10 прости правила в кухнята

Що се отнася до спазване на правила в кухнята, за хигиена и безопасност, ето дестет бързи съвета, към които да се придържате.

Мийте ръцете си

Бихте си помислили, че е въпрос на здрав разум, но много хора забравят тази стъпка. Важно е да миете ръцете си в топла сапунена вода преди и след готвене. За подсушаване използвайте кърпи само за ръце.

Винаги измивайте ръцете си, преди да започнете да боравите с храна, а когато боравите със сурово месо или домашни птици, измивайте ръцете си отново, преди да боравите с други съставки, за да избегнете кръстосано замърсяване.

Използвайте различни дъски за рязане на сурово месо, плодове и зеленчуци

Може да звучи изкушаващо да използвате една дъска за рязане за всичко, за да улесните почистването по-късно, но това е пряк път, който не искате да използвате. Може би сте забелязали в готварските предавания, че и мастър готвачите го правят. Не бъдете като тях!

Носете безопасно облекло

Избягвайте дълги и широки дрехи, когато работите в кухнята, или висящи бижута. Висенето на каквото и да било може да се захване за всичко, от тенджера с вряща вода до открит пламък над печката. Дръжте всякакви запалими или синтетични дрехи далеч от кухнята като предпазна мярка. Връзвайте и косата си когато готвите. Това включва и ползването на обувки в кухнята, които да защитят краката ви при случайно падане на нож например.

Предпазни мерки срещу изгаряния 

Дръжте дръжките на тенджерите и тиганите обърнати настрани, за да избегнете случайно събаряне на тенджерата от котлона или деца да не хващат стърчащите дръжки. Винаги дръжте ръкохватки за тенджери или ръкавици за фурна под ръка и наблизо, когато боравите със съд върху котлона или във фурната.

Правилно съхранение на храната

От съществено значение е да избягвате контакта между храната и въздуха, така че се уверете, че винаги се съхранява в контейнери с капак или покрити с пластмасова обвивка, особено когато е още гореща.

Спазвайте предписанията за температурата

Има и по-трудно изпълними правила в кухнята. Съществува много тясна връзка между температурата и микробното натоварване: храната трябва да се сервира при температура най-малко 70° C. Опасната зона – когато бактериите ще се размножават най-бързо – е между 15° и 55° C.

Сервирайте храната правилно

Не докосвайте храната, която е готова за сервиране, или частите от съдовете за сервиране, върху които е поставена храната.

Използвайте уредите по предназначение

Всеки уред идва във вашата кухня с ясно и точно описание какви са функциите му. Всяко излизане отвъд нормата може да ви остави с един уред по-малко.

Готвене с деца в кухнята!

Само при предварително подготвена програма какво ще се прави и каква ще е ролята на децата. Много е важно малките да са част от ежедневието в домакинството, за да се чувстват приобщени. Понеже от играчка лесно се преминава в плачка, вие като родители задавате правилата и те се спазват – вижте предните 8.

Имайте малък пожарогасител в кухнята за спешни ситуации

Основната причина за пожари и наранявания в домакинството е при готвене. Знанието как да използвате вашия пожарогасител в случай на авария е от първостепенно значение, тъй като няма да има време да започнете да четете инструкциите, когато е избухнал пожар.

Научете за различните видове пожари, като такива от мазнина и електрически пожари. Никога не ги гасете с вода. Вместо това най-добрият ви залог да ги загасите е да използвате сода за хляб или капак на тиган. Задушаването на огъня чрез отстраняване на въздуха е най-добрият начин за гасене на повечето пожари. Пожар във вашата фурна се потушава най-добре с пожарогасител, а пожар в микровълнова фурна може да се потуши само като изключите уреда и държите вратата затворена.

Това бяха десет правила в кухнята, които е добре да спазвате и да съблюдавате!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap