Видове флорален принт в интериора и модата

Това, което наричаме флорален принт в съвременния интериорен дизайн е технологично нанесен мотив с някакъв вид растение върху горната част на дадена повърхност. Виждали сме такива нанесени принтове върху тениски, модни дрехи и аксесоари, мебелни тапицерии, тапети, килими и постелки, плочки, винилови настилки и други.

В статията можете да се запознаете с голям брой видове флорален принт, които се използват в модната и мебелната индустрия, и като цяло в индустрията за домашното обзавеждане. Не е важно дали е използван ситопечат или дигитален печат върху дадената повърхност, но развитието на технологиите, така че да разполагате с голям избор от модели и мотиви за домашния интериор.

Видове флорален принт – подредени по азбучен ред

Видове флорален принт в интериора и модатаАбстрактен флорален принт

Често ярки и живи представяния на флорални сцени, използващи форма, линия и цвят за създаване на абстрактни дизайни, наподобяващи естествени форми. Много разпространен мотив в модернистични и съвременни интериори.

Акантус (Меча стъпка на български)

Видове флорален принт в интериора и модатаТози модел наподобява средиземноморските растителни видове от растението акантус, с допълнителни мотиви, поставени в орнаментална кръгла шарка. Растението е кръстено на нимфата Аканта, в която Аполон се влюбил. Тя обаче в опит да я избяга го одрала с ноктите си и за наказание, той я превърнал в бодливо растение.

Антемион

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащ от Древна Гърция, този класически мотив се състои от множество лъчисти венчелистчета, наподобяващи орлови нокти или палмово листо от лотос. Антемионът е елемент, който се използва много силно и в архитектурата.

Арабеска флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаБазиран на ислямското изкуство, този сложен дизайн е съставен от ритмични линейни шарки от преплитаща се зеленина, пипала и геометрични мотиви. Много красив флорален принт, който наподобява заря от цветни звездици.

Ар нуво флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаПоявили се в края на 19 век., тези дизайни са вдъхновени от извитите линии на цветя и се състоят от ритмични криви и хармонични повторения. Този мотив е кръстен на цял един нов стил в архитектурата, интериорния дизайн, модата и изкуствата.

Барок флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащи от 17-ти век, бароковите цветя са силно украсени и екстравагантни, обикновено подчертани от живи, контрастни цветове. Изключително популярен  мотив, който се ползва и до ден днешен в най-различни интериорни аранжировки.

Ботанически стил

Видове флорален принт в интериора и модатаТези модели изобразяват растения и цветя по реалистичен начин и често са базирани на ботанически илюстрации. Много използван мотив в плочките за баня, в тапетите и други видове твърди настилки и облицовки.

Венец

Видове флорален принт в интериора и модатаФлоралните дизайни с венци включват пръстеновидно преплетени гирлянди от цветя или листа, често украсени с панделки и други декорации. Подходящ е за стенни облицовки и с фон от меки и приятни светли цветове.

Винтидж флорал

Видове флорален принт в интериора и модатаМодел, състоящ се от ивици с различни ширини и цветове, дублирани в двете посоки. Винтидж е много обширно понятие, но ще разпознаете визията, че наподобява образи на цветя в реалистичен маниер, струпани на едно място в пищни цветове.

Дамаска флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаОрнаментален модел в един или два цвята, дамаските шарки изобразяват храсти и цветя по абстрактен и повтарящ се начин. Тя е също една от най-ползваните флорални щампи в интериорния дизайн.

‍Дитси флорален стил

Видове флорален принт в интериора и модатаЦялостен дизайн от малки цветя, форми и фигури, които са плътно опаковани, за да създадат прост, но жив и весел модел. Много весел стил подходящ за кухненски интериор, както и като декор на кувертюри, завивки, възглавнички за украса.

Импресионистичен флорал

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизлизащи от движението в изкуството от 19-ти век, импресионистичните дизайни имат къси, плътни щрихи и интензивни цветови комбинации.

Калико

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащи от Индия, Калико цветчетата са малки, стегнати като дизайн флорални образи в ярки цветове. Те допринасят за оформяне в стилистики близки до вдъхновения от индийската земя.

Кралска лилия

Видове флорален принт в интериора и модатаОрнаментален модел в един или два цвята, шарките изобразяват тази толкова разпознаваема щампа по абстрактен и повтарящ се начин. Мотивът говори за кралски произход и върви в аристократични интериорни дизайни.

Мандала

Видове флорален принт в интериора и модатаПроизхождащ от Централна Азия, дизайнът на мандала наслоява ярки мотиви с различни геометрични форми, размери и цветове, които приличат на цветя. Отново много подходящ мотив за интериори където се търси вдъхновение от изтока, което е пропито с мъдрост и красота.

Пейсли флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаПейслито се състои от извити форми наподобяващи сълза, вътре изпълнена на по-малки вихри, точки и цветя. Първоначално вдъхновена от персийския дизайн, днес този флорален принт носи името си на град в Шотландия.

Ретро флорален принт

Видове флорален принт в интериора и модатаПодражавайки на модата преди 60-те и 70-те години на миналия век, ретро цветята съчетават приглушени тонове със силни наситени цветове в геометричен стил.

Либърти флорална щампа

Видове флорален принт в интериора и модатаЦялостен дизайн в малък мащаб, състоящ се от стилизирани, плавни форми, разработен от британския универсален магазин Liberty of London.

Тюл дю жу
Видове флорален принт в интериора и модатаТози френски стил изобразява сцени от селски живот или хора, заети с ежедневни дейности в червено или синьо на бял фон. Освен върху десени, можете да го видите и върху чинии, вази, сервизи. Подходящ е за кухненски стенни плочки.

Уестърн флорален мотив

Видове флорален принт в интериора и модатаОбикновено се вижда в изделия от кожа и метал или е бродиран на уестърн тип ризи, този дизайн е много детайлен и мъжествен. По-рядко можете да го видите в интериорния дизайн, но ако сте почитатели на уестърн културата, може да помислите в тази посока.

Четирилистник

Четирилистникът е декоративен елемент със симетрична форма, създаден чрез застъпване на четири кръга, наподобяващи цвете или лист детелина.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap