Как правилно да почистите дървената дъска за рязане | Creative Home

Как правилно да почистите дървената дъска за рязане

Дървената дъска за рязане е зашеметяващо допълнение към всяка кухня и е за предпочитане пред пластмасовата дъска. Но тя също изисква някои специални грижи, за които повечето от вас не знаят.

Не може просто да бъде хвърлена в съдомиялната машина, нито трябва да се приготвя сурово месо върху тях. Въпреки това, с внимание и редовно почистване, вашата дървена дъска за рязане може да издържи с години. Ето как да го почистите.

Колко често трябва да почиствате дървената дъска за рязане?

С правилната грижа дървената дъска за рязане може да издържи доста години. Но ключовите думи тук са „правилна грижа“ – дървената дъска за рязане трябва да се избърсва и да се почиства бързо след всяка употреба и да се почиства редовно.

Ето какво ще ви е необходимо

– Чиста гъбичка

– Топла вода

– Сапун за съдове

– Скрепер за пейка

– Твърда четка за търкане

– Едра сол

– Бял оцет

– Минерално масло

– Хартиени кърпи

Стъпка 1: Почистете бързо

Преди да почистите дървената дъска за разяне, първо направете бързо почистване на нивото на повърхността. За да направите това, почистете излишната храна или трохи, след това потопете гъба в гореща, сапунена вода и изтъркайте дъската. Отстранете излишната вода със скрепер, след това обърнете дъската за рязане и направете същото от обратната страна.

Стъпка 2: Разтъркайте дъската

След това вземете твърда четка за почистване и сол. Поръсете от солта отгоре на дъската и намокрете четката си за търкане. Това ще ви помогне да премахнете всички залепнали парченца храна или петна. Изплакнете с мокра, чиста гъба, преди да продължите.

Стъпка 3: Дезинфекцирайте и дезодорирайте

Порязванията и ожулванията по дървените дъски за рязане могат да съдържат бактерии и микроби от храната ви, така че е важно да я дезинфекцирате редовно. Освен това дървото може да улавя миризми на храна (като лук или чесън) и да мирише след известно време. За щастие, белият оцет може да помогне и с двете.

Изсипете бял оцет в празен съд и накиснете с него чиста гъба. След това изтъркайте оцетната гъба по цялата дъска за рязане, отстранете излишната течност със скрепер и оставете да изсъхне на въздух.

Смажете дъската с масло

След като дървената ви дъска за рязане е напълно суха, е време да я защитите. Намазването на дъската с масло помага на дъската да остане чиста за по-дълго и я предпазва от увреждане. Нанесете минерално масло (или друго масло, безопасно за храна) върху повърхността на дъската за рязане и го разтрийте с хартиена кърпа. Оставете да престои една нощ. На сутринта избършете излишното неабсорбирано масло с чиста хартиена кърпа.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap