Как правилно да почистите дървената дъска за рязане

Дървената дъска за рязане е зашеметяващо допълнение към всяка кухня и е за предпочитане пред пластмасовата дъска. Но тя също изисква някои специални грижи, за които повечето от вас не знаят.

Не може просто да бъде хвърлена в съдомиялната машина, нито трябва да се приготвя сурово месо върху тях. Въпреки това, с внимание и редовно почистване, вашата дървена дъска за рязане може да издържи с години. Ето как да го почистите.

Колко често трябва да почиствате дървената дъска за рязане?

С правилната грижа дървената дъска за рязане може да издържи доста години. Но ключовите думи тук са „правилна грижа“ – дървената дъска за рязане трябва да се избърсва и да се почиства бързо след всяка употреба и да се почиства редовно.

Ето какво ще ви е необходимо

– Чиста гъбичка

– Топла вода

– Сапун за съдове

– Скрепер за пейка

– Твърда четка за търкане

– Едра сол

– Бял оцет

– Минерално масло

– Хартиени кърпи

Стъпка 1: Почистете бързо

Преди да почистите дървената дъска за разяне, първо направете бързо почистване на нивото на повърхността. За да направите това, почистете излишната храна или трохи, след това потопете гъба в гореща, сапунена вода и изтъркайте дъската. Отстранете излишната вода със скрепер, след това обърнете дъската за рязане и направете същото от обратната страна.

Стъпка 2: Разтъркайте дъската

След това вземете твърда четка за почистване и сол. Поръсете от солта отгоре на дъската и намокрете четката си за търкане. Това ще ви помогне да премахнете всички залепнали парченца храна или петна. Изплакнете с мокра, чиста гъба, преди да продължите.

Стъпка 3: Дезинфекцирайте и дезодорирайте

Порязванията и ожулванията по дървените дъски за рязане могат да съдържат бактерии и микроби от храната ви, така че е важно да я дезинфекцирате редовно. Освен това дървото може да улавя миризми на храна (като лук или чесън) и да мирише след известно време. За щастие, белият оцет може да помогне и с двете.

Изсипете бял оцет в празен съд и накиснете с него чиста гъба. След това изтъркайте оцетната гъба по цялата дъска за рязане, отстранете излишната течност със скрепер и оставете да изсъхне на въздух.

Смажете дъската с масло

След като дървената ви дъска за рязане е напълно суха, е време да я защитите. Намазването на дъската с масло помага на дъската да остане чиста за по-дълго и я предпазва от увреждане. Нанесете минерално масло (или друго масло, безопасно за храна) върху повърхността на дъската за рязане и го разтрийте с хартиена кърпа. Оставете да престои една нощ. На сутринта избършете излишното неабсорбирано масло с чиста хартиена кърпа.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap