Картини натюрморт за вашия дом

Картини натюрморт за вашия дом

Картини с натюрморт се рисуват от стотици години. Това е един от най-устойчивите жанрове в живописта. Някой наричат натюрмора дори крайъгълния камък на живописта. Този интерес няма как да не се прехвърли и в съвремието, така че натюрморта да бъде една от най-търсените теми за домашния интериора. Научете повече за това как да изберете подходяща картина с натюрморт за вашия дом.

Какво е натюрморт?

Смята се, че натюрморта се е развил от интереса на човека към загадъчното и несъзнателното. Хората са се опитали да нарисуват най-вече, това което виждат пред очите си. Най-лесно е било нещо, което не се движи, коеето може да се изследва с очите и което има символичен заряда.

Картина с натюрморт (от френското nature morte) е произведение, което включва подреждане на неодушевени предмети като тема. Обикновено тези предмети са поставени на маса и често включват органични предмети като плодове и цветя, домакински предмети като бижута, сервиз, текстил.

Видове картини с натюрморт и в коя стая са най-подходящи

Повечето натюрморти могат да бъдат поставени в една от четирите категории и веднага можете да познаете дадената картина към кой вид натюрморт спада:

Картини с цветя – най-разпространените натюрморти за домашния интериор.  Букети, вази с цветя, самотни цветя върху табла или плот. Комбинацията от цветя и други елементи вече отива към символичните натюрморти. Картини с цветя са много подходящи в хола и всекидневната като стаята, в която се търси най-силна естетика.

Картини с храна, закуска, плодове – това е вторият най-разпространен вод натюрморт. Много често се изобразяват различни плодове и зеленчуци. Специално плодовете и зеленчуците имат много типични цветове, които се свързва със символика и усещания. Има и картини с храна, със сладкиши, дори съвременни храни. Очевидно тази тематика е най-добре за кухнята. В детска стая натюрморти с плодове може да са чудесен игрив начин да украсите интериора.

Картини натюрморт за вашия домКартини с животно(и) – този вид натюрморти не са предназначени за съвременните домашни интериори, защото изобразяват мъртви животни – трофеи на ловци аристократи или свидетелство за храната, която се продава на пазара. Възможно е да видите такива натюрморти в ловна хижа, в месарски магазин или на други места с по-ексентрични домакини.

Картини със символика – това са най-трудни за разграничаване натюрморти, защото почти всеки натюрморт има своята символика. Например картина с една ябълка, може да символизира първородния грях, или картина с купа праскови да символизира страст, а пък букет червени рози романтика и любов.

Типични представители на този жанр са картините vanitas: темата се фокусира върху мимолетността на живота. В образите изникват най-различни ежедневни предмети, музикални инструменти, като до тях, често има нарисуван човешки череп, или сапунени балончета, като символ на мимолетното време.

Изборът на символични натюрморти трябва да е много внимателен, защото такива картини са силно натоварени. Много символични натюрморти се слагат в спалнята, но само с романтична символика. В коридора може да се поставят такива картини като своеобразна домашна галерия.

Как да изберете картина с натюрморт?

Предметите, избрани за рисуване на натюрморт, често имат специално значение на лично, културно, обществено, религиозно или философско ниво. Темите около произведенията на изкуството често предизвикват интроспекция и размисъл у зрителя.

Картини натюрморт за вашия домНачинът, по който са изобразени предметите, може да предизвика голямо разнообразие от емоции в зависимост от тяхното разположение, както и от осветлението, избора на цвят и боравенето с боите. Това са всички неща, които трябва да вземете предвид, когато гледате произведение на натюрморт с цел да го закупите.

Ако харесвате дадени образи, прочетете за тях и вижте дали са подходящи за вашия интериор именно като смисъл, който носят. Също така ако имате семейна история, можете да се позовете на нея, за да изберете подходяща картина с натюрморт. Например ако член на семейството е кръстен(а) на цвете, един натюрморт с букет от това цвете, би бил чудесен подарък за интериора.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap