Всичко, което трябва да знаете за печките на дърва

В тази статия ще ви представим всичко, което трябва да знаете за печките на дърва. Ако желаете да добавите допълнително отопление през зимните месеци, печката на дърва е идеалното решение.

Съвременните печки на дърва са по-ефективни и следователно по-евтини за работа от традиционните газови и електрически нагреватели. Ето защо те са перфектния избор, защото са икономични и в същото време отопляват много добре стаята.

Какви видове печки на дърва има?

Лъчисти печки

Лъчистите печки предават топлина през стъклената врата и тялото на печката към заобикалящия я въздух. Този тип печки са идеални за локализирано отопление на помещенията.

Конвекторни печки

Проектиран с вторичен външен слой, който покрива тялото на печката, студеният въздух се изтегля в конвекционния слой. Загрява се, докато се издига в печката и след това се разпространява в стаята. Тези печки са идеални за по-големи помещения с високи тавани и където се изисква висока топлинна мощност.

Многогоривни печки

Многогоривните печки предлагат удобството да могат да изгарят както дърва, така и бездимни горива. Докато дървесината гори най-добре, твърдите горива изискват циркулация на въздуха отдолу. За да позволи и двете опции, печката с много гориво има повдигната решетка.

Котелни печки

Добър вариант за допълнително намаляване на въглеродния отпечатък на дома, котлите генерират топла вода за захранване на радиатори. Някои имат опцията да се свържат със съществуващата ви система за централно отопление на газ или нафта, като по този начин помагат за пестене на енергия у дома и намаляват сметките за отопление.

Пелетни камини

Те изгарят компресирани пелети от дървесина или биомаса. Повечето разполагат с вграден бункер, който се зарежда с пелети и след това работи автономно за около 12 часа. Това ги прави много удобни за използване.

Какви са предимствата на печките на дърва?

– Дървото осигурява по-интензивна топлина в стаята в сравнение с радиатор или подово отопление, а топлината може да се отделя по-дълго.

– Ниски емисии и ниски въглеродни емисии начин за отопление на дома с помощта на възобновяемо и устойчиво гориво.

Според много британски проучвания, печката на дърва влияе благоприятно на психиката на човека.

Какви са недостатъците на печките на дърва?

Първоначалните разходи за монтиране и инсталиране на печката за дърва могат да се окажат скъпи – понякога колкото самия уред, но с течение на времето тези разходи биват напълно оправдани, тъй като сметките ви за ток излизат много по-малки.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap