Интелигентен дом и автоматизация на дома

Термините автоматизация на дома и интелигентен дом навлизат все повече в ежедневието ни. Дори да не намираме разлика между двете понятия, те все повече се превръщат в част от нашето ежедневие и може би не се даваме сметка, че това променя не само начина ни на живот, но и начина на мислене.

Каква е разликата между двете понятия и каква е връзката между тях, какви са предимствата на интелигентния дом и потенциалните рискове – това ще бъде темата на следващите редове!

Какво е интелигентен дом?

Интелигентният дом е жилище, което използва устройства, свързани с Интернет или вътрешна мрежа, за да позволи дистанционно наблюдение и управление на уреди и системи, като осветление и отопление, и не само.

Устройствата комуникират помежду си с помощта на вграден софтуер, Wi-Fi или друга безжична връзка. Интелигентният дом може да включва комбинация от самостоятелни устройства, като сензори и звънци за врати, и мрежови устройства, като интелигентни уреди и термостати.

Какво е автоматизация на дома?

Това е процесът, който се отнася до управлението на интелигентния дом. Тоест автоматичното и електронно управление на домакински функции, дейности и уреди. С прости думи това означава системата, която контролира комуналните услуги и функциите на вашия дом чрез софтуер, за да направите живота по-удобен и сигурен, и дори да харчите по-малко за битови сметки.

Интелигентния дом като част от живота ни

Интелигентният дом и автоматизацията на дома са свързани понятия. Като първото е следствие от автоматизацията. Интелигентният дом е автоматизирана система, която обединява няколко различни технологии, за да улесни живота на съвременното семейство. Без значение дали е в България, Италия, Китай или Южна Африка. За хората от средната класа, това е едно различно начало, което се превръща в реалност със всеки изминал ден. Хубавото в цялата работа е, че все пак това все още е личен избор и такъв на семейството.

Ако днес напишете в онлайн търсачките автоматизация на дома (home automation) ще излязат поне 9 системи, които са автентични продукти разработени от компании с тази цел – да управляват температурата, осветлението, уредите в кухнята, ключалките по вратите и прозорците и много повече. Внедряването на такава и нейното ефективно използване превръща обикновения дом в интелигентен.

Предимства на интелигентния дом

С помощта на устройствата за интелигентен дом можете да автоматизирате задачите и да улесните живота си. Когато се приберете от работа, осветлението ви може да се включи и музиката да започне да звучи.

Допускане на лица в сградата – с помощта на интелигентен звънец можете да допускате хора в дома си чрез лицево или звуково разпознаване. Можете също така да използвате интелигентни звънци за получаване на известия за хора на вратата ви.

Пестене на енергия – най-добрите интелигентни домашни системи могат да ви помогнат да пестите енергия, като изключват осветлението, когато напускате стаята, и го включват отново, когато се върнете. Те могат също така да ви помогнат да наблюдавате дома си, докато отсъствате, за да можете бързо да видите, ако възникне проблем.

Отдалечен достъп и контрол от разстояние – можете също така да получите достъп до системата си от разстояние, така че да не е необходимо да сте в къщата, за да управлявате термостата или да заключвате вратата си.

Заключение

Това което днес наричаме интелигентен дом е само началото на това, което предстои да се случи. Все пак има още рискове, които трябва да се имат предвид. Понастоящем по-голямата част от устройствата за интелигентен дом се контролират от един-единствен производител – предизвикателството е да се разбие този монопол и да се предостави контрол на потребителите.

Най-важното, което трябва да запомните, е, че трябва да имате добра Интернет връзка и че домашната ви мрежа е защитена. Когато избирате автоматизация на дома, говорете с производителя на софтуера, за да знаете как да се пазите от хакерски атаки, как да сигнализирате и как да управлявате най-добре новата интелигентна среда.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap