Всичко за Г-образните кухни

Комфортната и красива кухня винаги попада в графа “задължителни придобивки” за всеки един дом.

Понякога обаче е трудно да се спрем на конкретно оформление, а то е изключително важно, тъй като ще ни служи години наред.

Основни начини за оформление на кухня

Имате нужда от малко помощ при организацията и оформлението на вашата кухня? Ще намерите в следващите редове над 3 креативни идеи, от които да почерпите вдъхновение. Разбира се, винаги би било по-лично, ако добавите нещо от вас при интериорния дизайн. Тоест, черпете идеи, но все пак откроете стила си във вашия дом и най-вече в кухнята, защото там ще показвате завидни, кулинарни умения.

Кухня тип “стена”

Този вариант е типичен за домове с по-малка квадратура. Той позволява кухнята да бъде скрита зад плъзгащи врати, а по-смелите подходи предлагат дори “кухня в шкаф” за този тип дизайн. Реално по този начин кухнята не заема от наличното пространство и бихте могли да разположите до нея трапезарията. Удобството е неоспоримо, но ако все пак разполагате с повече пространство, някой от следващите варианти вероятно ще е по-подходящ.

Кухня тип “галерия”

“Галерия” означава, че всички кухненски компоненти са позиционирани на две срещуположни стени. Този метод на обзавеждане е един от най-ефективните по отношение на домакинските дейности, затова е и сред най-често срещаните в професионалните ресторанти. Осигурява незабавен достъп до всеки уред, мивка или плот, тъй като всички елементи са разположени близо до вас.

П-образна кухня

Това оформление изисква по-просторна площ, но именно поради тази причина заема и голяма част от свободното пространство. Идеален за осигуряване на повече място за съхранение на кухненските електроуреди и организирано боравене с тях, както и плавно преминаване из различните зони.

Г-образна (Ъглова) кухня

Много приятно оформление, което предоставя възможност да се изградят кухня и трапезария в едно и също помещение. А ако сложите маса, то тя може да бъде оползотворена, като влезе и в ролята на допълнителен плот, освен място за хранене.

Обзавеждане на г-образна кухня

Ъглово разположена кухня или както още е популярно наименованието – Г-образна, се счита за един от най-удобните и функционални варианти. Неслучайно това е така – кухня с форма на разположение на буквата „Г“ позволява максимално практично подреждане на полезните зони при готвене.

Вижте всички кухненски решения от ИКЕА тук: http://goo.gl/JlNSTS

Според съвременните стандарти кухнята трябва да бъде разделена на 5 зони: запаси, съхранение, измиване, приготвяне, готвене и печене. Е, не във всяко жилище има възможност за организиране на килер, където да се подредят всякакви хранителни продукти с голяма трайност, но във всеки дом е повече от задължително присъствието на хладилник, в който да се съхраняват малотрайните такива.

Тук трябва да припомним, че това разположение на функционалните зони се нарича още от интериорните дизайнери „златен работен триъгълник“ на кухненските дейности, а опорните му точки свързват хладилника, мивката и печката.

Още едно от предимствата на всяка Г-образна кухня е, че позволява наличието на открито пространство, което е лесно да се комбинира с трапезария или хол.

Не бива да се забравя, че при планиране на Г-образна кухня трябва да се вземе предвид не само хоризонталната, но и вертикалната организация на мебелите.

Съдове, аксесоари и продукти, които се използват ежедневно, трябва да бъдат разположени на на нивото на очите и кръста, а тези, които са необходими от време на време – във възможно най-високото или най-ниското ниво на кухненските шкафове и рафтове.


Г-образна кухня – максимално практична и удобна

Макар и изключително функционална, ъгълът на всяка Г-образна кухня е пространство с ограничена достъпност, което често не се използва правилно и просто се „губи“. Но всяко пространство може да бъде овладяно и „спечелено“, ако се използва правилен подход. Например, на ъгъла на плота може да се постави ъглов рафт на няколко нива, който ще предостави допълнително място за съхранение. Стига, разбира се, кухнята да разполага с достатъчно голяма работна повърхност, за да се организира такъв рафт.

Ъгловите шкафове долу е препоръчително да бъдат оборудвани с вътрешни механизми, благодарение на които ще има по-лесен достъп до тяхното съдържание и ще събират повече неща. Има вариант, при който в ъгъла може да се разположи кухненската мивка – обикновено това е предпочитано решение за много малки кухни.


Оптимално използване на площта

В зависимост от площта на помещението на дневната зона и ако изборът на собствениците е Г-образна кухня, то тя може да бъде удължена с кухненски остров, барплот или маса, които предлагат допълнително работно пространство. Е, все пак условието е да има достатъчно място в периметъра на кухнята.

Тези допълнителни елементи към Г-образна кухня перфектно изпълняват функцията за разделяне на отделните функционални зони в дневната – на кътове за готвене, за хранене и за отдих. Всяка кухня е идеалната за своите собственици, но ако все още сте на етап планиране, помислете дали вашата нова и идеална кухня да не бъде точно Г-образна.

Стандартна Г- образна кухня в светли мотиви


Примерни 3D проекти

Когато се преприема изграждане на нова кухня или реновиране на стара такава с по-модерен дизайн, то обезателно трябва да работите само с фирми, които могат да изградят и предложат 3D проекти, върху които да обсъдите подробности. Тези визуални проекти ще ви помогнат по-лесно да си представите новата кухня и разпределението на пространството, а ако нещо искате да промените – то лесно се коригира.

Мивки за вграждане

Масова практика е да се използват мивки за вграждане, както и други електроуреди. Те са компактни, удобни и се вписват идеално в цялостната концепция. Ето няколко примера:

Модели на г-образни кухни

Имате нужда от още вдъхновение? Е, подготивли сме ви интересни модели на г-образни кухни, които може да “пипнете” леко и да създадете един изцяло нов дизайн, отговарящ на вашите предпочитания, вкус и стил. Тенденциите винаги се променят, но личният мотив винаги трябва да присъства, тоест – каквото и да изберете като краен проект, добавете нещо и от вас самите, за да създадете уникална кухня, която не се среща в нечий друг дом.


С г-образни мивки за кухни

Този модел кухни с г-образни мивки е един от най-практичните варианти, когато става дума за оптимизиране на пространството. Има прекрасни алтернативи на пазара, които са винтидж, модерни, класически, иновативни и дори ретро. Монтажът би трябвало да се поеме от специалист, а пък изборът е изцяло ваш.

Всичко за Г-образните кухни
Най-зашеметяващият най-нов дизайн на кухненска ъглова мивка за малки, но елегантни кухни

Г-образна кухня с остров

Няма как да не сте засичали такъв модел г-образни кухня с остров. Супер нашумели са, особено в западните страни, а вече все повече и в България. Островът е хем детайл, който допълва цялата визия, хем и функционалност, стига да се използва разумно. Например, може да се вгради там самата мивка, за да не отнема място от страничните модули, или островът да е мястото за приготвяне на храната – тоест, там да е плот с котлони и фурна. Но може и да го използвате и за бар с няколко стилни стола. Позволете на въображението ви да се развива.

Всичко за Г-образните кухни
Бял и кафяв кухненски плот

Г-образна кухня с прозорец

Една кокетна, стилна кухня с приятна атмосфера. Г-образната кухня с прозорец е възможност, която не е задължително да се обвързва с къща, а всъщност има и апартаменти, които предоставят такава приятна гледка. Ето защо, ако това е модел, който ви допада, сме ви подбрали свежи идеи, които можете да персонализирате и да адаптирата и за вашия дом.


Г-образни кухни с барплот

Г-образните кухни с барплот са един модерен вариант, който комбинира както работно пространство за готвене и вилнеене в кухнята, но и място за хапване и събиране с 2-3 приятели. Реално може да се използва и за офис пространство, ако се наложи да вземете болнчен вкъщи или поради непредвидени обстоятелства трябва да сте у дома за няколко дни.

Всичко за Г-образните кухни
Модерна кухня

Малка г-образна кухня

Търсите нещо минималистично, семпло, компактно? То малката г-образна кухня е един прекрасен вариант, който се вписва при всеки дом. Всичко е въпрос на личен избор, стил и нюх за съчетание. Ето какво, например, можете да почерпите като идеи:

Идеи за г-образна кухня

За вас селектирахме няколко идеи за г-образни кухни, които може да имате предвид при създаване на концепцията за вашата кухня. Все по-често се набляга на светлите цветове: сиво, бежаво, мраморни детайли, сребристо, златно, дори и по-тъмни такива: черно, матирани нюанси, тъмносиво и пр. Тук включваме и всички модели, които вече ви представихме като: кухни с остров, с прозорец, с плот и с минималистични нокти. 

Ако имате креативност и предпочитате сами да създадете дизайна на бъдещата ви кухня – вземете лист и молив или използвайте приложения за създаване на 3D проект, отпуснете това въображение, за да се доближите максимално до концепцията, която е водеща във вашите мисли. Стискаме ви палци – вярваме, че всичко ще бъде безупречно, стилно и индивидуално.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap