорален принт

Често ярки и живи представяния на флорални сцени, използващи форма, линия и цвят за създаване на абстрактни дизайни, наподобяващи естествени форми. Много разпространен мотив в модернистични и съвременни интериори.

Акантус (Меча стъпка на български)

Видове флорален принт в интериора и модатаТози модел наподобява средиземноморските растителни видове от растението акантус, с допълнителни мотиви, поставени в орнаментална кръгла шарка. Растението е кръстено на нимфата Аканта, в която Аполон се влюбил. Тя обаче в опит да я избяга го одрала с ноктите си и за наказание, той я превърнал в бодливо растение.

Антемион

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащ от Древна Гърция, този класически мотив се състои от множество лъчисти венчелистчета, наподобяващи орлови нокти или палмово листо от лотос. Антемионът е елемент, който се използва много силно и в архитектурата.

Арабеска флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаБазиран на ислямското изкуство, този сложен дизайн е съставен от ритмични линейни шарки от преплитаща се зеленина, пипала и геометрични мотиви. Много красив флорален принт, който наподобява заря от цветни звездици.

Ар нуво флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаПоявили се в края на 19 век., тези дизайни са вдъхновени от извитите линии на цветя и се състоят от ритмични криви и хармонични повторения. Този мотив е кръстен на цял един нов стил в архитектурата, интериорния дизайн, модата и изкуствата.

Барок флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащи от 17-ти век, бароковите цветя са силно украсени и екстравагантни, обикновено подчертани от живи, контрастни цветове. Изключително популярен  мотив, който се ползва и до ден днешен в най-различни интериорни аранжировки.

Ботанически стил

Видове флорален принт в интериора и модатаТези модели изобразяват растения и цветя по реалистичен начин и често са базирани на ботанически илюстрации. Много използван мотив в плочките за баня, в тапетите и други видове твърди настилки и облицовки.

Венец

Видове флорален принт в интериора и модатаФлоралните дизайни с венци включват пръстеновидно преплетени гирлянди от цветя или листа, често украсени с панделки и други декорации. Подходящ е за стенни облицовки и с фон от меки и приятни светли цветове.

Винтидж флорал

Видове флорален принт в интериора и модатаМодел, състоящ се от ивици с различни ширини и цветове, дублирани в двете посоки. Винтидж е много обширно понятие, но ще разпознаете визията, че наподобява образи на цветя в реалистичен маниер, струпани на едно място в пищни цветове.

Дамаска флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаОрнаментален модел в един или два цвята, дамаските шарки изобразяват храсти и цветя по абстрактен и повтарящ се начин. Тя е също една от най-ползваните флорални щампи в интериорния дизайн.

‍Дитси флорален стил

Видове флорален принт в интериора и модатаЦялостен дизайн от малки цветя, форми и фигури, които са плътно опаковани, за да създадат прост, но жив и весел модел. Много весел стил подходящ за кухненски интериор, както и като декор на кувертюри, завивки, възглавнички за украса.

Импресионистичен флорал

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизлизащи от движението в изкуството от 19-ти век, импресионистичните дизайни имат къси, плътни щрихи и интензивни цветови комбинации.

Калико

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащи от Индия, Калико цветчетата са малки, стегнати като дизайн флорални образи в ярки цветове. Те допринасят за оформяне в стилистики близки до вдъхновения от индийската земя.

Кралска лилия

Видове флорален принт в интериора и модатаОрнаментален модел в един или два цвята, шарките изобразяват тази толкова разпознаваема щампа по абстрактен и повтарящ се начин. Мотивът говори за кралски произход и върви в аристократични интериорни дизайни.

Мандала

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащ от Централна Азия, дизайнът на мандала наслоява ярки мотиви с различни геометрични форми, размери и цветове, които приличат на цветя. Отново много подходящ мотив за интериори където се търси вдъхновение от изтока, което е пропито с мъдрост и красота.

Пейсли флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаПейслито се състои от извити форми наподобяващи сълза, вътре изпълнена на по-малки вихри, точки и цветя. Първоначално вдъхновена от персийския дизайн, днес този флорален принт носи името си на град в Шотландия.

Ретро флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаПодражавайки на модата преди 60-те и 70-те години на миналия век, ретро цветята съчетават приглушени тонове със силни наситени цветове в геометричен стил.

Либърти флорална щампа

Видове флорален принт в интериора и модатаЦялостен дизайн в малък мащаб, състоящ се от стилизирани, плавни форми, разработен от британския универсален магазин Liberty of London.

Тюл дю жу
Видове флорален принт в интериора и модатаТози френски стил изобразява сцени от селски живот или хора, заети с ежедневни дейности в червено или синьо на бял фон. Освен върху десени, можете да го видите и върху чинии, вази, сервизи. Подходящ е за кухненски стенни плочки.

Уестърн флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаОбикновено се вижда в изделия от кожа и метал или е бродиран на уестърн тип ризи, този дизайн е много детайлен и мъжествен. По-рядко можете да го видите в интериорния дизайн, но ако сте почитатели на уестърн културата, може да помислите в тази посока.

Четирилистник

Четирилистникът е декоративен елемент със симетрична форма, създаден чрез застъпване на четири кръга, наподобяващи цвете или лист детелина.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap