Как да си направите зеленчукова градина

Как да си направите зеленчукова градина

За много хора, да си имат зеленчукова градина е лукс, който им се струва невъзможен. Както обаче хората правят градини за по-красиво пространство около дома им, така има и хора, които решават да се върнат към традициите и да си направят зеленчукова градина, която да им носи вкусни сезонни плодове, зеленчуци и подправки. В тази статия се занимаваме с това, което ще ви е необходимо.

Първо, преди да започнете, трябва да знаете едно – за зеленчукова градина, за градина с цветя, за каквато и да е градина, имате нужда от търпение. Особено ако започват за първи път. Изграждането на градина, която процъфтява и има екологичен баланс, отнема време и трябва да сте готови за това.

Консултация със специалист за зеленчукова градина

Може да започнете да изграждате зеленчукова градина по всяко време на годината, в смисъла на това, че ако сега не е сезона за засаждане на дадена култура, можете да се консултирате как да започнете изграждането на мястото, за да може като дойде време за засаждане, всичко да е наред. В този смисъл, консултация с агроном и опитен градинар е най-доброто начало.

10 прости правила за красива градина

Започнете с малка зеленчукова градина

Дори и да имате достатъчно късмет да имате голям парцел земя, с който да работите, добре е в началото да започнете с една управляема площ, за да не ви дойде много натоварващо. Като започнете с малко, ще придобиете представа за ангажимента за време, свързан с отглеждането на растения и храна в градината.

Освен в по-малка площ, чудесен начин да започнете каквото и да е градинско оформление е да отглеждате нещата, които обичате да ядете. Оттам добавете някои полезни опрашители и местни растения, за да създадете процъфтяващо еко местообитание. Ако например обичате италианска кухня, можете да започнете със засаждане на босилек, чери домати, а в единия ъгъл, да отделите място за така вкусната маруля типична пролетните салати в българската кухня.

Как да си направите зеленчукова градина

Оразмерете територията на зеленчуковата градина и осигурете водоподаването

Това е следващата стъпка, за да може да маркирате мястото където ще засаждате хранителни култури. Изберете слънчевата страна от градината, защото зеленчуците обичат слънце. При определена по-малка първоначална площ, можете да се възползвате и от вертикално пространство, което също е много модерен подход за отглеждане на домашни зеленчуци.

Ако в част от вашата градина има сянка, изберете семена, които могат да растат при тези условия. Например много билки и зелеви култури могат да понасят повече сянка от другите зеленчуци.

Как да си направите зеленчукова градина Ако нямате място за домашна зеленчукова градина, HappyWoman имат друго решение, тук.

Наред с изобилието от слънчева светлина, зеленчуковите растения се нуждаят и от вода – и то много. Не забравяйте да изберете област от вашия двор, където това е възможно. Трябва да се уверите, че определеното пространство може да бъде достигнато с маркуч. Семената и разсадът могат да процъфтяват само с в от лейка, но докато растат, те ще изискват много повече вода.

Почистете мястото и се погрижете за почвата

За да имате добра зеленчукова градина, трябва да почистите почвата и мястото където тя ще бъде създадена. Премахнете всички плевели, големи и малки камъчета, които са под повърхността.

Как да си направите зеленчукова градина

Ключът към една наистина успешна реколта е доброто качество на почвата. В каквото и състояние да е почвата ви, преди да започнете да сеете, добавянето на богат компост ще ви помогне. Независимо дали е компост от вашата собствена купчина или купен от магазина, добро количество в почвата ви наистина ще даде тласък на вашите семена. Ако нямате достатъчно опит, консултацията с агронома, ще ви  помогне много конкретно за разработването на фертилна почва.

Засаждане на растенията

Всички специалисти препоръчват да се започне с култури, които се отглеждат лесно. Такива са градинските салати от типа на марулята; от март нататък има зеленчуци, които не са много трудни за отглеждане, лук, червено цвекло, грах и картофи. Доматите, краставиците, чушките, тиквите и зеленият фасул също са лесни за отглеждане. Когато вече изберете растенията и ги засадите, трябва да започнете да си грижите за всяко от тях индивидуално. Отново много ценно в тази насока ще е да се консултирате със специалист и да четете онлайн конкретни грижи за дадени зеленчукови култури във вашата зеленчукова градина.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap