Избор на под: тъмен или светъл

Когато правите избор на под, днес имате много голямо разнообразие: класически подове от твърда дървесина, паркети, ламинати, но и винилови настилки за дома, мокети и мокетни плочи. Всички тези настилки обаче идват с характерните им цветове и нюанси, в този текст ще отворим темата за избора на тъмен или светъл под, и кога единият е за предпочитане пред другия.

Каквото и да си мислите, че знаете за светлите и тъмните подове, то вероятно е само надраскване на повърхността. Може би смятате, че тъмните подове ще направят пространството ви твърде малко, или се притеснявате, че ще прекарвате цялото си време в почистване на светлите подове, за да ги поддържате в чисто нов вид. Не, това не е така, особено като се има предвид, че различните настилки имат различни качества: светлоотразителни, за почистване, като текстура и т.н. Тоест този текст засяга само избора на светъл или на тъмен под:

Ние знаем много за подовите настилки от нашите експерти в Diasflooring

Избор на под – етапи и фактори

Помислете за тенденциите в интериорния дизайн, които многократно ви привличат, което ще ви даде добра представа за вкуса ви за подова настилка. След това разгледайте съществуващия стил на вашия дом или това, което ще искате да имате като декор. Вижте мебелите, драпериите, картините, които може да имате в стаите и помислете как

Въпреки че новите подове са сред по-високите разходи за подобрения в дома, ако нямате място в бюджета за обновяване на останалата част от пространството, изборът на подова настилка ще зависи от това, колко пари имате да отделите. В този смисъл, твърдите подове и тези от естествена дървесина са по-скъпи в сравнение с виниловите настилки и мокетните продукти.

Следващата стъпка е да прецените колко естествена светлина има в пространството, в което ще обновявате подовата настилка. Ако то е естествено по-тъмно, с по-малко прозорци, които да пропускат светлина, тогава по-светлите подове от могат да помогнат за осветяване на пространството. Ако помещението вече е естествено светло, може да имате възможност да изберете по-изразителен тъмен под.

Повечето хора вярват, че тъмните подове правят стаята да изглежда по-малка, а светлите подове правят стаята да изглежда по-голяма. До известна степен това е вярно, но тъй като във всяка стая има повече пространство за стените, отколкото за пода, цветовете на стените оказват значително влияние върху цялостния вид на помещението от гледна точка на размера. По-тъмните подове са по-подходящи за по-големи стаи и отворени планове.

Светъл под – качества

Светъл и просторен вид: Светлите подове, като например светло дърво или бледи плочки, могат да направят стаята по-отворена, по-просторна и по-голяма.

Универсалност и неутралност: Светлите подови настилки действат като бяло платно, което позволява по-голяма гъвкавост при избора на мебели и декорация.

Отразява естествената светлина: Светлите подове отразяват естествената светлина, като повишават общата яркост на помещението.

Скрива несъвършенствата: Светлите подове обикновено скриват по-добре малки драскотини, вдлъбнатини или износване.

Избор на под: тъмен или светъл

Тъмен под – качества

Елегантност и изтънченост: Тъмните подови настилки, като например богата твърда дървесина или плочки с дълбоки тонове, могат да създадат луксозна и изискана атмосфера.

Контраст и драматизъм: Тъмните подови настилки могат да създадат поразителен контраст с по-светлите стени или мебели, като придадат драматизъм и визуален интерес на пространството.

Уютно и интимно усещане: Тъмните подове могат да създадат топла и уютна атмосфера, особено в по-големи стаи или пространства с високи тавани.

Ниска степен на поддръжка: Тъмните подове са склонни да показват по-малко мръсотия, прах и драскотини в сравнение с по-светлите подови настилки.

Избор на под: тъмен или светъл

Фактор почистване на пода

Друг на пръв поглед несвързан фактор, който трябва да се вземе предвид, е колко често почиствате подовете си. Светлите подове от твърда дървесина могат да скрият малки дефекти, мръсотия и боклуци, но всичко по-голямо ще бъде много забележимо. От друга страна, тъмните подове от твърда дървесина могат да изискват по-малко поддръжка, тъй като мръсотията е склонна да се слива повече – но имайте предвид, че все пак ще трябва да се мете често, тъй като прахът и космите от домашни любимци се появяват лесно на тъмните подове. Затова, когато избирате между светли и тъмни подове, вземете предвид личните си навици за почистване.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap