Плюсове, минуси и митове за използването на теракот или гранитогрес във вашия дом

Теракот или гранитогрес – разликите:

Гранитът, произведен в различни нюанси на сивото, обикновено се използва за подове и плотове. Теракота, от друга страна, се предлага в различни цветове, които могат да включват кафяво, бяло и бежово. Теракотата се използва в строителството още от неолита на Гърция. Този материал се използва като строителен материал за създаване на стени и арки. Всеки от тези материали са лесни за поддръжка, тъй като не абсорбират вода или бактерии. Тази статия ще обсъди разликите между теракота и гранит, два често срещани вида камък.

Каква е разликата между теракот и гранитогрес?

Гранитът и теракотата са различни в много отношения. Най-важната разлика е, че гранитът е естествен камък, докато теракотата е изработена от синтетични материали. И гранит, и теракот се използват за различни цели в дома. Гранитът може да се използва като материал за плот, докато теракотът може да се използва за създаване на стилни стени или подове. Предимството на използването на двата вида материали е, че са лесни за използване и поддръжка. Това означава, че няма да се притеснявате да ги почиствате след всяка употреба.

Плюсове, минуси и митове за използването на теракот или гранитогрес във вашия дом

Теракот 

Теракотът се произвежда масово в Китай, където се използва в саксии и вази. Теракота се използва за стени и куполи, защото не абсорбира вода или бактерии. Издръжливостта му го прави идеален за декоративна работа. Използван главно за декоративни работи, теракотата е имала известна употреба в домовете от древни времена. Този материал е бил използван за подове и плотове поради своята издръжливост. Днес теракота може да се намери и в керамика, бижута и други предмети, изработени от глина. Теракота се счита за достъпна опция, защото е издръжлива и лесна за поддръжка.

Плюсове, минуси и митове за използването на теракот или гранитогрес във вашия дом

Гранитогрес

Гранитът е един от най-разпространените видове масивен камък, използван в строителството. Той е издръжлив и има груба текстура. Гранитът се състои от кристали, които обикновено са вулканични по произход, което означава, че идва от земната кора и се е образувал с течение на времето. Гранитът се използва от хиляди години за строителни цели.

теракот или гранитогрес

Къде се използват теракот или гранитогрес?

Теракота и гранит се използват при строителството на къщи, църкви и други сгради. Използва се и за производство на различни артикули като кухненски мивки, кранове и тоалетни. Освен това може да се използва за скулптури, статуи и плочки. В тази секция ще разгледаме как може да използваме тези материали у дома:

теракот или гранитогрес

Теракот или гранитогрес за баня

Банята е едно от най-често срещаните места за намиране на гранит или теракота. Теракотените плочки са достъпни, лесни за работа и могат да се използват за почти всеки проект. Разбира се, гранитът е по-скъп материал. Въпреки това, той също е издръжлив и може да се използва за всякакви задачи. Примери:

Теракот или гранитогрес за коридор

Теракота все още се използва в съвременното строителство за подови материали. Това е един от най-популярните видове подови настилки, защото е лесен за поддръжка и може лесно да бъде ремонтиран или подменен, ако е повреден. С този материал можете да създавате изтънчен дизайн, който да хармонизира с архитектурата на вашия дом. Примери:

Плочки за кухня

За да ви помогнем да решите кой материал е най-подходящ за вашите кухненски подове, ето някои общи характеристики на всеки тип плочки: 

  • Гранит – Този тип плочки съществуват от древни времена и се използват като строителен материал от периода на неолита в Гърция. Подходяща е за всякакъв вид задачи в кухнята като плотове и подови настилки. Този тип камък е сравнително евтин, тъй като не абсорбира вода или бактерии от разлята храна или прахови частици от готвене. Гранитът няма миризма, така че е добър за хора, които имат алергии, които изпитват гадене, когато са изложени на миризми.
  • Теракота – теракотата идва от Китай и Индия и се използва от древни времена като строителен материал. Дебелината му е приблизително 1/16 инча и е направена от естествени глинени минерали, които също са подходящи за плотове и подови настилки. Теракота не абсорбира вода, така че е добър за хора с чувствителност.

Примери:

Теракот или гранитогрес за тераса

Когато избирате материал за терасата, трябва да вземете предвид колко дълго и често ще се използва. Някои материали могат да се използват до 3 години или дори 5 години, преди да трябва да бъдат подменени поради естествено износване от ежедневна употреба. Трябва също да вземете предвид издръжливостта и продължителността на живота. Ще може ли този материал да издържи на всякакви метеорологични условия? И колко време отнема да се разгради? Това са някои от въпросите, които трябва да си зададете, когато избирате подходящ материал за използване на вашата тераса. Примери:

Теракот или гранитогрес за всекидневна 

Ако искате да избирате между двете за всекидневната, трябва да помислите кой е по-добър за вашия дом. Ето някои от основните разлики между тях:

  • Текстурата на гранит е по-малко забележима в сравнение с тази на теракота.
  • Цветът, който ще изберете зависи от стаята, в която възнамерявате да го поставите. Можете да изберете цвят, който ще съвпада с повечето мебели като бяло, тъмно дърво или черно, ако сте използвали мебелите преди.

Примери:

Дизайн с гранитогрес и теракот:

Идеи с теракот:

Идеи с гранитогрес:

Каталози на фирми производители на гранитогрес и теракот :

Оставяме линкове, в които ще може да разгледате каталози на производители на теракот и гранитогрес:

https://www.kai.bg/bg/catalogues

https://www.keramo-bg.com/katalozi-za-banq

Надяваме се, да сме били полезни. За още полезни съвети и идеи за дома, разгледайте нашият блог.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap