Картини натюрморт за вашия дом

Картини с натюрморт се рисуват от стотици години. Това е един от най-устойчивите жанрове в живописта. Някой наричат натюрмора дори крайъгълния камък на живописта. Този интерес няма как да не се прехвърли и в съвремието, така че натюрморта да бъде една от най-търсените теми за домашния интериора. Научете повече за това как да изберете подходяща картина с натюрморт за вашия дом.

Какво е натюрморт?

Смята се, че натюрморта се е развил от интереса на човека към загадъчното и несъзнателното. Хората са се опитали да нарисуват най-вече, това което виждат пред очите си. Най-лесно е било нещо, което не се движи, коеето може да се изследва с очите и което има символичен заряда.

Картина с натюрморт (от френското nature morte) е произведение, което включва подреждане на неодушевени предмети като тема. Обикновено тези предмети са поставени на маса и често включват органични предмети като плодове и цветя, домакински предмети като бижута, сервиз, текстил.

Видове картини с натюрморт и в коя стая са най-подходящи

Повечето натюрморти могат да бъдат поставени в една от четирите категории и веднага можете да познаете дадената картина към кой вид натюрморт спада:

Картини с цветя – най-разпространените натюрморти за домашния интериор.  Букети, вази с цветя, самотни цветя върху табла или плот. Комбинацията от цветя и други елементи вече отива към символичните натюрморти. Картини с цветя са много подходящи в хола и всекидневната като стаята, в която се търси най-силна естетика.

Картини с храна, закуска, плодове – това е вторият най-разпространен вод натюрморт. Много често се изобразяват различни плодове и зеленчуци. Специално плодовете и зеленчуците имат много типични цветове, които се свързва със символика и усещания. Има и картини с храна, със сладкиши, дори съвременни храни. Очевидно тази тематика е най-добре за кухнята. В детска стая натюрморти с плодове може да са чудесен игрив начин да украсите интериора.

Картини натюрморт за вашия домКартини с животно(и) – този вид натюрморти не са предназначени за съвременните домашни интериори, защото изобразяват мъртви животни – трофеи на ловци аристократи или свидетелство за храната, която се продава на пазара. Възможно е да видите такива натюрморти в ловна хижа, в месарски магазин или на други места с по-ексентрични домакини.

Картини със символика – това са най-трудни за разграничаване натюрморти, защото почти всеки натюрморт има своята символика. Например картина с една ябълка, може да символизира първородния грях, или картина с купа праскови да символизира страст, а пък букет червени рози романтика и любов.

Типични представители на този жанр са картините vanitas: темата се фокусира върху мимолетността на живота. В образите изникват най-различни ежедневни предмети, музикални инструменти, като до тях, често има нарисуван човешки череп, или сапунени балончета, като символ на мимолетното време.

Изборът на символични натюрморти трябва да е много внимателен, защото такива картини са силно натоварени. Много символични натюрморти се слагат в спалнята, но само с романтична символика. В коридора може да се поставят такива картини като своеобразна домашна галерия.

Как да изберете картина с натюрморт?

Предметите, избрани за рисуване на натюрморт, често имат специално значение на лично, културно, обществено, религиозно или философско ниво. Темите около произведенията на изкуството често предизвикват интроспекция и размисъл у зрителя.

Картини натюрморт за вашия домНачинът, по който са изобразени предметите, може да предизвика голямо разнообразие от емоции в зависимост от тяхното разположение, както и от осветлението, избора на цвят и боравенето с боите. Това са всички неща, които трябва да вземете предвид, когато гледате произведение на натюрморт с цел да го закупите.

Ако харесвате дадени образи, прочетете за тях и вижте дали са подходящи за вашия интериор именно като смисъл, който носят. Също така ако имате семейна история, можете да се позовете на нея, за да изберете подходяща картина с натюрморт. Например ако член на семейството е кръстен(а) на цвете, един натюрморт с букет от това цвете, би бил чудесен подарък за интериора.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap