Как да си направите зеленчукова градина

За много хора, да си имат зеленчукова градина е лукс, който им се струва невъзможен. Както обаче хората правят градини за по-красиво пространство около дома им, така има и хора, които решават да се върнат към традициите и да си направят зеленчукова градина, която да им носи вкусни сезонни плодове, зеленчуци и подправки. В тази статия се занимаваме с това, което ще ви е необходимо.

Първо, преди да започнете, трябва да знаете едно – за зеленчукова градина, за градина с цветя, за каквато и да е градина, имате нужда от търпение. Особено ако започват за първи път. Изграждането на градина, която процъфтява и има екологичен баланс, отнема време и трябва да сте готови за това.

Консултация със специалист за зеленчукова градина

Може да започнете да изграждате зеленчукова градина по всяко време на годината, в смисъла на това, че ако сега не е сезона за засаждане на дадена култура, можете да се консултирате как да започнете изграждането на мястото, за да може като дойде време за засаждане, всичко да е наред. В този смисъл, консултация с агроном и опитен градинар е най-доброто начало.

10 прости правила за красива градина

Започнете с малка зеленчукова градина

Дори и да имате достатъчно късмет да имате голям парцел земя, с който да работите, добре е в началото да започнете с една управляема площ, за да не ви дойде много натоварващо. Като започнете с малко, ще придобиете представа за ангажимента за време, свързан с отглеждането на растения и храна в градината.

Освен в по-малка площ, чудесен начин да започнете каквото и да е градинско оформление е да отглеждате нещата, които обичате да ядете. Оттам добавете някои полезни опрашители и местни растения, за да създадете процъфтяващо еко местообитание. Ако например обичате италианска кухня, можете да започнете със засаждане на босилек, чери домати, а в единия ъгъл, да отделите място за така вкусната маруля типична пролетните салати в българската кухня.

Как да си направите зеленчукова градина

Оразмерете територията на зеленчуковата градина и осигурете водоподаването

Това е следващата стъпка, за да може да маркирате мястото където ще засаждате хранителни култури. Изберете слънчевата страна от градината, защото зеленчуците обичат слънце. При определена по-малка първоначална площ, можете да се възползвате и от вертикално пространство, което също е много модерен подход за отглеждане на домашни зеленчуци.

Ако в част от вашата градина има сянка, изберете семена, които могат да растат при тези условия. Например много билки и зелеви култури могат да понасят повече сянка от другите зеленчуци.

Как да си направите зеленчукова градина Ако нямате място за домашна зеленчукова градина, HappyWoman имат друго решение, тук.

Наред с изобилието от слънчева светлина, зеленчуковите растения се нуждаят и от вода – и то много. Не забравяйте да изберете област от вашия двор, където това е възможно. Трябва да се уверите, че определеното пространство може да бъде достигнато с маркуч. Семената и разсадът могат да процъфтяват само с в от лейка, но докато растат, те ще изискват много повече вода.

Почистете мястото и се погрижете за почвата

За да имате добра зеленчукова градина, трябва да почистите почвата и мястото където тя ще бъде създадена. Премахнете всички плевели, големи и малки камъчета, които са под повърхността.

Как да си направите зеленчукова градина

Ключът към една наистина успешна реколта е доброто качество на почвата. В каквото и състояние да е почвата ви, преди да започнете да сеете, добавянето на богат компост ще ви помогне. Независимо дали е компост от вашата собствена купчина или купен от магазина, добро количество в почвата ви наистина ще даде тласък на вашите семена. Ако нямате достатъчно опит, консултацията с агронома, ще ви  помогне много конкретно за разработването на фертилна почва.

Засаждане на растенията

Всички специалисти препоръчват да се започне с култури, които се отглеждат лесно. Такива са градинските салати от типа на марулята; от март нататък има зеленчуци, които не са много трудни за отглеждане, лук, червено цвекло, грах и картофи. Доматите, краставиците, чушките, тиквите и зеленият фасул също са лесни за отглеждане. Когато вече изберете растенията и ги засадите, трябва да започнете да си грижите за всяко от тях индивидуално. Отново много ценно в тази насока ще е да се консултирате със специалист и да четете онлайн конкретни грижи за дадени зеленчукови култури във вашата зеленчукова градина.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap