Социално интелигентен офис

Тъй като цифровата трансформация на работното място продължава, продължава и преходът към социално интелигентен офис. Това е мястото, където служителите се чувстват подкрепени, добре свързани в работния процес и мотивирани. Концепцията се базира на термина социална интелигентност. Вградена в офиса, служителите могат да очакват по-смислени взаимодействия с колегите си и осезаеми резултати при осъществяване на работния процес.

Какво е социална интелигентност?

С повече възможности за общуване и свършена работа социалната интелигентност е процес, който помага на хората да се чувстват по-пълноценни и ангажирани в социална и работна среда. В резултат на това се повишава производителността и се създава по-здравословна работна култура.

Как се постига социално интелигентен офис?

Първата стъпка е да се създаде култура на сътрудничество. Ако искате служителите ви да общуват помежду си и да изграждат социална интелигентност, трябва да създадете среда, която да насърчава този тип поведение . Например, можете да организирате екипно време за обяд или ежедневна екипна среща, за да сте сигурни, че всички се опознават по-добре.

Разбира се, създаването на култура на сътрудничество няма да е лесно. В края на краищата, повечето хора са свикнали да работят в затворени помещения. Ще трябва да насърчавате сплотяването на екипа (без да ставате прекалено настоятелни) и да се уверите, че задавате правилния тон.

След като създадете средата, трябва да има обучения за служителите да общуват ефективно. Това става чрез специално насочени срещи, на които да се фокусирате върху комуникационните умения. По време на тези срещи можете да поканите гост-презентатори или да използвате софтуер за онлайн обучение, за да помогнете на екипа си да се чувства по-комфортно да говори пред другите.

Когато служителите имат възможност да работят един с друг, те естествено ще търсят начини да си сътрудничат. Това може да означава, че е по-вероятно да бъдат по-продуктивни и да изпълняват задачите си самостоятелно. Можете да насърчите работата в екип, като създадете упражнения за сплотяване на екипа, които да накарат служителите ви да разговарят помежду си.

Насърчавайте създаването на мрежа и съвместно обучение на служителите

Когато служителите имат възможност да се учат един от друг, те ще бъдат по-склонни да споделят знания и опит помежду си. Това може да доведе до по-бързото възприемане на нови технологии и процеси. Можете да насърчите сътрудничеството между служителите си, като организирате събития, които насърчават работата в мрежа.

В социално интелигентен офис служителите се чувстват оценени

Може да е лесно да забравите за служителите си, когато сте заети с ежедневните си задачи и крайни срокове. Ето защо е важно да се постараете да им покажете, че са ценени и че им имате доверие. Има много начини да направите това, в зависимост от културата на вашата компания. Добре е да насърчавате служителите да участват в дейности за изграждане на екипи, в които те се учат да работят заедно. По този начин те ще имат много възможности да се научат да се доверяват един на друг.

Защо трябва да се грижите за социалната интелигентност в офиса?

Тъй като темпото на работа продължава да се увеличава, а изискванията към служителите продължават да нарастват, става все по-важно да се развива социалната интелигентност на работното място. Това е така, защото социалната интелигентност е най-важният вид интелигентност. Това не е просто въпрос за разбиране на хората един с друг. Става въпрос за разбиране на хората и използване на това разбиране, за да накарате другите да се чувстват приети и оценени в рамките на работния екип. Само тогава, всички технологични промени в офиса и дизайнерското оформление ще бъдат изпълнени със смисъл.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap