Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

Фън Шуй  е традиционна китайска философия и технология за избор на място, което е подходящо за живот. Базиран на векове на наблюдение и преживяване на заобикалящата ги среда древните китайци са разработили уникални начини за хармонично взаимодействие с околната среда, за да оцелеят. Тази хармония се е пренесла като идея и в интериора на къщите на хората, така че да направи живота им много по-пълноценен, здравословен и в съзвучие с природата.

В този текст ще разгледаме Фън Шуй като част от интериора от чисто съзнателни решения, които носят подсъзнателни резултати и въздействие. Тази същност на философията произлиза от това, че първоначално тя е била свързана с намирането на подходящи места за живеене. Днес за западните култури, които са възприели някои от идеите, Фън Шуй помага по един практичен и прагматичен начин, а не е някакво суеверие. Когато съзнателно подреждат домовете си в някои от Фън Шуй идеите и принципите, всъщност хората въздействат на интериора, а така и на себе си на енергийно и подсъзнателно ниво. Как става така?

Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

https://www.pinterest.com/pin/553520610459866578/

За хората, които осъзнават предизвикателствата на 21.век не е достатъчно просто да се настанят в едно жилище и да се превърнат в едни консуматори на съвременния начин на живот. Напротив, хората осъзнават кризата с енергийните ресурси и се стремят към постигане на една екологична и икономична вътрешна среда на живот. Фън Шуй може да помогне много за реализирането на тази концепция по следните начини.

Тъй като Фън Шуй е сложна, интегрирана и холистична доктрина за обзавеждане на дадено място, задълбоченото разбиране на основните характеристики, ще ви помогне да се справите с търсената от вас хармония, но и много по-чиста интериорна среда.

Каква е съзнателно подредената Фън Шуй къща?

Според философията хората предпочитат среда, в която лесно боравят със цялото пространство и вътре имат всички ресурси необходими за оцеляването. Затова подсъзнателно хората търсят в дома си да имат добро пространствено разположение, фокусна точка, присъствието на вода и растения, цветове напомнящи за природата.

Под пространствено разположение се разбира отворено пространство, в което очите не само, че не се спират, ами получават възможност да гледат навън в далечината. Подсъзнателно, затворените стаи и тесни пространства говорят на сетивата за нещо тайно и скрито, което не води до приятно преживяване. Така съзнателното решение за отворена вътрешна среда с големи прозорци и по-малко претрупаност с мебели, влияе доста добре за усещането за сигурност в дома.

Фокусна точка – тя е важна, защото още като влезете в дадена стая, вие получавате сигурност и подреденост, които се събират в една такава точка. Така много по-лесно първо сетивата изпитват спокойствие и чак след това се насочват към разучаване на събитията в околното пространство.

Цветовете от природата също действат успокояващо на сетивата. Ако в една къща има цветове като кафеникаво земно например се създава усещане за уют. Не е задължително цветовете да са внесени чез изкуство по този начин, но чрез мебели, чрез дамаски, чрез неща, които на пръв поглед не се гледат с естетическа цел, ами служат чисто практично в дома. Ето защо повечето мебели в стаята са от дърво, подът имитира дърво или е дървен. Всичко това е подсъзнателното привличане към естествената среда на човека.

Фън шуй: от съзнателни решения към подсъзнателно въздействие

https://www.pinterest.com/pin/29977153755817261/

Вода и растения. Водата е жизнена необходимост. Без вода нито едно животно или растение не може да остане живо. За хората, освен за пиене, водата е също се използва за готвене, къпане, миене, напояване. Водата също помага за растежа на домашните растения. Те от своя страна осигуряват на хората храна, дърва за огрев, фибри, строителни материали и занаятчийски материали. Наличието на вода и растения в дома предлага също подсъзнателно усещане за подсигурено място, в което човешкото същество се чувства добре.

Допълнение: не е задължително да ставате Фън Шуй маниаци и да вървите по стъпките на философия, която все пак е чужда. Уроците от нея обаче са важни. Например когато не се чувствате добре в една стая от дома си, разгледайте я пак; вижте какво ѝлипсва, какво може да направите, за да стане тя по-приятна за живеене лично за вас. Знайте, че всяко съзнателно решение за интериора има подсъзнателно въздействие. Ако съзнателно направите някаква промяна и докато я правите се чувствате добре, това несъмнено ще доведе до по-добър резултат.

Оценете тази статия
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap