Създаване на фокусна точка в интериора

Създаването на фокусна точка е един от основните компоненти на интериорния дизайн. Първото нещо, което хората виждат, когато влязат в стая е именно фокусната точка. Това обаче не е непременно центърът на стаята, това често е характеристика, която веднага се забелязва въз основа на подредбата на пространството.

Дизайнерските елементи могат да се използват за подчертаване на фокусна точка в интериорния дизайн. Това помага на фокусната точка да доминира в пространството и да събере дизайна заедно. Каквато и да е фокусната точка, тя трябва да привлича по-добре окото от други части на стаята.

Създаване на фокусна точка в интериора

 

Почти всяко вътрешно пространство ще има фокусна точка, независимо дали това е естествено място за събиране или дизайнерска характеристика. Тези, които често се срещат в жилищни условия, могат да включват еркери, кухненски острови, камини, легла и маси за хранене. В търговския интериорен дизайн това може да бъде сцена, конферентна маса, екран за проектор или място за сядане във фоайе.

Принципът на подчертаване подчертава и привлича вниманието към определена част от стаята, създавайки визуално въздействие и основа, върху която да се изгради останалата част от дизайна. Има безброй начини за поставяне на акцент; като например чрез използване на цвят, ефектни мебели, произведения на изкуството или архитектурни елементи.

5 начина да създадете фокусна точка в интериорните стаи

За да създадете фокусна точка в интериорното пространство, има различни дизайнерски елементи, които можете да използвате, за да създадете акцент, които ще разгледаме по-долу.

Мебели
Изящна мебел, като диван, легло или маса за хранене, може да служи като фокусна точка сама по себе си. Някои мебели са проектирани да се открояват, но действителното разположение на изящната част има ролята за гарантирането, че самата мебел наистина е в основата.

Изящна мебел, като диван, легло или маса за хранене, може сама по себе си да служи като фокусна точка.

Поставянето на мебели също може да се използва за влияние върху фокусна точка. Например, поставянето на дивани, столове и маси около камина ще насърчи хората да се събират около нея и ще привлече трафик към това пространство.

Мебелите в контрастни цветове и текстури ще накарат зрителя да спре и да се замисли, докато привлича погледа му. Различните форми също могат да насърчат подчертаването, като подчертаване на скулптура в пространство от изчистени линии.

Акценти

Създаване на фокусна точка в интериора

Фокусна точка в спалнята

Дори когато фокусната точка е ясно забележима, можете да използвате акценти, за да подобрите визуалната привлекателност и да повишите усещането за пространството. Това може да включва обзавеждане за прозорци, корнизи, произведения на изкуството или рафтове за книги. Например, изящните мебели могат да бъдат подчертани с акценти като деко възглавници или покривала.

Има и някои функции, които могат или да бъдат фокусна точка, или да работят, за да я подчертаят. Например, произведение на изкуството може да служи като фокусна точка или може да бъде окачено над камина, за да подчертае съществуващата фокусна точка.

Осветление
Стратегически разположеното осветление е фин, но мощен начин за създаване на акцент в интериорния дизайн. Не само светлината, излъчвана от осветителното тяло, може да помогне да се подчертае фокусната точка, но и самото осветително тяло.

Стратегически разположеното осветление е фин, но мощен начин за създаване на акцент. Окото е привлечено от зони на контраст, като например мястото, където светлината среща тъмнината и осветлението може да се използва за осветяване на дизайнерските елементи на стаята, като ниши или арки.

Ако произведение на изкуството е фокусната точка, осветителните тела за картини и пътеки или стенните тела ще го отделят и ще помогнат да привлекат погледа към произведението на изкуството. Разбира се, някои осветителни тела, като например полилеи, могат сами по себе си да бъдат фокусни точки – докато други могат да бъдат част от такава, като например висящите лампи над масата за хранене.

Цвят
Един от най-лесните начини да подчертаете фокусна точка е чрез цветовата палитра. Забележете тук как контрастът между тъмните стени и светлия диван отвежда окото моментално към самия диван и как този ефект се подчертава от по-неутралните акцентни тонове.

Един от най-лесните начини да подчертаете фокусна точка е чрез цветовата палитра

Акцентните стени са предпочитан метод за подчертаване чрез цвят, без да се обвързват с цялостна реконструкция на пространството. Ако няма вградени функции, с които да работите, акцентна стена на най-отдалечената стена от входа може да служи като фокусна точка.

Дори при неутрални нюанси, точка на контраст може да се превърне във фокусна точка – като сиво срещу кремаво бяло. По-игрив ефект може да се постигне с пръскане на ярък цвят, независимо дали е на стена, килим или мебел – това работи особено добре като част от монохромна схема.

Цветните акценти могат да се използват и за привличане на вниманието към съществуваща фокусна точка. Например, завеси в ярък и привлекателен цвят могат да рамкират прозорец с впечатляваща гледка. В другия край на спектъра, тъмната боя около камината ще подчертае контраста и ще създаде още по-драматична точка на фокус.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap