Психология на цветовете

Всички ние възприемаме цветовете по различен начин и можем да се чувстваме привлечени от конкретен цвят или дори от разнообразна гама от цветови тонове във всеки един момент.

Но някой замислял ли се е как се случва това и защо?

ColorsТочно това ще разгледаме в тази статия, за да си обясним как един цвят е способен толкова много да ни харесва. 

Определението на думата „цвят“ в тълковния речник е следното: усещане, произведено от светлинни лъчи, което въздейства върху зрителните органи и зависи от дължината на вълната. Казано с други думи – възприемането на цвета е много лично явление. Ако погледнем много назад във времето, ще открием, че Нютон е първият, който доказва, че цветът не съществува (1666). Английцкият физик и един от най-великите учени в историята стига до този извод като експериментира със светлинен лъч, преминаващ през призматично стъкло. Нютон изследва пречупването на светлината, демонстрирайки, че със стъклена призма бялата светлина се разлага на отделни цветове, които с леща и втора призма могат отново да съставят бяла светлина. Като отделя оцветен лъч и го насочва към различни предмети, той показва, че отделните цветове могат да се отразяват, пречупват и разсейват, но винаги остават същия цвят. Изводът му е, че цветът е резултат на това как предметите взаимодействат с вече оцветената светлина, а не се поражда от самите тях. На тази основа той изгражда цялостна теория за цветовете, която е критикувана от по-късни теоретици. Това, което в момента е важно за нас е, че само светлината е отговорна за цвета.

Човешкото око е в състояние да прави разлика между 10 000 различни цвята, затова си представете разнообразната цветова палитра, с която трябва да си играем, когато става въпрос за интериорен дизайн. Но най -невероятната част е, че цветът зависи от нашето възприятие, от нашето отношение и настроението ни и следователно трябва да вземем предвид нашите собствени индивидуални личности, които са присъщи на нашите възприятия. 

Когато обзавеждаме нашето жилище и съответно избираме общата цветова схема и по -фините детайли, свързани с различните цветови нюанси във всяка стая, всички те трябва да бъдат дълбоко свързани с личността ни. Това означава да подходим с индивидуалност, за да открием кой цвят ще предаде спокойствие, комфорт и модерно докосване в дома ни. 

Интериорните дизайнери съветват да избираме неутрален тон като основа, която ще  позволи да се въведе по-разнообразна гама от цветове по-късно без да се променя цялостната атмосфера на пространството. Това може да варира от сиви камъни, които придават по-мека и топла нотка – до тапети, възглавници с по-контрастни нюанси за декорация на стаята.

colors

Ако искаме да бъдем в крак с модата, да избираме най-добрите цветове за дома си, за офиса или всяко едно друго място, важно за нас, то интериорните дизайнери съветват да изострим възприятията си и да обърнем внимание на случващото се около нас, по улиците, по витрините и в големите градове, тъй като това ще ни помогне да предвидим цветовете, които ще зададат тенденциите на сезона.

В днешнио време, когато дефинираме цветовите тенденции, ние трябва да се вгледаме в света около нас и той веднага ще ни даде отговор.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация
E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap