Що се отнася до спазване на правила в кухнята, за хигиена и безопасност, ето дестет бързи съвета, към които да се придържате.
Мийте ръцете си
Бихте си помислили, че е въпрос на здрав разум, но много хора забравят тази стъпка. Важно е да миете ръцете си в топла сапунена вода преди и след готвене. За подсушаване използвайте кърпи само за ръце.
Винаги измивайте ръцете си, преди да започнете да боравите с храна, а когато боравите със сурово месо или домашни птици, измивайте ръцете си отново, преди да боравите с други съставки, за да избегнете кръстосано замърсяване.
Използвайте различни дъски за рязане на сурово месо, плодове и зеленчуци
Може да звучи изкушаващо да използвате една дъска за рязане за всичко, за да улесните почистването по-късно, но това е пряк път, който не искате да използвате. Може би сте забелязали в готварските предавания, че и мастър готвачите го правят. Не бъдете като тях!
Носете безопасно облекло
Избягвайте дълги и широки дрехи, когато работите в кухнята, или висящи бижута. Висенето на каквото и да било може да се захване за всичко, от тенджера с вряща вода до открит пламък над печката. Дръжте всякакви запалими или синтетични дрехи далеч от кухнята като предпазна мярка. Връзвайте и косата си когато готвите. Това включва и ползването на обувки в кухнята, които да защитят краката ви при случайно падане на нож например.
Предпазни мерки срещу изгаряния
Дръжте дръжките на тенджерите и тиганите обърнати настрани, за да избегнете случайно събаряне на тенджерата от котлона или деца да не хващат стърчащите дръжки. Винаги дръжте ръкохватки за тенджери или ръкавици за фурна под ръка и наблизо, когато боравите със съд върху котлона или във фурната.
Правилно съхранение на храната
От съществено значение е да избягвате контакта между храната и въздуха, така че се уверете, че винаги се съхранява в контейнери с капак или покрити с пластмасова обвивка, особено когато е още гореща.
Спазвайте предписанията за температурата
Има и по-трудно изпълними правила в кухнята. Съществува много тясна връзка между температурата и микробното натоварване: храната трябва да се сервира при температура най-малко 70° C. Опасната зона – когато бактериите ще се размножават най-бързо – е между 15° и 55° C.
Сервирайте храната правилно
Не докосвайте храната, която е готова за сервиране, или частите от съдовете за сервиране, върху които е поставена храната.
Използвайте уредите по предназначение
Всеки уред идва във вашата кухня с ясно и точно описание какви са функциите му. Всяко излизане отвъд нормата може да ви остави с един уред по-малко.
Готвене с деца в кухнята!
Само при предварително подготвена програма какво ще се прави и каква ще е ролята на децата. Много е важно малките да са част от ежедневието в домакинството, за да се чувстват приобщени. Понеже от играчка лесно се преминава в плачка, вие като родители задавате правилата и те се спазват – вижте предните 8.
Имайте малък пожарогасител в кухнята за спешни ситуации
Основната причина за пожари и наранявания в домакинството е при готвене. Знанието как да използвате вашия пожарогасител в случай на авария е от първостепенно значение, тъй като няма да има време да започнете да четете инструкциите, когато е избухнал пожар.
Научете за различните видове пожари, като такива от мазнина и електрически пожари. Никога не ги гасете с вода. Вместо това най-добрият ви залог да ги загасите е да използвате сода за хляб или капак на тиган. Задушаването на огъня чрез отстраняване на въздуха е най-добрият начин за гасене на повечето пожари. Пожар във вашата фурна се потушава най-добре с пожарогасител, а пожар в микровълнова фурна може да се потуши само като изключите уреда и държите вратата затворена.
Това бяха десет правила в кухнята, които е добре да спазвате и да съблюдавате!
Коментирай