Как да групирате стайни растения

Няма как да не сте попадали в дом изпълнен с групирани заедно стайни растения. Този метод на тяхното отглеждане създава много силен естетически ефект, но и носи много ползите за самите цветя и за дома. Естетически приятно е да групирате растения заедно, което незабавно добавя нещо по-специално към вашето интериорно пространство.

Защо се групират стайни растения?

Хората групират стайни растения заедно поради ред причини.  Много отявлена  такава е заради това растенията да са близо едно до друго, от гледна точка на по-лесните грижи за тях.

Това също е чудесен начин да се намали времето си за поливане – ако имате растения близо едно до друго, не е нужно да се лутате из дома с лейка в ръка, опитвайки се да запомните кои растения трябва да бъдат напоени този ден.

Естетическата причина също е много важна, защото така създавате уникално кътче в дома си, което не прилича на нищо друго.

Какво казват експертите за групирането на стайни растения?

Въздухът на закрито е сух, особено при използване на климатик и източници на топлина в интериора. Тропическите растения предпочитат нива на влажност, които отразяват естествения им климат, което изисква редовна поддръжка. Самият процес по групиране на стайни растения обичащи влагата, увеличава максимално съдържанието на влага в непосредствената среда, което прави цялата група по-здрава и пълноценна.

Групираните стайни растенията създават малък микроклимат, където нивото на влажност ще бъде по-високо, отколкото ако са раздалечени и ги пръскате по-отделно. Когато са заедно тази микровлажна среда се запазва много по-дълго време.

Друга страхотна причина да групирате вашите стайни растения е, че това улеснява грижата за тях. Ако имате куп растения, които са на еднакъв график за поливане и имат сходни нужди от светлина, тогава ги групирайте в куп. Това не само ще ви улесни, но и ще бъде полезно, ако някой някога трябва да ги следи вместо вас, докато сте на  почивка.

Начини за групиране на стайни растения

 Заб. (следващите редове са за хора, които вече имат опит с отглеждането на растения в интериора на дома си и познават различните видове, и знаят спецификите на техните грижи. Произволното групиране може да създаде проблеми)

Поставете вашите стайни растения едно до друго и ще видите, че това не само опростява грижата за тях, но също така в група те изглеждат още по-добре. Създайте клъстери според спецификите на растенията в категориите: сходни грижи, сходни размери или форма.

Бихте могли да ги групирате върху голяма тава с камъчета, или дори ги засадите в една и съща саксия, ако споделят идентични нужди.  Аранжировките с растения са наистина уникален начин да покажете любимата си зеленина, така че намерете си страхотна саксия и бъдете креативни. Когато растенията имат еднакви нужди, те могат да виреят заедно.

Можете също да подредите растенията си на слоеве, като поставите най-високите растения отзад и по-малките отпред. Така създавате пищен кът във вашия дом.

Когато групирате растенията, внимавайте да не ги струпвате. Без достатъчен въздушен поток, натрупването на влага ще причини болести и вредители. Кореновото гниене, гъбичките по листата и гъбичните комари се случват във влажни условия. Така че вместо да ги поставяте супер близо едно до друго, оставете няколко сантиметра между всяка саксия.

Бъдете креативни с размерите и разположението на растенията! Групирайте малки растения на перваза на прозореца с големи подови растения, за да намерите подходяща естетика. Използвайте вертикалното пространство чрез плаващи рафтове и висящи саксии.

Използвайте цялото пространство, което имате, за да създадете перфектната вътрешна градина. И не забравяйте въртите да редувате растенията си, за да растат равномерно. Ако не сте редували растенията си, може да забележите, че едната страна (обикновено тази, обърната към светлината) може да процъфтява малко по-добре. Ако видите, че вашата група растения се навежда към светлината, просто ги обърнете. Чудесен начин да запомните да правите това редовно е да редувате малко всеки път, когато ги поливате.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap