10 прости правила в кухнята | Creative Home

10 прости правила в кухнята

Що се отнася до спазване на правила в кухнята, за хигиена и безопасност, ето дестет бързи съвета, към които да се придържате.

Мийте ръцете си

Бихте си помислили, че е въпрос на здрав разум, но много хора забравят тази стъпка. Важно е да миете ръцете си в топла сапунена вода преди и след готвене. За подсушаване използвайте кърпи само за ръце.

Винаги измивайте ръцете си, преди да започнете да боравите с храна, а когато боравите със сурово месо или домашни птици, измивайте ръцете си отново, преди да боравите с други съставки, за да избегнете кръстосано замърсяване.

Използвайте различни дъски за рязане на сурово месо, плодове и зеленчуци

Може да звучи изкушаващо да използвате една дъска за рязане за всичко, за да улесните почистването по-късно, но това е пряк път, който не искате да използвате. Може би сте забелязали в готварските предавания, че и мастър готвачите го правят. Не бъдете като тях!

Носете безопасно облекло

Избягвайте дълги и широки дрехи, когато работите в кухнята, или висящи бижута. Висенето на каквото и да било може да се захване за всичко, от тенджера с вряща вода до открит пламък над печката. Дръжте всякакви запалими или синтетични дрехи далеч от кухнята като предпазна мярка. Връзвайте и косата си когато готвите. Това включва и ползването на обувки в кухнята, които да защитят краката ви при случайно падане на нож например.

Предпазни мерки срещу изгаряния 

Дръжте дръжките на тенджерите и тиганите обърнати настрани, за да избегнете случайно събаряне на тенджерата от котлона или деца да не хващат стърчащите дръжки. Винаги дръжте ръкохватки за тенджери или ръкавици за фурна под ръка и наблизо, когато боравите със съд върху котлона или във фурната.

Правилно съхранение на храната

От съществено значение е да избягвате контакта между храната и въздуха, така че се уверете, че винаги се съхранява в контейнери с капак или покрити с пластмасова обвивка, особено когато е още гореща.

Спазвайте предписанията за температурата

Има и по-трудно изпълними правила в кухнята. Съществува много тясна връзка между температурата и микробното натоварване: храната трябва да се сервира при температура най-малко 70° C. Опасната зона – когато бактериите ще се размножават най-бързо – е между 15° и 55° C.

Сервирайте храната правилно

Не докосвайте храната, която е готова за сервиране, или частите от съдовете за сервиране, върху които е поставена храната.

Използвайте уредите по предназначение

Всеки уред идва във вашата кухня с ясно и точно описание какви са функциите му. Всяко излизане отвъд нормата може да ви остави с един уред по-малко.

Готвене с деца в кухнята!

Само при предварително подготвена програма какво ще се прави и каква ще е ролята на децата. Много е важно малките да са част от ежедневието в домакинството, за да се чувстват приобщени. Понеже от играчка лесно се преминава в плачка, вие като родители задавате правилата и те се спазват – вижте предните 8.

Имайте малък пожарогасител в кухнята за спешни ситуации

Основната причина за пожари и наранявания в домакинството е при готвене. Знанието как да използвате вашия пожарогасител в случай на авария е от първостепенно значение, тъй като няма да има време да започнете да четете инструкциите, когато е избухнал пожар.

Научете за различните видове пожари, като такива от мазнина и електрически пожари. Никога не ги гасете с вода. Вместо това най-добрият ви залог да ги загасите е да използвате сода за хляб или капак на тиган. Задушаването на огъня чрез отстраняване на въздуха е най-добрият начин за гасене на повечето пожари. Пожар във вашата фурна се потушава най-добре с пожарогасител, а пожар в микровълнова фурна може да се потуши само като изключите уреда и държите вратата затворена.

Това бяха десет правила в кухнята, които е добре да спазвате и да съблюдавате!

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap