Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

Фън Шуй  е традиционна китайска философия и технология за избор на място, което е подходящо за живот. Базиран на векове на наблюдение и преживяване на заобикалящата ги среда древните китайци са разработили уникални начини за хармонично взаимодействие с околната среда, за да оцелеят. Тази хармония се е пренесла като идея и в интериора на къщите на хората, така че да направи живота им много по-пълноценен, здравословен и в съзвучие с природата.

В този текст ще разгледаме Фън Шуй като част от интериора от чисто съзнателни решения, които носят подсъзнателни резултати и въздействие. Тази същност на философията произлиза от това, че първоначално тя е била свързана с намирането на подходящи места за живеене. Днес за западните култури, които са възприели някои от идеите, Фън Шуй помага по един практичен и прагматичен начин, а не е някакво суеверие. Когато съзнателно подреждат домовете си в някои от Фън Шуй идеите и принципите, всъщност хората въздействат на интериора, а така и на себе си на енергийно и подсъзнателно ниво. Как става така?

Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

https://www.pinterest.com/pin/553520610459866578/

За хората, които осъзнават предизвикателствата на 21.век не е достатъчно просто да се настанят в едно жилище и да се превърнат в едни консуматори на съвременния начин на живот. Напротив, хората осъзнават кризата с енергийните ресурси и се стремят към постигане на една екологична и икономична вътрешна среда на живот. Фън Шуй може да помогне много за реализирането на тази концепция по следните начини.

Тъй като Фън Шуй е сложна, интегрирана и холистична доктрина за обзавеждане на дадено място, задълбоченото разбиране на основните характеристики, ще ви помогне да се справите с търсената от вас хармония, но и много по-чиста интериорна среда.

Каква е съзнателно подредената Фън Шуй къща?

Според философията хората предпочитат среда, в която лесно боравят със цялото пространство и вътре имат всички ресурси необходими за оцеляването. Затова подсъзнателно хората търсят в дома си да имат добро пространствено разположение, фокусна точка, присъствието на вода и растения, цветове напомнящи за природата.

Под пространствено разположение се разбира отворено пространство, в което очите не само, че не се спират, ами получават възможност да гледат навън в далечината. Подсъзнателно, затворените стаи и тесни пространства говорят на сетивата за нещо тайно и скрито, което не води до приятно преживяване. Така съзнателното решение за отворена вътрешна среда с големи прозорци и по-малко претрупаност с мебели, влияе доста добре за усещането за сигурност в дома.

Фокусна точка – тя е важна, защото още като влезете в дадена стая, вие получавате сигурност и подреденост, които се събират в една такава точка. Така много по-лесно първо сетивата изпитват спокойствие и чак след това се насочват към разучаване на събитията в околното пространство.

Цветовете от природата също действат успокояващо на сетивата. Ако в една къща има цветове като кафеникаво земно например се създава усещане за уют. Не е задължително цветовете да са внесени чез изкуство по този начин, но чрез мебели, чрез дамаски, чрез неща, които на пръв поглед не се гледат с естетическа цел, ами служат чисто практично в дома. Ето защо повечето мебели в стаята са от дърво, подът имитира дърво или е дървен. Всичко това е подсъзнателното привличане към естествената среда на човека.

Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

https://www.pinterest.com/pin/29977153755817261/

Вода и растения. Водата е жизнена необходимост. Без вода нито едно животно или растение не може да остане живо. За хората, освен за пиене, водата е също се използва за готвене, къпане, миене, напояване. Водата също помага за растежа на домашните растения. Те от своя страна осигуряват на хората храна, дърва за огрев, фибри, строителни материали и занаятчийски материали. Наличието на вода и растения в дома предлага също подсъзнателно усещане за подсигурено място, в което човешкото същество се чувства добре.

Допълнение: не е задължително да ставате Фън Шуй маниаци и да вървите по стъпките на философия, която все пак е чужда. Уроците от нея обаче са важни. Например когато не се чувствате добре в една стая от дома си, разгледайте я пак; вижте какво ѝлипсва, какво може да направите, за да стане тя по-приятна за живеене лично за вас. Знайте, че всяко съзнателно решение за интериора има подсъзнателно въздействие. Ако съзнателно направите някаква промяна и докато я правите се чувствате добре, това несъмнено ще доведе до по-добър резултат.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap